Harmke bezocht deze 3 parels in West-Canada & Amerika

Met de Greyhound en de Flixbus pendelde Harmke van Vancouver in West-Canada naar de steden Seattle en Portland in Amerika. Drie parels op rij in de buurt van de Grote Oceaan.

Harmke bij Granville Island, Vancouver

 

Daag jezelf uit!

Tijdens mijn rondreis door Amerika en Canada liet ik me inspireren door het kaartspel Travel Challenges, bedacht door de Portugees Tiago Gomes. De 50 speelkaarten bevatten opdrachten die je uitdagen je reisbestemming beter te leren kennen. Elke dag trok ik een kaartje. De meeste opdrachten zijn goed te doen. Van ‘Wake up early and go watch the sunrise’ tot ‘Find a waterfall and go visit it’. In Portland trok ik het kaartje: “Ask someone: What is your greatest advice for life?” Emily van modeboetiek Picnic in Portland gaf als antwoord: “Prioritize your relationships more than anything, work, money…”

 

travel-challenges.com

Travel Challenge speelkaarten

 

Stad 1: Vancouver

Dat Vancouver een fijne stad is, wist ik al wel, maar dat de omringende natuur zo mooi is, heb ik niet eerder ervaren: van walvissen spotten tot kajakken bij Desolation Sound.

Vancouver’s haven

 

1. Stanley Park en Elizabeth Park

Stanley Park is een gigantisch stadspark aan de rand van Vancouver. Er staan totempalen en er zijn voet-, fiets- en skatepaden en zelfs een autotraject, zo groot is het. Vanuit het park heb je fraai zicht op de skyline van Vancouver. Mijn wandeling naar Stanley Park begint al in downtown en voert me langs de haven waar watervliegtuigjes opstijgen en landen. “Find the highest point nearby”, zegt een van de Travel Challenge-kaartjes. Elizabeth Park bijvoorbeeld. Dat ligt buiten downtown. Vanaf het panoramaterras van restaurant Seasons in dit uitgestrekte en hooggelegen park heb je weids uitzicht en kun je ook een glimp opvangen van Vancouvers skyline.

Stanley Park

Elizabeth Park

 

2. Hike naar Teapot Hill

Hiking Day – Put your shoes on and go” zegt mijn Travel Challenge-kaartje. Vanuit Vancouver rijden mijn Canadese vrienden en ik naar Teapot Hill voor een hike. Heel grappig: langs de paden staan allerlei theepotjes en -kopjes in het bos als een soort routeaanwijzingen. Eenmaal op de heuveltop zien we tussen de bomen door het helderblauwe Lake Cultus liggen. Hoewel de kans erg klein is, hoopt een van mijn vrienden vandaag nog een uil te zien. Op de terugweg spotten we inderdaad een gespikkelde uil op een tak. Bij daglicht nota bene. Is het een Canadese oehoe? Even later fladdert hij weg. ‘Harmky Lucky Charmky’ noemen mijn vrienden me.

Teapot Hill Trailhead

Uitzicht op Lake Cultus

 

3. Tulpen kijken in Canada

Na de hike maken we ons op voor een bezoek aan het jaarlijkse Tulip Festival Abbotsford. Het is een eind rijden. We leggen vandaag hoe dan ook behoorlijke afstanden af. Dat is in dit uitgestrekte land heel gewoon. Wij maken een tussenstop in Surrey om te lunchen bij Ruex, een stylish bar. Avocadotoast en pannenkoek met aardbeien. We rijden verder. In de verte doemt de besneeuwde berg Mount Baker op. Op naar de tulpen. Het is een van de laatste dagen dat de tulpen nog bloeien, maar ik vind het sowieso een hilarisch idee dat ik als Nederlander naar Canada kom om tulpen te zien. De familie achter het festival blijkt Nederlandse roots te hebben.

Tulpen en bergen

Tulpenvelden bij Abbotsford

 

4. Walvissen spotten

Vanuit downtown Vancouver nemen we vandaag de ferry naar Granville Island. Dat is waar onze walvistocht start. Het schip van Prince of Whales vaart door English Bay. Op een van de oevers ligt Beaty Biodiversity Museum waar een walvisskelet te zien is. We komen langs een eilandje met zeeleeuwen die liggen te zonnen. Het zijn Steller Sea Lions. Vervolgens varen we naar een plek waar bultrugwalvissen zijn. Ze maken met hun logge lijf sierlijke duiken. De staarten komen nog even boven en dan verdwijnen de dieren onder water om elders weer op te duiken. We kunnen tevreden zijn. We zien de walvissen meermaals, af en toe zelfs vlak bij de boot.

