De nieuwste vakantietrends op het Vakantiesalon Vlaanderen in Antwerpen

Volgens de kalender mag het dan wel nog winter zijn, het Vakantiesalon Vlaanderen kiest resoluut voor de zomer. Die zomer wordt bont want de vakantieganger kiest meer en meer voor verscheidenheid.
Een luie vakantie aan een Spaans strand of een avontuurlijke vakantie in Mongolië, een cruise op de Middellandse Zee of een vrijwilligersvakantie in Afrika, een weekendje in de Ardennen en een trektocht door Nepal. Wie nog niet gekozen heeft, vindt op het Vakantiesalon Vlaanderen een uitgelezen keuze aan bijzondere bestemmingen en formules. Vlaanderens grootste vakantiesalon vindt van 23 tot 27 januari plaats in Antwerp Expo.

ILLU_vakantiesalon DEF_2011_Vect Q

Met of zonder kinderen

De gezinnen worden steeds kleiner maar toch is er een groeiende vraag naar grote logies: vaak gaan twee of meer gezinnen samen op reis maar ook de steeds groter wordende groep van nieuw samengestelde gezinnen heeft nood aan vakantieadressen met grote capaciteit. Verschillende logiesverstrekkers spelen in op die groeiende vraag: Vacansoleil, dat zich specialiseert in luxueuze kampeervakanties, vergroot het aanbod van grote comfortabele stacaravans, betaalbare resorts in Turkije bieden de hele dag meertalige kinderanimatie en de Landal-vakantieparken bieden in heel Europa comfortabele self catering vakantiemogelijkheden. Naast de kindvriendelijke vakantieadressen ontstaan ook steeds meer logies waar kinderen niet welkom zijn. Vooral B&B’s maken een duidelijke keuze. Om rust en stilte te garanderen en omdat de B&B vaak niet ingericht is voor kinderen, wordt het logies uitsluitend aan stellen aangeboden.

 

 

Mont Ventoux, marathon en moto

Wie vroeger veertig jaar werd, begon er aan te denken om tijdens de vrije tijd te hengelen of in de moestuin te werken. Vandaag hebben de veertigplussers een nieuwe passie: de marathon van New York lopen, de Mont Ventoux met de fiets beklimmen of er op uit trekken met de moto. Voor die drie activiteiten bieden verschillende exposanten op het Vakantiesalon Vlaanderen tal van mogelijkheden: op de stands van verschillende tour operators ontdek je een groot aanbod aan verre reizen, in de ”B&B” zone vind je charmante logeeradresjes in de onmiddellijke omgeving van de magische Franse berg. Vos Travel specialiseert zich in fietsvakanties in verschillende Europese landen.
In de nieuwe zone “motorvakanties” stellen verschillende logies en organisaties zich voor die gespecialiseerd zijn in het organiseren van vakanties met de moto. Tijdens gratis workshops leer je ook meer over bijzondere motorvakanties.

Het succes van de niche operators

Meer en meer vakantiegangers gaan op zoek naar nieuwe bestemmingen en ervaringen. Reisorganisaties die zich specialiseren in themavakanties of bestemmingen hebben steeds meer succes. Op het Vakantiesalon Vlaanderen zijn daarom ook dit jaar weer tal van gespecialiseerde reisorganisaties aanwezig die antwoord geven op bijzondere wensen en vragen: wanneer plan je best een reis naar Indonesië of naar Peru, wat moet ik weten om een kanotocht door Zweden of een trekking in Nepal te plannen, hoe verloopt een fotografiereis in IJsland of waar kan ik tijdens de vakantie leren duiken. Reisorganisatie Gallia presenteert tijdens de beurs nieuwe formules in Ierland en Groot Brittannië, voor een reis naar Scandinavië bezoek je de stand van North & Away. Mezzogiorno Vakanties specialiseert zich in reizen naar Zuid-Italië. Cruises winnen aan populariteit en tijdens de beurs kies je uit een overweldigend aanbod van een korte riviercruise tot een luxueuze droomreis langs de eilanden van de Pacific. Vrijwilligersvakanties komen aan bod in de zone “SOS Wereldplein”.

Er even tussen uit

We leven het hele jaar onder stress en daarom blijft de vraag groot om er af en toe even tussen uit te knijpen: een weekendje wandelen in de Kempen of in de Oostkantons, onthaasten in de Ardennen of langs de Zeeuwse kust behoren tot de klassiekers. Een city trip hoeft niet duur te zijn en er bestaan tal van alternatieven voor Parijs, Londen of Barcelona: kies in eigen land voor een weekendje Luik of Mechelen, ontdek de charmes van Utrecht of Duinkerke, ga in Liverpool op zoek naar The Beatles. Een originele keuze voor een lang weekend is een bezoek aan de fascinerende –en betaalbare- IJslandse hoofdstad Reykjavik. Ga bij onze oosterburen wandelen op uitgedoofde vulkanen in de Eifel of ontdek de bijzondere fietsroutes van het Paderborner Land.

