Ga voor koffie en méér naar Capriole Café

Harmke fietste naar de Fokkerhaven in haar woonplaats Den Haag voor een kennismaking met Capriole Café. Het café-restaurant mét koffiebranderij is een verborgen parel in de Binckhorst, de industriewijk die tot hippe woonwijk aan het uitgroeien is.

Het terras van Capriole

Warm welkom

“Leuk dat je er bent!” Kijk, dat horen we graag. Capriole zit aan de Fokkerhaven, een piepkleine binnenhaven opzij van de Binckhorstlaan. Patrick Proveniers heet de man die me zo hartelijk welkom heet, terwijl hij niet eens weet dat ik een blog ga schrijven.

Gastvrijheid hebben ze hier nu eenmaal hoog in het vaandel.

Het team is hecht en het werkplezier spat eraf. In tegenstelling tot andere horecagelegenheden zegt Capriole geen moeite te hebben extra handen in de bediening te vinden.

Uitzicht op de Trekvaart

Het plezier spat eraf

Verlaten verffabriek

Capriole vestigde zich 5 jaar geleden in de Binckhorst, een industriële buitenwijk van Den Haag op de grens met Voorburg. Het pand, een verlaten verffabriek uit 1920, werd omgetoverd tot modern café-restaurant. Het terras kijkt uit op het water van de Trekvliet. Naast Capriole zit wijnbar Glaswerk. “Capriole is een echt familiebedrijf. Het is in 1975 begonnen als koffiegroothandel” vertelt Patrick. Hij is getrouwd met de zoon van de eigenaar en werkte voorheen bij een grote bank.

Capriole Café zit in een voormalige verffabriek

Rechts van Capriole zit wijnbar Glaswerk

 

 

Bijzondere baristakunst

Zelfs voor een café met eigen koffiebranderij is de koffiekaart opvallend uitgebreid: van espresso rozemarijn tot slow coffee french press en van cappuccino met kaneel/karamel/vanille tot ijscappuccino noisette, enzovoort. Capriole brandt zijn eigen bonen en levert die onder meer af bij Gastropub Van Kinsbergen op het Prins Hendrikplein in het Haagse Zeeheldenkwartier, nota bene bij mij om de hoek. Sinds kort verkoopt Capriole de eigen koffie ook in cupjes geschikt voor een Nespresso-machine.

Uitgebreide koffiekaart

Flat white met zwaan

Melk van Jersey-koe

Ik bestel een flat white en krijg een prachtige zwaan in mijn kopje. Het is een kunstwerkje van barista en brander Didi Meijer. Het melkschuim waar de zwaan van is gevormd is afkomstig van de Jersey-koe. Dit zijn slanke lichtbruine koeien met opvallend lange wimpers. Deze bijzondere koe heb ik op het gelijknamige eiland ooit van dichtbij kunnen bewonderen. De melk van deze koe blijkt al net zo bijzonder te zijn, want volgens Patrick kunnen zelfs mensen met koemelkintolerantie deze verdragen.

Zo ziet een Jersey-koe eruit

We gaan voor een tweede kop!

Vegan paprikasoep

De lunchkaart is niet alledaags. Van ‘Sexy Pancakes’ met granaatappelpitjes tot ‘Moving Mountains Hotdog’ van vegan worst. Ik kies voor de soep van de dag met paprika en kokos, ook weer een vegan gerecht. Nu ben ik alles behalve vegan, maar deze soep, daar heb ik wel oren naar. Er komt heerlijk brood bij van Lekker Brood, geserveerd met roomboter en olijfolie. Overigens zijn niet alle gerechten bij Capriole vegan. Wie zin in vlees, vis of oesters heeft, komt hier evengoed aan zijn trekken.

Barista Didi Meijer

Paprika-kokossoep

Menu van de chef

’s Avonds kun je bij dit etablissement terecht voor het Chef’s Menu, een drie-, vier- of vijfgangendiner bereid met seizoensingrediënten. Chef Jermaine Huisman zweert bij lokaal, al is dat nooit honderd procent te realiseren. Op de site van Capriole zegt hij hierover: “Wij doen bij Capriole Café ons uiterste best om duurzaam te koken en te werken. Zo wordt de voedselketen een stuk korter en milieuvriendelijker.” De keuken gebruikt elk product optimaal om niets te hoeven weggooien.

Reserveren is een must

Patrick Proveniers achter de bar

Hippe buitenwijk

“Gastvrije ontvangst, uitstekende gerechten”, op TripAdvisor wordt het café-restaurant overladen met lovende kritieken. Zelfs New Yorkers weten volgens Patrick de weg naar het toch ietwat verstopte adres in de Haagse Binckhorst te vinden.

 

 

De wijk is upcoming, dat is zeker. Oude fabriekshallen worden opgeknapt en getransformeerd tot trendy hotels en luxe appartementen. Er heerst een hippe vibe mede door de street art. Al fietsend kom ik de ene kleurige muurschildering na de andere tegen.

Straatkunst in de Binckhorst

Kleurige mural

Koffiebranderij

Zoals gezegd is Capriole ooit begonnen als koffiegroothandel en tegenwoordig is het een branderij. Op een Giesen-koffiebrander branden ze op ambachtelijke wijze hun koffiebonen. Die bonen zijn afkomstig van plantages in Zuid-Amerika, Afrika en Azië waar ze met zorg werden geteeld. Het branden gebeurt bij Capriole volgens de slow roast-techniek. Dat maakt dat de rijke koffiesmaak behouden blijft. Via de webshop zijn de verschillende koffiebonen en koffiecapsules van Capriole te bestellen.

Slow roasted koffie

100% Arabica

Cupjes voor thuis

Het gebouw aan de Fokkerhaven

De fraaie entree

Meer weten: capriolecafe.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.