10x doen in Seattle!

Seattle in de staat Washington is een stad die gericht is op het water. Downtown Seattle strekt zich uit langs Elliott Bay, de baai die uitmondt in de Pacific. Harmke logeerde downtown in Pine Street in het gloednieuwe Palihotel. Vintage-boetiekhotel op een toplocatie!

Tuin van glasmuseum Chihuly

Tuin van glasmuseum Chihuly

Logeertip: Palihotel

Pali is een kleine keten van mooie boetiekhotels uit Californië. Het Palihotel in Seattle zit in Pine Street, in het shopping gebied, hartje stad. Het opende in november 2018 zijn deuren in een historisch pand. De stijl is vintage met een chic randje. Mijn ruime kamer heeft een leren bankstel, bureau en riant bed. Ik slaap heerlijk op de zijdezachte lakens. Sleepless in Seattle ben ik zeker niet! Het design van elk hotel is gelijksoortig, maar met lokale aanpassingen. Omdat Seattle zo’n groene stad is, zijn de muren in dit hotel groen. De stijl is huiselijk. Cozy jaren zeventig. “Alsof je bij de grootmoeder thuis bent,” zegt de jongen achter de balie in blauw-witgestreepte hoteltrui. www.palisociety.com/hotels/seattle of boek dit hotel op Booking.com.

Het Palihotel in Pine Street

Het Palihotel in Pine Street

Medewerker van het Palihotel

Medewerker van het Palihotel

Badkamer met dubbele wasbak

Badkamer met dubbele wasbak

Riant bed met zachte lakens

Riant bed met zachte lakens

The Hart and The Hunter

Naast de lobby is een grote huiskamer-achtige zitruimte met banken en boekenkasten. Tegenover de lobby zit het restaurant. The Hart and The Hunter heet het en het heeft veel weg van een gezellige Amerikaanse ‘diner’. Er zit ook een koffiebar naast. Ik diner de eerste avond met een Beet Salad en Shoe String Fries. Alles bij elkaar een behoorlijke portie. Welkom in Amerika! Om wakker te blijven raadt de serveerster me de Pelo del Lobo-cocktail aan. Daar gaat koffie, pernod en kaneel in. Die geeft me een boost, zodat ik meteen in het goede dagritme kom en hopelijk geen jetlag krijg. The Hart and The Hunter doet ook dienst als ontbijtruimte. Om je ontbijt te bestellen vul je een menukaart in. Ik kruis hierop de volgende morgen de avocado-sandwich met poached eggs aan.

Bar van The Hart and The Hunter

Bar van The Hart and The Hunter

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

De Pelo del Lobo-cocktail

De Pelo del Lobo-cocktail

 

 

Cruise in Elliott Bay

Voor een eerste indruk van Seattle maak ik een Harbor Cruise. Deze duurt een uur en vertrekt vanaf de Waterfront. We varen een rondje door Elliott Bay. Pier 57 is historisch, vertelt de gids op het bovendek. Het gebouw dateert uit de tijd van de Goldrush toen ook warenhuis Nordstrom opende en kleding en schoenen maakte voor de mijnwerkers. We passeren het Seattle Aquarium met de Great Pacific Octopus die tentakels heeft zo breed als dit schip en bewonderen de skyline.

Harbor Cruise

Harbor Cruise

Skyline van Seattle

De skyline van Seattle

 

Download hier de officiële brochure over de USA

In samenwerking met Visit the USA, het officiële verkeersbureau van Amerika, bieden wij je een inspirerende interactieve brochure over de USA aan. Download hem nu gratis voor je desktop, tablet en mobiel.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Seattle Art Museum

In dezelfde buurt als het Palihotel tref ik niet alleen warenhuizen als Macy’s en Nordstrom, maar ook het Seattle Art Museum, kortweg SAM. Je kunt het ook bijna niet missen, want voor de ingang staat het reusachtige beeld Hammering Man, een man met een hamer die hij op en neer slaat. Kinetische kunst dus, een beeld dat twintig uur per etmaal in beweging is. Het museum exposeert een wereldwijde collectie kunst, van modern tot oud en van westers tot islamitisch.

SAM, Seattle Museum of Art

SAM, Seattle Museum of Art

Monorail

Ook weer vlak bij het Palihotel is de Seattle Central Monorail. Dit treintje zoeft vanaf metrohalte Westlake Center – naast warenhuis Nordstrom – over een rail in de lucht in slechts 2 minuten naar het museumpark Seattle Center en vice versa. Handig als je attracties als de Space Needle en de verschillende musea aldaar wilt bezoeken. De spoorlijn werd gebouwd voor de Seattle’s World Fair in 1962. Zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar maken gebruik van dit razendsnelle treintje.