Steller Sea Lion

 

5. Kajakken bij Desolation Sound

Een prachtige afgelegen plek om te verblijven is Desolation Sound op de rand van de wildernis aan de Northern Sunshine Coast. Vanuit Vancouver is het een mooie rit inclusief twee tochten met de ferry. We logeren bij Desolation Sound Resort. Dit resort ligt midden in de natuur. Het dichtstbijzijnde plaatsje is Lund, een gehucht. Het resort bestaat uit mooie houten lodges verspreid over een bosrijk terrein. We zijn in het gebied van First Nations. We maken een kajaktour met Footprint op het water van de Okeover Arm waar het resort op uitkijkt. Het is stralend weer en het water is rimpelloos. Ik vind het heerlijk deze kajaktocht die naar een eilandje gaat. gocanada.nl en footprintbc.ca

Uitzicht van Desolation Sound Resort

 

 

Klaar voor de kajaktocht op Okeover Arm

Stad 2: Seattle

In Seattle, Washington State, was ik al eens eerder geweest, maar dat je er zoveel leuke dingen kon doen verraste me: van een vlucht per watervliegtuig tot een culinaire tour.

Seattle’s skyline

 

1. Boottocht door Elliott Bay

De rit met de Flixbus van Vancouver naar Seattle in Washington State duurt slechts 4 uur, inclusief douane-stop. Dan is het nog een kwartiertje lopen van de bushalte aan 6th Ave naar Hotel 1000 in Seattle, een fijn upscale boetiekhotel bij de haven. Het ontbijt is bij All Water Seafood & Oyster Bar in het hotel. Ik kies voor een heerlijke Griekse yoghurt met rood fruit. Daarna maak ik een boottochtje met Argosy Cruises vanuit de haven – die momenteel overigens op de schop ligt maar erg mooi gaat worden. We waren door Elliott Bay met zicht op de skyline van Seattle. De stad strekt zich uit langs het water. De Space Needle is de hoogste toren.

Elliott Bay

Het reuzenrad van Seattle

 

2. Proeverij bij Starbucks Reserve

Koffiefirma Starbucks is in Seattle opgericht aan Pike Place Market. Het begon met een winkel. Het eerste café kwam pas later. Seattle is een van de zes steden ter wereld waar ook een Starbucks Reserve is: een branderij met koffie van de hoogste kwaliteit. Deze Starbucks Reserve zit in een prachtig gebouw aan Pike Street. Als je nog geen fan van Starbucks bent, word je het hier! Ik heb er een coffee tasting en dat komt mooi uit want mijn Travel Challenge-kaartje zegt: “Find out about the local production and go visit a factory”. Barista Brandon maakt exclusieve koffies voor me, waaronder een cold brew. Erbij proef ik heerlijkheden uit de inpandige bakkerij.

Starbucks Reserve

Coffee Tasting met Brandon

 

3. Rondvlucht per watervliegtuig

Zelfs barista Brandon is excited for me als ik vertel dat ik een rondvlucht ga maken met een watervliegtuigje. Kenmore Air heet de firma. Ik stap op bij hun basis bij Lake Union. Een ticket voor zo’n Scenic Flight kost iets meer dan 100 dollar, maar dan heb je ook wat. Het is de prijs dubbel en dwars waard. Daarbij heb ik het geluk dat ik in de cockpit mag zitten naast de piloot voor het beste zicht. Het watervliegtuigje biedt plek aan zo’n tien passagiers. Off we go! We stijgen op vanaf het binnenmeer Lake Union en in een mum van tijd hangen we boven de stad. We vliegen boven groene parken, villawijken, waterplassen en natuurlijk over de opvallende Space Needle.

Piloot Bryan

Scenic Flight met Seaplane

 

4. Culinaire tour

Mijn Travel Challenge-kaart zegt: “Eat small snacks from the local gastronomy! Try at least 3 different things”. Wat past daar beter bij dan een foodtour? Op de Public Market van Seattle boek ik een foodtour bij Eat Seattle. Gids Silas is welbespraakt en vertelt in rap tempo. Hij werkte ooit bij een pizzarestaurant. De Public Market startte in 1907 en groeide uit tot een waar fenomeen. We proeven bij Pike Place Chowder Kitchen een verrukkelijke chowder. Werkelijk de lekkerste ooit! Gevolgd door een chocolate chip cookie van atelier Indi Chocolates. Alle chocola is er van 72% cacao. En dan die Jamaicaanse patty (kippastei) bij The Lands of Origin. Smullen!

Public Market Seattle

Foodtour met Silas

 

5. Space Needle

Tot slot, we kunnen er niet omheen, neem ik opnieuw een kijkje bij de Space Needle. Met een CityPASS kun je gemakkelijk een plekje reserveren voor deze uitzichttoren. De liftbedienden maken er een sport van in korte tijd zoveel mogelijk te vertellen terwijl je omhoog zoeft. De Space Needle staat in een park downtown waar ook het popmuseum is en het Chihuly Garden & Glass is te vinden (zie mijn eerdere blog over Seattle). Vanaf het panoramadeck van de Space Needle, dat rondom de toren loopt, is zelfs de berg Mount Rainier te zien. Ook is de haven van Seattle te spotten zijn pieren. Tip: ga eten bij Aqua El Gaucho op Pier 70. Heerlijke zalm en mooie sunset.

