Voor weinig geld een jaar lang op pad

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar veel mensen denken nu al na over mooie reisbestemmingen in 2016. Met de afgelopen dure december maand in het achterhoofd is het wél zaak om goed binnen het budget te blijven. Daarom heeft Booking.com een prijsvergelijkingskalender gemaakt, waarmee alle reizigers, ongeacht hun budget, voor elke maand van het jaar de bestemming kunnen vinden met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Het resultaat? Een perfect geprijsd maandoverzicht met bestemmingen die je in 2016 kunt bezoeken. Ideaal voor een travel bucketlist on a budget!

Booking.com

Booking.com

Januari – Lissabon

Voor een echte oppepper deze winter is Lissabon een verstandige keuze. In januari is het meestal aangenaam weer in de hoofdstad van Portugal, met temperaturen rond de 15°C. De piek in het toeristenseizoen is nog ver weg waardoor je de stad in alle rust kunt ontdekken. In de laatste week van januari 2015 was de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie 79 euro. Dat is 43% goedkoper dan in juni, de duurste week van het jaar met een gemiddelde kamerprijs van 139 euro. Maar het is niet alleen het kostenplaatje dat Lissabon in januari zo aantrekkelijk maakt. De vele attracties, galerieën en musea van de historische stad zijn nog betrekkelijk rustig deze maand, wat het veel makkelijker maakt om te mengen met de locals.

 

ZIE OOK: Reizigers kiezen steeds meer voor beleving tijdens stedentrip

 

Februari – Florence

Florence, de onweerstaanbaar mooie hoofdstad van Toscane, is in februari voor vrijwel elk budget toegankelijk. En dat terwijl de charme van de stad in die periode niet minder is dan in het hoogseizoen (en gelukkig zonder de verzengende hitte van de Italiaanse zomer). In de eerste week van februari 2015 lagen de gemiddelde prijzen op 108 euro per nacht, dat is maar liefst 55% lager dan het toptarief van 241 euro in juni. Florence staat bekend om haar sublieme architectuur en als centrum van de Renaissance. Je vindt er wereldberoemde kunstwerken. En wat is er nu mooier dan de relatieve rust van februari, zodat je niet urenlang bij de Uffizi in de rij hoeft te staan om een glimp op te kunnen vangen van Michelangelo’s David?

 

 

Maart – Krakau

Krakau heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder bereisde toeristen, die de veelzijdige stad ideaal vinden voor een verantwoorde city break. Daarom is het goed om te weten wanneer je moet gaan om het meeste waar voor je geld te krijgen en om de hordes toeristen te vermijden. De vroege lente is ideaal, als je geen probleem hebt met af een toe een kille dag. De gemiddelde prijs per nacht in de eerste week van maart 2015 was slechts 77 euro, 35% goedkoper dan de duurste week, september, met een gemiddelde prijs van 118 euro per nacht.[i] In 2016 valt het paasweekeinde eind maart, dus is het aan te raden om de stad eerder die maand te bezoeken. Dan krijg je het meeste waar voor je geld én zie je hoe de Poolse bevolking toeleeft naar dit belangrijke feest.

April – Kopenhagen

Misschien denk je niet meteen aan Kopenhagen als ideale budgetbestemming, want het staat immers bekend als een dure stad. Het klopt: waarschijnlijk geef je hier wat meer uit dan elders in Europa, maar het loont nog steeds om alle gemiddelde weekprijzen te vergelijken, want er zitten leuke verrassingen tussen. De gemiddelde prijs voor een viersterrenaccommodatie stijgt in de maand mei, en eind oktober gaat hij weer omlaag. Geen zin om bibberend de Deense winter in te gaan? Geen nood. Vlak voor het hoogseizoen brengt april het eerste aangename lenteweer, terwijl het aantal toeristen in de middeleeuwse straatjes nog niet schrikbarend hoog is. In de eerste week van april 2015 was de gemiddelde prijs per nacht 145 euro, 38% minder dan de duurste week van het jaar.

 

 

Mei – Londen

Londen wordt in principe nooit goedkoop, maar er zijn bepaalde periodes waarin de normaal torenhoge prijzen van accommodaties flink omlaag gaan. De week voor de officiële feestdag van 1 mei is altijd duurder, maar de week erna is vaak minder prijzig. De gemiddelde prijs per nacht in de tweede week van mei 2015 bedroeg 208 euro, zo’n 25% goedkoper dan de duurste week van het jaar. Daarnaast is de lente een geweldige tijd om Londen te bezoeken, want de langer wordende dagen brengen de stad tot leven. Dit is tevens het begin van het festivalseizoen in de stad. Een uitgelezen kans dus voor de muziekliefhebbers onder ons.

