Ga tafelen bij Gallery61 in de Haagse Passage

Gallery61 in Den Haag is the place to be om in een kunstzinnige sfeer een vorkje te prikken. Een nieuwe chef betekent een nieuw menu. Ook drink je er geweldige cocktails en uitstekende wijnen. Harmke schoof aan.

Tonijn Tartaar

Bijzondere historie

Je vindt Gallery61 op een bijzondere plek, midden in de Haagse Passage, pal tegenover de Apple Store. Waarom het hoofd van schrijver F. Bordewijk en een gedicht van Gerrit Achterberg op de gevel, vraag ik me af. “Den Haag, je tikt ertegen en het zingt,” dichtte Achterberg. Wie de Haagse archieven raadpleegt, ontdekt dat op de plek van Gallery61 ooit Maison Bordelaise was gevestigd. Bordewijk – auteur van onder meer Fantastische vertellingen – zat hier graag op het terras. Daar had hij riant zicht op alle passanten. Het café lag toen nog op de kop van de Passage, want de ‘derde arm’ was nog niet voltooid.

Schrijver F. Bordewijk

De entree van Gallery61

De Haagse Passage

Kunstzinnig interieur

Inmiddels zit op deze plek dus Gallery61. Eind 2019 opende deze Food & Drink Bar bij hotel Novotel zijn deuren. De pandemie zorgde voor een valse start, maar dat wordt nu goedgemaakt. Het interieur is uitnodigend. De muren zijn voorzien van kekke moderne kunst. Voor het raam hangen gouden lijsten, alsof je zelf in een schilderij zit en de tweedimensionale stoel blijkt daadwerkelijk een zitplaats. Het logo van Gallery61 prijkt op de muur. De cijfers 61 zijn oranje ingekleurd, maar niet al te precies. “We kleuren nu eenmaal graag buiten de lijntjes,” lacht directeur Vanessa van der Vaart van Gallery61 en Novotel Den Haag City Centre.

Zitten in een schilderijlijst

Arty interieur en logo

Cozy sfeer bij Gallery61

Cozy sfeer bij Gallery61

Verfrissende cocktails

Tijdens mijn bezoek aan Gallery61 ben ik net terug uit Singapore en heb ik een jetlag van hier tot Tokyo. De Aardbei-Tequila-cocktail die barman Daniel uit Sint-Maarten voor me maakt, werkt als een verfrissende wake-up call. Wow! Deze Signature Cocktail drinkt als limonade. Later bij het dessert zal Daniel mij en mijn mede-bloggers nog verrassen met een Pineapple Punch. Al net zo’n frisse tropische noot. We startten onze proeverij aan de borreltafel: zalige garnalenkroketjes met remouladesaus, goudgele frietjes met truffelmayonaise en krokante bitterballen, vega en non-vega. Dan krijgen we het sein van de crew dat we aan tafel kunnen.

Daniel en zijn cocktails

Met een verfrissende aardbeien cocktail

 

 

Friet van Frietboutique

Heerlijke voorafjes

Gallery61 heeft een nieuwe chef-kok en wij hebben de eer als eersten van zijn gloednieuwe menukaart te mogen proeven. Gennaro Castaldo is zijn naam en hij komt rechtstreeks uit Italië. Nou, dan weet je dat het culinair wel goed zit. En dat blijkt! Die carpaccio met pijnboompitjes. Echt yummy. Voor de tafelgenote met een notenallergie staat er een notenvrije variant klaar. Geweldig ook is de Tuna tartare in een krokant bakje geserveerd. Verrukkelijk. De burrata met tomaatjes mag er ook zijn, net als de verse pomodori-soep. Erbij zuurdesembrood. De wijn komt uit eigen land en is een Linge Wit Cuvée van Betuws Wijndomein.

Pomodori-soep en carpaccio vooraf

Zalige burrata

Gegrilde octopus

Gegrilde octopus

Geweldige hoofdgerechten

De tafel wordt leeggeruimd en nu is het tijd voor de hoofdgerechten. We worden verwend met onder meer Filet Mignon met smeuïge puree, Caesar Salade met gegrilde kip, Bloemkool Steak voor de vega’s onder ons en Kikkererwtensalade. Het allerlekkerst is wat mij betreft de Risotto met paddenstoelen en hazelnoten. Boterzacht bereid en met de crunch van nootjes. Tot mijn geluk krijgen we het recept mee naar huis. De rode wijn die we bij de hoofdgerechten drinken, is al even Italiaans als chef Gennaro zelf: een Montepulciano van wijngoed Collefrisio. Erg sappig. Het zou komen doordat de druiven laat worden geoogst: in oktober.

Malse Filet Mignon

Malse Filet Mignon

Caesar met kip

Caesar met kip

Tonijn Tartaar

Vegan gerecht

Desserts om van te watertanden

Vanbuiten lijkt Gallery61 misschien niet zo groot, maar eenmaal binnen is er verrassend veel ruimte. Het is dan ook aangenaam tafelen bij Gallery61, ook al omdat een live-trio vandaag voor zwoele achtergrondmuziek zorgt. De toetjes komen nu op tafel. De smaakpapillen hebben we intussen kunnen opfrissen met de Pineapple Punch van Daniel. Alsof de bediening het raadt: chocola vind ik onweerstaanbaar, zeker zo’n warme lavacake, op de kaart Chocolate Moelleux geheten. Laten ze die nu pal voor mijn neus zetten. Ook Panna cotta en een kaasplankje ontbreken niet tijdens deze haast onuitputtelijke proeverij.

Lavacake met vanille-ijs

Lavacake met vanille-ijs

Kaasplateau

Kaasplateau

Proosten met Pineapple Punch

Proosten met Pineapple Punch

Koffie van Capriole

Gallery61 werkt zo veel mogelijk met lokale leveranciers. Zo halen ze hun vlees bij Nice to Meat uit Almere, komt de friet van Frietboutique in Rotterdam en is het zuurdesemboord van Meneer Leffers uit Delft. De wijnen komen van Marius uit het Zeeheldenkwartier, de likeur is van het Haagse Van Kleef en bier is er van het al even Haagse Kompaan. De verantwoorde eitjes, zoals bijvoorbeeld in de Caesar Salade, zijn afkomstig van de firma Haagse Eitjes. De koffiebonen tot slot komen van Capriole in Den Haag. Deze ambachtelijke koffiebranderij aan de Fokkerkade is een echt familiebedrijf.

Italiaanse Chef Gennaro

Italiaanse Chef Gennaro

Haagse koffiebranderij

Live-muziek

Adres: Gallery61, Food & Drinks, Passage 61, Den Haag

De risotto van Gallery61

De risotto van Gallery61

TIP: rondleiding in de Passage

Voorafgaand aan de proeverij neemt gids Ruub Petow, in rood kostuum, ons mee voor een uniek kijkje van bovenaf op de Passage. “Ruim 33 jaar geleden was er op de plek waar nu Novotel en Gallery61 zitten een bios,” vertelt hij. De Passage anno 1885 is de oudste nog bestaande overdekte mall van Nederland en heeft drie ‘armen’. Eén arm leidt naar de Spuistraat, de tweede naar het Buitenhof. De derde arm komt uit op de Hofweg, maar werd pas decennia later gerealiseerd, omdat de bouw was stilgelegd. “Aan een van de bogen in de Passage is goed te zien dat die derde arm in een andere richting loopt dan aanvankelijk gepland.”

Gids Ruub Petow

Loopbrug in de Passage

Overdekte mall

Ook mee met een rondleiding door de Passage?Boek het op depassage.nl.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.