Space Needle en Chihuly

Uitzicht vanaf de Space Needle

 

 

 

Stad 3: Portland

Portland, Oregon ken ik inmiddels goed. Ditmaal focuste ik op hidden gems, plekken waar je misschien niet als eerste aan zou denken, maar die leuk zijn om te bezoeken.

Mural in Portland

 

1. Koffie en meer

De Flixbus rijdt in 3,5 uur van Seattle naar Portland. De Willamette River verdeelt Portland in West en East. Mijn hotel is Lolo Pass in Southeast. In deze buurt stuit ik op iets bijzonders: Kopi Coffee. Dit koffietentje wil op termijn vegan kopi luwak gaan serveren. Kopi luwak is koffie van bonen die uit de feces van de civetkat zijn gevist. Kopi Coffee werkt samen met een dame uit Indonesië die het chemische proces van deze bonen buiten de civetkat om weet na te bootsen. Een ander opvallend adresje is pop-up restaurant Clandestino (NE 30th Ave). “Hidden Clandestino is Portland’s Best New Mexican Restaurant” aldus PDX Monthly. Ik eet er heerlijke empanaditas!

Kopi Coffee in Southeast

Smullen bij Clandestino

 

2. Architectonisch erfgoed

Travel Portland heeft een lijst aan attracties die de moeite waard zijn: Washington Park, de Japanse tuinen, het Art Museum… Ook het Architectural Heritage Center (SE Grand Ave) staat erop. Nooit eerder kwam het in me op dit te bezoeken. Het zit in een mooi pand in SE Portland, niet ver van hotel Lolo Pass. In een van de toonzalen zie je onder meer losse ornamenten van gebouwen, het soort versieringen dat sinds de Grote Depressie uit de architectuur is verdwenen. Ook zijn er tekeningen van nooit gerealiseerde bouwprojecten te zien. Verder kom je meer te weten over de architectuur van omringende panden in Southeast en z’n voormalige bewoners.

Architectural Heritage Center in Portland

Ets van Pittock Mansion

 

3. Alberta Rose Theatre

In Northeast Portland heb je het Alberta Art District. Er zitten leuke boetiekjes en een kunstgalerie, Alberta Street Gallery. Een vriendin uit deze buurt nodigde me uit mee te gaan naar een concert in het lokale Alberta Rose Theatre. Zelf zou ik niet op het idee gekomen zijn, maar het blijkt een charmant theater te zijn, waar bijzondere concerten zijn. De avond dat wij er zijn, is er een ode aan David Crosby, bekend van Crosby, Stills & Nash. De zaal is stijf uitverkocht. Het zijn dan ook niet de minsten die optreden: onder meer zangeres Judy Blue Eyes en gitarist Jeff Pevar die zelf nog met Crosby optrad. Heerlijk om mee te zingen met klassiekers als Teach your children.

Shoppen in Alberta Art District

Ode aan Crosby in Alberta Rose Theatre

 

4. Bloom Tour

Of het in 2024 ook weer plaatsvindt, is nog maar de vraag, maar ik vond het in elk geval een leuke manier om meer van Portland te ontdekken. De Bloom Tour is een route door de stad om het zomerseizoen te vieren. Winkels hebben hun etalages versierd met bloemen en boden deelnemers leuke extra’s. Zo word ik bij salon Event Cosmetics in de watten gelegd met een hydraterende zonnebrandcrème en lipgloss met pepermuntsmaak van eigen merk. Ook The Woodlark Hotel staat op de lijst. Ik drink er een koffie van het lokale label Good Coffee met bananencake erbij. Eindpunt van de route, die zo’n 25 adressen telt, is bloemenzaak Grifford’s Flowers.

De bloemrijke etalage van Event Cosmetics

 

5. Lan Su Chinese Garden

Lan Su Chinese Garden was sowieso al een favoriet adresje van mij. De naam is afgeleid van PortLANd en de stad SUzhou in China. Lan is het Chinese karakter voor orchidee en Su betekent ontwaken. Tuin van de ontluikende orchidee dus. De tuin is een oase van rust. In het inpandige theehuis The Tao of Tea drink ik Emperor Green Tea. Ik val met mijn neus in de boter want elke vrijdagochtend blijkt er in de tuin een Qi gong class te zijn die voor iedereen vrij toegankelijk is. Alleen voor de tuin zelf betaal je entree. Qi gong is een helende bewegingsleer, die wel wat op Tai chi lijkt. Het betekent een uur lang rekken, strekken, zwaaien, schoppen en je lijf masseren!

De lekkerste thee

Lan Su Chinese Garden

 

Meer weten

Vancouver: gocanada.nl
Seattle: visitseattle.org
Portland: travelportland.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.