Juni – Istanbul

Anders dan in Londen is de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie in Istanbul het hele jaar door heel redelijk. Dit is wel een stad met weersextremen, dus timing blijft belangrijk voor het plannen van een aangename en betaalbare reis. Om de kokendhete zomer en de bitter koude winter te mijden is een bezoek in juni ideaal.

De gemiddelde kamerprijs per nacht in de laatste week van juni 2015 bedroeg slechts 85 euro, 37% goedkoper dan de duurste week in Istanbul. In deze tijd van het jaar is de temperatuur perfect voor lekker eten in de buitenlucht of gewoon voor mensen kijken op een terrasje, met een echte Turkse koffie.

Juli – St Petersburg

St Petersburg komt in de zomer goed tot leven, met veel culturele evenementen en mooie plekken in de openlucht. Jaarlijkse evenementen zoals het Witte Nachten Festival lopen door tot in juli, met klassieke balletvoorstellingen, opera en muziekuitvoeringen van hoog niveau. In de eerste week van juli 2015 was de gemiddelde prijs voor een viersterrenaccommodatie 115 euro, 32% goedkoper dan de duurste week van het jaar.

Augustus – Berlijn

Berlijn was opvallend goedkoop in augustus 2015, hoewel de Duitse hoofdstad ‘s zomers een absolute aanrader is. Het is er dan meestal lekker warm, en overal in de stad zijn culturele festivals in de openlucht. De cafés langs de waterkant zijn open en de rijke food scene nodigt uit tot smullen. Natuurlijk is het nachtleven van Berlijn het hele jaar door van wereldklasse, maar augustus is perfect om heerlijk te luieren in een van de vele stadsparken, waaronder Tiergarten met zijn gezellige vlooienmarkt. Als je op zoek bent naar een voordelig tripje naar Berlijn, dan zijn de laatste drie weken van augustus perfect met een gemiddelde prijs van slechts 100 euro per nacht, maar liefst 43% goedkoper dan de duurste week van het jaar.

September – Rome

Rome is, net als Londen, bijna nooit ‘goedkoop’. Toch is september een goede optie als je wat meer uit je geld wilt halen. Vermijd de drukkende hitte van augustus en kies voor de nazomer met zijn aangename temperatuur en relaxte sfeer. In de eerste week van september 2015 was de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie in Rome 121 euro per nacht, wat 29% minder is dan de piek in juni.

Oktober – Edinburgh

De hoofdstad van Schotland heeft elk seizoen zijn eigen magie, vooral in de herfst, toevallig ook de tijd dat de prijs van een overnachting op z’n laagst is. Maak de klim naar Arthur’s Seat voor een adembenemend uitzicht over de stad, die in deze tijd van het jaar baadt in het gouden licht van de herfstzon, of dwaal door de historische straatjes en sluit de dag af met een bezoek aan een gezellige Schotse pub. Van alle Europese steden liet Edinburgh door het jaar heen de grootste fluctuaties zien, met 50% prijsverschil tussen de laagste en hoogste gemiddelden. In de tweede en derde week van oktober was de gemiddelde prijs 148 euro vergeleken met 298 euro in augustus.

November – Barcelona

Barcelona in november staat gelijk aan aangenaam weer en aangename prijzen. De gemiddelde prijs per nacht voor een viersterrenaccommodatie was in de laatste week van november slechts 99 euro, terwijl eenzelfde accommodatie in de duurste week 240 euro zou kosten. Dat is een verschil van wel 59%. Met zijn knalblauwe hemel en relaxte lifestyle is Barcelona een welkom alternatief voor het onvriendelijke winterweer van Noordwest-Europa. Het is er ook minder druk dan in hartje zomer, dus je kunt alle musea en galerieën op je gemak bekijken.

December – Frankfurt

Frankfurt verkeert in december in een sprookjesachtige feeststemming vanwege de gezellige kerstmarkten. Het centrale plein is versierd met een enorme kerstboom, de kraampjes brengen je in winterse sferen en de traditionele glühwein met geroosterde kastanjes maken het plaatje af. In de eerste twee weken van december bedroeg de gemiddelde prijs per nacht 103 euro, dat is 56% goedkoper dan de hoogste prijzen in deze stad.

Comments are closed.