Valentijn in het hart van Italië

14 februari is het weer Valentijnsdag, de dag van de liefde! In Nederland is deze dag, die van oorsprong met name in Angelsaksische landen wordt gevierd, ongekend populair. Ook in het gepassioneerde Italië wordt deze dag groots gevierd met cadeaus, (anonieme) liefdesverklaringen en romantische diners. En wist je dat Sint Valentinus, de heilige naar wie Valentijnsdag genoemd is, uit Umbrië komt?

Valentijn in Italië

Valentijn in Italië

Oorsprong

Sint Valentinus was de bisschop van Terni in Umbrië, in het hart van Italië. Op 14 februari 273 werd hij onthoofd in opdracht van Keizer Aurelianus, omdat hij zijn zegen had gegeven aan een huwelijk tussen een christelijk meisje en een Romeinse soldaat. Valentijnsdag wordt pas sinds recentere datum gevierd als dag van de romantische liefde en werd voor het eerst genoemd door Geoffrey Chaucer in zijn Canterbury Tales.

 

ZIE OOK: Nazomeren in Umbrië

 

Run for Love

Terni is hét centrum van de Valentijnsviering. In de weken rond 14 februari wordt er dan ook van alles georganiseerd, van concerten en een chocolademarkt tot een heuse Valentijnsmarathon. Deze Run for Love vindt plaats op 21 februari 2016 en loopt vanaf Terni door de groene Valnerina langs de Marmore watervallen, een spectaculaire marathon door één van de mooiste groene gebieden van Europa.

 

 

Trouwen in bijzijn van Sint Valentijn

Sinds enkele jaren hebben ook stellen uit met name China en Japan ontdekt dat Sint Valentijn in Terni zijn laatste rustplaats heeft. Sindsdien beloven elk jaar tientallen stelletjes elkaar eeuwige trouw in de Kerk van Sint Valentijn. Umbrië wint als trouwlocatie de laatste jaren sterk aan populariteit. Niet verwonderlijk, want de vele vestingstadjes, schitterende landhuizen en romantische omgeving zijn het perfecte decor voor een onvergetelijke trouwdag. Ook niet onbelangrijk voor wie groots wil uitpakken: ook om te trouwen is Umbrië nog steeds heel erg betaalbaar.

Mocht ook jij dit het toppunt van romantiek vinden, organiseer dan je bruiloft in Umbrië. Je bent er zo: je kunt vliegen op Rome en binnen anderhalf uur rijd je naar Umbrië door de groene valleien, bezaaid met kloosters en vestingstadjes op heuveltoppen. Ook kun je met een tussenstop in Rome vliegen op Perugia met Alitalia.

 

 

Umbrië, het groene hart van Italië.

Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd en ligt even ten noorden van Rome, in de valleien van de Tiber en de Nera. Het gebied kenmerkt zich door groene glooiende heuvels, velden met wijnranken en olijfbomen en oude ommuurde heuvelstadjes zoals Asissi en het schilderachtige Orvieto. Je vindt er authentieke dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, Etruskische bezienswaardigheden en een mild mediterraan klimaat. De prachtige hoofdstad Perugia heeft sfeervolle smalle steegjes vol verrassingen. Absolute must-see is het Piazza IV Novembre met haar middeleeuwse Fontana Maggiore en het Palazzo dei Priori.

Comments are closed.