Unieke vintage prints van topfotografen vanaf 1860

Op 8 september openen Thom Hofmann en Eddy Posthuma de Boer in het Nationaal Archief de fototentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis. Uit de grootste fotocollectie van Nederland is een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.

oude-foto-man-ligt-vintage-foto

Vernieuwingen door de tijd

Kort na de uitvinding van de fotografie in 1839 kan er meer gereisd worden door de ontwikkeling van nieuwe transportmiddelen. Om de groeiende groep reizigers en toeristen te kunnen bedienen openen fotografen studio’s in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en andere populaire plaatsen. De foto’s die zij maken worden als souvenir verkocht. Vanaf 1900 neemt het aantal reizigers dat zelf fotografeert toe dankzij kleinere camera’s die op de markt komen. Ook voor professionele fotografen wordt het werken onderweg daardoor gemakkelijker. Onontdekte delen van de wereld worden in beeld gebracht zoals het onherbergzame en koude Antarctica. Het Nationaal Archief toont zeventien originele afdrukken van foto’s die de fotograaf Herbert G. Ponting tijdens de expeditie van Robert Falcon Scott (1910-1911) maakte van dit gebied.

 

 

Vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw leggen fotografen veranderende samenlevingen vast en krijgt de fotografie een meer documenterend karakter en ontwikkelt zich tot reportagefotografie. Zo zijn er in de tentoonstelling indringende opnames te zien van Willem van de Poll uit 1934 van de oude Joodse wijk in Warschau die een aantal jaren later verwoest wordt door de nazi’s. Cas Oorthuys brengt in 1947 de Indonesische staat in wording in beeld. Van de grote Magnum-fotograaf Robert Capa worden originele afdrukken getoond van foto’s die hij in 1947 tijdens zijn reis met John Steinbeck in Rusland maakte.

 

 

Van collega Magnum-fotograaf, Henri Cartier-Bresson, zijn foto’s uit Rusland en China te bezichtigen. De nestor van de Nederlandse reisfotografie, Eddy Posthuma de Boer is vertegenwoordigd met werk uit Moskou, gemaakt in 1960 tijdens de Koude Oorlog. Het werken in de communistische Sovjet-Unie was in deze periode nog heel lastig. Posthuma de Boer, die in meer dan tachtig landen heeft gewerkt, is langer dan 50 jaar actief als fotograaf.

Niet eerder getoond

Als primeur laat het Nationaal Archief niet eerder getoonde, onlangs opgedoken, kleurendia’s van Luc Timmers zien, een van de pioniers van de kleurenfotografie uit eind jaren ’30. Van Dolf Toussaint, die vooral bekend is geworden als parlementair fotograaf, is een onbekende, late serie foto’s van het veranderende Shanghai (1992-1993) te zien. En uit het recent verworven archief van Rob Mieremet worden foto’s uit India en Egypte tentoongesteld (jaren 1970-80).

Terugkijken met het publiek

Deze keer is er in de tentoonstelling ook ruimte op een speciaal ontworpen photowall voor alle publieksfoto’s van de door het Nationaal Archief uitgeschreven fotowedstrijd #terugkijken. Acteur en fotograaf Thom Hoffman en fotograaf Gerard Wessel hebben de foto’s bekeken en de drie beste foto’s gekozen die een speciale prijs krijgen.
Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland: 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis met de unieke, grootschalige en rijke archiefcollectie.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.