Vertrekpunt van de Monorail

Vertrekpunt van de Monorail

Space Needle

Hét icoon van Seattle is de Space Needle die met zijn 184 meter overal boven uitsteekt. Na de renovatie van 2018 is het letterlijk en figuurlijk een topattractie. Ik sluit aan in de wachtrij die sneller gaat dan verwacht. Net als de lift! Die is in 45 seconden boven. De liftboys/girls maken er een sport van zoveel mogelijk feiten te vertellen in die korte tijd. Vanaf het open air deck kijk je mijlenver. De stad ligt aan je voeten. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, wil de Space Needle zijn voor Seattle.
Koop je tickets op Tiqets.com en sla de wachtrij over. Met de Seattle CityPass krijg je korting op de toegang van Space Needle.

Space Needle

Space Needle

Uitzicht vanaf het Observation Deck

Uitzicht vanaf het Observation Deck

Popmuseum

MoPop, het Museum of Pop Culture, is een opvallend en kleurrijk organisch gebouw. Het staat pal langs de Monorail, die er zelfs dwars doorheen loopt. Wijlen wereldsterren als Jimi Hendrix en Prince krijgen veel aandacht en ook Pearl Jam en Nirvana staan in de spotlights. Er zijn films en video’s te zien en er is een galerie vol met elektrische gitaren. Frank Gehry is de architect van dit wonderlijke moderne gebouw dat het grootste led-scherm ter wereld in huis heeft.

Museum op Pop Culture

Museum of Pop Culture

Prince in het MoPop

Prince in het MoPop

Glasmuseum

Spectaculair is Chihuly Glass and Garden. In de bloementuin van dit museum prijkt tussen de ‘gewone’ planten en bloemen de glaskunst van Dale Chihuly. Hij werd geboren in 1941 in Tacoma in de staat Washington en staat bekend als de beste glasblazer ter wereld. Het is betoverend wat hij met glas weet te creëren, van vazen en bloemen tot complete installaties. Zijn sculpturen zijn een lust voor het oog en ‘blazen je omver’ met hun uitzinnige kleuren en vormen.

Chihuly Glass and Garden

Chihuly Glass and Garden

Glaskunst van Dale Chihuly

Glaskunst van Dale Chihuly

 

 

Dierentuin

Woodland Park Zoo dateert uit 1899. Natuurbehoud is waar het dit dierenpark allereerst om te doen is. Ze werken mee aan diverse hulpprogramma’s om dieren in de Pacific Northwest te beschermen. De verzameling dieren is indrukwekkend, van leeuwen, giraffen en neushoorns tot beren, pinguïns en panters. Elk continent is vertegenwoordigd. In het park leven in totaal zo’n 1200 dieren, waaronder een groot aantal bedreigde diersoorten. Ook heeft het park een botanische tuin.

Mount Rainier

Mount Rainier is tijdens de Harbor Cruise die ik maak achter de wolken verdwenen, maar als ik na een rondreis door Oregon terugrijd naar Seattle doemt hij wel op! Deze losstaande vulkaan is het hele jaar door besneeuwd. Het bijbehorende Mount Rainier National Park heeft meren, rivieren en watervallen. Ook zijn er volop hiking en biking trails. In de winter kun je op Mount Rainier skiën, snowboarden, sleeën en snowshoe-hikes maken. Zelfs in de sneeuw kun je kamperen in dit nationale park!

Mount Rainier

Mount Rainier

Eettip 1: Japonessa

Aan First Avenue zit Japonessa. Er staan rijen voor de entree van deze Japanner, maar omdat ik alleen ben, mag ik direct aanschuiven aan de bar. De chefs bereiden de sushi voor mijn neus. Ik eet misosoep en een sushirol met de naam The Legend: zalm, crunchy ebi en avocado. Yum!

Eettip 2: Nordstrom

Ik zoek een lunchadres vlak bij de Monorail, om meteen door te kunnen naar de Space Needle. Upscale warenhuis Nordstrom, een soort Bijenkorf, heeft een café op de vierde etage dat geweldige salades blijkt te hebben, for here or to go! Ik bestel de Asian salad. Heerlijk is hij!

Met een CityPass krijg je korting op veel van de genoemde attracties in Seattle. Zeker een aanrader als je met het hele gezin naar Seattle gaat. Bekijk de informatie hier.

korting met de CityPASS

Hoe kom je er?

Voordelig naar Seattle? Kies dan, zoals ik, voor Icelandair. De vluchten van Amsterdam naar IJsland en van IJsland naar Seattle sluiten perfect op elkaar aan. De Boeing 767 die me naar Reykjavik brengt, is comfortabel en gloednieuw. Op luchthaven Keflavík International Airport – Keflavíkurflugvöllur voor de kenners – heb ik precies tijd voor een heerlijke koffie bij Joe & The Juice. Seattle is overigens de hometown van Boeing! Ik kom er in de middag aan en stap op de Link Light Rail naar Downtown.

Icelandair

Icelandair

Harmke in Seattle

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.