Kamperen is weer in

Belgen herontdekken de charmes van kampeervakanties; nog nooit was kamperen zo populair. De formule garandeert avontuur en een verbondenheid met de natuur en is daarenboven goed voor de portemonnee. Belgen kiezen voor kwaliteitscampings en gaan vooral naar Frankrijk, Spanje en Duitsland. Er zijn heel wat campings uit die landen aanwezig op het Vakantiesalon Vlaanderen met een hedendaags en kwalitatief aanbod: kies voor een camping in de Franse Alpen, net over de grens in Rheinland-Pfalz of langs de Spaanse Costa’s. Op de stands van ACSI en Pasar vind je de beste campinggidsen.

B&B blijft populair

Een vakantie in een bed & breakfast blijf populair. Zo een verblijf verzekert persoonlijk onthaal, kleinschaligheid en intens genieten van een ongedwongen vakantie, vaak midden in de natuur. In de B&B zone vinden bezoekers van Vakantiesalon Vlaanderen een verscheiden aanbod van uitgelezen vakantieadressen in Frankrijk, Griekenland, Italië, Marokko, Portugal, Spanje, Tsjechië of Zuid-Afrika. Voor een verblijf in eigen land kies je uit de adressen van de nieuwe gids van “Karaktervolle Gastenkamers”. ”Logeren bij Belgen” in het buitenland is een begrip geworden dat staat voor kwaliteit. De tiende editie van de populaire reisgids wordt tijdens het Vakantiesalon Vlaanderen voorgesteld. Wie zelf met een B&B in het buitenland wil starten, kan tijdens de beurs deelnemen aan een van de gratis workshops.

Verre reizen zijn betaalbaar

Een reis naar de andere kant van de wereld schrikt niemand meer af. Verre reizen zijn betaalbaar geworden en door de verbeterde infrastructuur en de voordelige transportmogelijkheden ligt een reis naar de andere kant van de wereld in het bereik van velen. Noord-Amerika, Thailand, Zuid-Afrika en de Dominicaanse Republiek zijn populaire bestemmingen geworden maar meer en meer landgenoten ontdekken nieuwe formules op nieuwe bestemmingen: een ontdekkingsreis door Botswana, een ecologische vakantie in Costa Rica, een avontuurlijke reis door Peru of een trektocht door Mongolië. Vaak wordt een avontuurlijke reis gecombineerd met een strandvakantie: zo kies je voor een verblijf aan de Goudkust na een rondreis door Australië, na een ontdekkingsreis door Mexico geniet je van de stranden van Acapulco en een wandeltocht door het binnenland van het eiland Réunion wordt beloond met een lui verblijf onder de palmbomen van de stranden van de Indische Oceaan. Ook cruises winnen aan populariteit.

De andere Middellandse Zee

We gaan nog steeds massaal op vakantie naar de landen rond de Middellandse Zee. Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Kroatië, Turkije of Tunesië winnen zelfs nog aan populariteit. Belgische vakantiegangers ontdekken daarbij steeds meer de minder bekende regio’s in de Middellandse Zeelanden zoals de Spaanse noordkust, het binnenland van Spanje en Portugal, de zuidelijkste regio’s van Italië of het bergachtige noorden van Griekenland. ID Riva Tours biedt een groot aanbod aan verblijfsformules over heel Kroatië. Thalatos Tours is de specialist voor reizen naar het onbekende Montenegro; kies hier voor een strandvakantie in een charmehotel of een actieve wandel- of fietsvakantie.

914-2014: Op zoek naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog

Vanaf dit jaar wordt in heel Europa het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht. In Brussel, Berlijn en Wenen worden grote tentoonstellingen gepland, in de Westhoek, Wallonië en Noord-Frankrijk staan tientallen herdenkingen op het programma. De vroegere frontlijnen zijn vandaag toeristische toppers en vaak oorden van verzoening geworden die vanaf 2014 nog meer bezoekers zullen trekken. Dat Zuid-Tirol vandaag Italiaans is en de Oostkantons een Belgische regio geworden is, zijn gevolgen van de Eerste Wereldoorlog maar daar staan we niet bij stil wanneer we er op vakantie zijn. Het Vakantiesalon Vlaanderen organiseert op vrijdag 24 januari een themadag rond de ‘Groote Oorlog’. Bezoekers kunnen de hele dag deelnemen aan gratis presentaties met bijzondere – vaak vergeten –verhalen. Daarbij komen niet alleen de activiteiten in de Westhoek aan bod maar ook het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen, de terreuroorlog in Wallonië op plaatsen die nu populaire bestemmingen zijn, het verhaal van de Chemin des Dames midden in de natuur van Picardië. Exposanten uit Bosnië-Herzegovina komen vertellen over hun land en Sarajevo, waar de gruwel 100 jaar geleden begon. Het land is in de jaren 1990 terug zwaar getroffen door oorlogsgeweld maar probeert nu een plaatsje te bemachtigen bij de nieuwe vakantiebestemmingen.

Comments are closed.