7 Redenenen waarom je een keer naar Istanbul moet

Istanbul is een prachtige metropool, een unieke stad waar twee continenten, eeuwenoude historie en diverse culturen samenkomen. De stad wordt steeds populairder als stedentrip bestemming, maar waarom eigenlijk? Hier zijn 7 redenen waarom ook jij een keer naar Istanbul moet.

Istanbul

De hoofdstad van vier historische rijken

De stad Istanbul is meer dan 2,5 duizend jaar oud. Sterker nog, Istanbul is ongeveer even oud als die andere eeuwenoude stad in Europa; Rome. Maar wist je dat Istanbul voor het grootste deel van de tijd groter, invloedrijker en machtiger was dan de Italiaanse hoofdstad? Istanbul is de hoofdstad geweest van maar liefst vier historische rijken. Allereerst waren er de Romeinen, daarna werd het het capitool van het Byzantijnse rijk waarna het veroverd werd en tot hoofdstad van het Latijnse Keizerrijk werd gekroond. Als laatste veroverden de Ottomanen de stad en maakte het hun hoofdstad. Kortom, de historie van Istanbul is enorm, en tot op de dag van vandaag zie je de invloeden van deze 4 historische rijken terug in de stad.

Een stad vol contrasten

Het is een cliché, maar wel waar; in Istanbul komen oost en west samen. Het is de enige stad ter wereld die op 2 continenten ligt. Combineer deze unieke locatie met haar eeuwenoude historie en inwoners van allerlei kom af, en je hebt een smeltkroes van culturen zoals nergens ter wereld.

 

 

Je vindt er eeuwenoude gebouwen zij aan zij met moderne wolkenkrabbers. Even verderop loop je langs een moskee om direct daarna een kerk te zien staan, of een synagoge. Allerlei culturen, geloofs- en levensovertuigingen leven zij aan zijn, en allen delen zijn de unieke Turkse gastvrijheid.

Ontelbare bezienswaardigheden

Istanbul is oud, heel oud. Maar ondanks de leeftijd van de stad, en haar rumoerige verleden, zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven. Het aantal bezienswaardigheden is dan ook indrukwekkend. Wie heeft er niet gehoord van de Hagia Sophia, het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee, het Dolmabahce Paleis of de Grote Bazaar? Maar dat is nog niet alles, zo is er de Suleymani Moskee, Het basilica Cisterne, de Galata Toren… Je krijgt een beeld denk ik hè?

Eten zoals nergens anders

Meze Istanbul

Zoals al eerder genoemd ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en wonen er al eeuwenlang allerlei culturen zij aan zij. Dat heeft niet alleen invloed gehad op het aanzien van de stad, maar ook op het eten dat je er vindt. Wanneer je een bezoek brengt aan Istanbul heb je de kans te genieten van allerlei keukens. De traditionele Ottomaanse keuken, of de typische Turkse maaltijden, maar ook moderne westerse restaurants zijn er genoeg te vinden. Nog ruimte voor een toetje? Dan zit je in Istanbul goed. Je vindt er de heerlijkste zoete deserts.

Levendig nachtleven

Na een hele dag in de stad is het niet nodig je ‘s avonds te vervelen. Ook ‘s avonds en ‘s nachts is er van alles te doen in de grootste stad van Turkije. Zo zijn er diverse clubs met spectaculaire uitzichten over de Bosporus. Dat is wel even wat anders dan een donkere club in Amsterdam of Berlijn. Niet zo van het dansen? Ook aan cafés of authentieke Turkse gelegenheden is er in de stad geen gebrek.

Genoeg te koop voor de serieuze shopper

Grote Bazaar

Natuurlijk is er genoeg te zien in Istanbul, maar je stedentrip is natuurlijk niet compleet zonder een dagje shoppen. Of je nu meer van de luxe boetieks bent, of graag een winkelcentrum met alle bekende zaken bezoekt, in Istanbul hoef je nooit lang te zoeken. Het is bovendien niet alleen kleding wat de klok slaat. Zo kun je in de wijk Çukurcuma op zoek naar antiek, of op de Grote Bazaar je specerijen voorraad aanvullen.

Adembenemende uitzichten

Door de ligging van de stad is er geen tekort aan spectaculaire uitzichten. Verreweg mijn favoriet is het uitzicht vanaf de Sapphire toren, waarvandaan je uitzicht hebt over de hele stad. Maar ook de panorama vanaf de Galata Toren, al helemaal tijdens zonsondergang, is fenomenaal. Vergeet niet een boottocht te maken over de Bosporus om het silhouet van de stad vanaf het water te bewonderen.

Zo, dat waren 7 goede redenen waarom ook jij een keer naar Istanbul moet. Istanbul biedt zoals geen enkele andere stad ter wereld een inkijkje in de geschiedenis. Nergens zijn verschillende culturen van oudsher al zo met elkaar vermengd of vind je meer historische en moderne bezienswaardigheden. Het eten is er fantastisch en ook ’s nachts hoef je je niet te vervelen. Even een dag geen zin om cultuur te snuiven? Dan ga je lekker shoppen, beklim je de Sapphire toren of maak je een boottocht over de Bosporus. Ga er dus eens kijken, het zal je niet tegenvallen!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *