Kunst & Cultuur in Den Haag

cultuur-icoon-verkeersbureaus
Den Haag is een culturele schatkamer en daarom bij veel bezoekers geliefd. Van musea tot dans maar ook het welbekende Prinsjesdag is een onderdeel van de Haagse en zeker ook Nederlandse cultuur.

Musea

Den Haag telt maar liefst zo’n 45 musea en heeft een rijke geschiedenis als het gaat om kunstenaars. Kunst is ook in allerlei vormen terug te vinden in de musea die Den Haag rijk is. Zo zijn er musea op het gebied van schilderkunst, moderne kunst en audiovisuele kunst. Maar er zijn ook musea met wetenschappelijke onderwerpen, over bijvoorbeeld geologie en archeologie.
Een kleine selectie van culturele belevenissen:

Panorama Mesdag

Kijk 360º in het rond en onderga de magische illusie van het zinsbegoochelende panorama van Scheveningen uit 1881 in Museum Panorama Mesdag. Het uitzicht is er nooit hetzelfde, de lichtval is er meer dan prachtig en van minuut tot minuut wisselend. Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Panorama Mesdag. Panorama Mesdag is een uniek cultuurhistorisch monument.

Geniet van het uitzicht

Geniet van het uitzicht

Mauritshuis

Na een verbouwing van twee jaar heeft het Mauritshuis in juni 2014 haar deuren opnieuw geopend. De wereldberoemde collectie schilderijen, waaronder het ‘Meisje met de parel, zijn weer te zien in het volledig gerenoveerde en uitgebreide Mauritshuis. De intieme museumzalen tonen topstukken van Hollandse schilders als Vermeer, Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Vlaamse schilders als Rubens, Brueghel en Memling. In totaal hangen ongeveer 800 schilderijen, prenten en tekeningen.

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum is een museum om verliefd op te worden. Een fantastische collectie moderne kunst, van trappenhuis tot Erezaal; in iedere ruimte valt iets moois te ontdekken. Het schitterende Art Deco gebouw uit 1935, ontworpen door de architect H.P. Berlage, is ervoor gemaakt om je al dwalend te laten verrassen.

In het Gemeentemuseum is onder andere een van de mooiste en grootse collecties Delfts Blauw ter wereld permanent te bewonderen. Ook bezit Het Gemeentemuseum de grootste collectie schilderijen van Piet Mondriaan ter wereld met als hoogtepunt de Victory Boogie Woogie, zijn laatste werk.

Escher in Het Paleis

Vreemde prenten in een romantisch paleis. M.C. Escher is een wereldberoemde kunstenaar die vreemde voorstellingen maakte zoals twee handen die elkaar tekenen en water dat omhoog stroomt in een watermolen. Deze en vele andere prenten zijn te zien aan het Lange Voorhout in het voormalige paleis van Koningin Emma.

 

Dit zijn de hotspots van Den Haag

Ontvang nu handige tips over Polen. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Koninklijk Den Haag

Den Haag is een Koninklijke stad met een hoog aaibaarheidsgehalte. De Koninklijke familie kun je tenslotte zomaar tegenkomen op straat of in één van ‘hun’ winkeltjes. Ook struikel je in de stad over de Oranjes; met de vele historische monumenten, de aanwezigheid van woon- en werkpaleizen, vorstelijke routes of koetsen met paarden.

De gouden koets bij Paleis Noordeinde

De gouden koets bij Paleis Noordeinde

The Hague Festivals

Feest tot eind juni. De leukste festivals van het jaar beleef je begin van de zomer in Den Haag. Van eind april tot en met eind juni vieren Den Haag en Scheveningen de Haagse festivalperiode The Hague Festivals. Van Festival Classique tot ShoppingNight. Van Den Haag Sculptuur tot Nederlandse Veteranendag. En van Vlaggetjesdag tot Parkpop. Beleef dertig topevenementen in twee maanden. In de zomer van 2014 was Rabobank Hockey World Cup het hoogtepunt van The Hague Festivals. Traditiegetrouw is Parkpop, het grootste gratis popfestival van Europa met optredens van diverse binnen- en buitenlandse bands en artiesten, de afsluiter.