Wijn, chocola & meer uit Portland, Oregon

In de culinaire staat Oregon wemelt het van de ambachtelijke en organic adressen. Harmke ging in de stad Portland en omstreken langs bij verschillende duurzame producenten en proefde van alles: van wijn en worst tot chocola.

Brigham Fish Market

Brigham Fish Market

 

Amaterra Winery | Portland

Het wijngoed Amaterra opende dit jaar zijn deuren. Deze winery met restaurant is prachtig gelegen op een heuveltop in Tualatin Valley. Deze vallei ligt aan de noordkant van Portlands uitgestrekte wijnvallei Willamette Valley. Van alle wijngoederen in Willamette Valley ligt Amaterra het dichtst bij de stad. Ik proef pinot noirs en chardonnays in combinatie met verrukkelijke kazen. De wijn wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Amaterra betekent zoveel als liefde voor de aarde. Het restaurant van Amaterra heeft Farm to Table als uitgangspunt en neemt zijn producten dan ook zoveel mogelijk rechtstreeks af bij de makers.

Het uitzicht vanaf wijngoed Amaterra

Wijn-kaas pairing bij Amaterra

 

Hiyu Wine Farm | Hood River

Hiyu Wine Farm in Hood River is een bijzonder adres. Wijnmaker Nate Ready zweert bij organic en kan uren filosoferen over zijn wijnproductie. De etiketten op de flessen ogen bijna spiritueel. Niet alleen de wijn is zeer onalledaags, je kunt bij Hiyu ook nog eens ongewoon lekker eten: lokaal en van het seizoen. Nate’s wijnen bloeien extra op in combinatie met de gerechten. Neem de rode Tzum 2020 Clochan-wijn, niet meteen mijn topfavoriet, maar bij de gegrilde aubergine vind ik hem werkelijk god-de-lijk. Ook de Moon Dog uit 2015, die ik hoe dan ook fantastisch vind, komt nóg beter tot z’n recht bij de tagliatelle met cantharellen.

Wijnmaker Nate Ready

Atavus VII van Hiyu Wine Farm

Bij gegrilde aubergine drinken we Tzum

 

Left Coast Estate | Rickreall

Met dit wijngoed maakte ik kennis tijdens een Regenerative Tourism-trip met First Nature Tours. We redden inheemse eiken van overwoekering door hedera, gaan kajakken op de Willamette River en bezoeken dit wijngoed in de buurt van hoofdstad Salem. De eigenaren van Left Coast beschikken over een enorm stuk bos vol met – ook hier weer – inheemse eiken en ze doen er alles aan de natuur te conserveren. Daarnaast produceert Left Coast Estate duurzame wijn, waaronder pinot noir. Op allerlei gebied heeft Left Coast dan ook certificaten voor duurzaamheid ontvangen. Last but not least: er komen hier fantastische houtovenpizza’s op tafel!

Left Coast Estate]

Pinot noir van Left Coast

Suzanne Larson van Left Coast Estate

 

Olympia Provisions | Portland

Olympia Provisions zit in SE Washington Street. Buiten zijn road works bezig als ik er ben, maar binnen is de sfeer fantastisch. Typerend voor Portland, je denkt in een no go zone te zijn en opeens ben je bij een topadres. Olympia Provisions maakt zijn eigen ‘cured meat’. Zo eet ik hier een ciabatta met Sweetheart Ham, blauwe kaas, appel en hazelnoten. De ham is tien dagen vertroeteld in een badje met verse kruiden. Ook hun salami en handgemaakte worstjes zijn delicatessen. En zo kan ik nog wel even doorgaan… Alles bij Olympia Provisions is organic en ambachtelijke geproduceerd. Een tweede filiaal zit in SE Division Street.

Olympia Provisions in SE Washington Street

Sandwich met Sweetheart Ham

 

Brigham Fish | Cascade Locks

Mijn fietstour met Around Portland naar de watervallen van Columbia River Gorge start in Cascade Locks. Hier bij The Bridge of the Gods verkopen de Native Americans vis. Zij hebben ongelimiteerde visrechten in de Columbia River en vangen onder meer zalm, vaak nog op de traditionele manier met dipnetten. De dagverse vis verkopen ze bij hun stalletjes onder de brug. Zo spreek ik met Joe. Hij is net bezig zijn catch of the day schoon te maken. In de buurt van de marktkraampjes zit restaurant Brigham Fish. De mooie fietstour eindigt dan ook met een lunch hier. Op de kaart onder meer Clam Chowder en Quesadillas met huisgerookte zalm.

The Bridge of the Gods


Joe en zijn zalm

Lunchen bij Brigham Fish

 

Woodblock Chocolate | Portland

Charley en Jessica Wheelock doken eerst in de historie van cacao en bezochten talloze cacaofarms, van Hawaii tot Peru, voordat ze zelf cacaobonen begonnen te roosteren en hun eigen chocola gingen maken. Meer dan tien jaar later zijn ze pas écht waar ze willen zijn. Ze maken verrukkelijke bean-to-bar chocola van twee bestanddelen: cacao en rietsuiker. Woodblock bundelt zijn krachten met Brooks Wine. In de bar Bons Amis in het Woodblock-atelier kun je wine pairings doen. Zo proef ik hier chocola uit Peru, Ecuador, Madagaskar en Tanzania in combinatie met de pinot noirs van Brooks Wine. Ook pairings met riesling zijn hier mogelijk.

Woodblock Chocolate in Portland

Chocola uit Peru, Ecuador, Madagaskar en Tanzania

Pairing met wijn van Brooks

 

Meer weten?

Lees dan ook mijn vorige artikelen over Oregon en Portland zoals de beste koffiebars in Portland en Restaurant Langbaan.

Amaterra Winery

 

Vliegen met Icelandair

Ook naar Oregon? Vlieg voordelig met Icelandair van Amsterdam via Reykjavik! Bovendien kun je dan een tussenstop tot wel zeven dagen maken in IJsland op hetzelfde ticket zonder bijbetaling!

Icelandair toestellen

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.