Genieten van zon en zee in St. Pete Florida

In de Tampa Bay Area in Florida vind je behalve de stad Tampa ook de plaatsen St. Pete en Clearwater. Harmke logeerde in een riant appartement in het historische district van St. Pete op een steenworp van het strand.

Golden Hour

 

Logeren bij Berkeley Beach Club

Wow, de zon gaat net onder en langs de weg zie ik pelikanen fladderen als ik met de huurauto op weg ben van Tampa, Florida naar St. Petersburg, kortweg St. Pete. Dit stadje ligt op een schiereiland met daarlangs een lang smal eiland met het ellenlange zandstrand St. Pete Beach. Zelf logeer ik bij Berkeley Beach Club in Pass-a-Grille Historic District. Het is een fijn appartement met ruime living en riant balkon. Het zit midden in het dwarsstraatje 8th Ave tussen enerzijds de haven van Boca Ciega Bay en anderzijds de duinen en het strand aan de Golf van Mexico. Het pand is nieuw, maar gaat naadloos op in deze historische buurt.

Pass-A-Grill Historic District in St. Pete

Berkeley Beach Club

 

Dineren bij restaurant Grace

De eerste avond diner ik bij restaurant Grace aan de overkant. Ik zit er gezellig aan de bar en geniet van het flatbread vooraf, gevolgd door een overheerlijke pasta carbonara, althans zo noemt Grace deze eigen variant op de carbonara. Het is linguine met ei, doperwtjes, pancetta en Parmezaanse kaas. Eigenaar (en chef) Marlon en zijn vrouw Lisa runden voorheen wel elf restaurants tegelijk, maar doen het nu wat rustiger aan. Marlon zou best wat meer authentieke Italiaanse gerechten op de kaart willen, maar zijn keukenbrigade zweert nu eenmaal bij Modern American Cuisine. Niets mis mee, want het eten bij Grace is heerlijk!

Pasta carbonara met Amerikaanse twist

Eigenaar Marlon van restaurant Grace

 

Murals bewonderen in Grand Central

St. Pete is een stad van murals. Dat begon zo’n acht jaar geleden. In de wijk Grand Central in St. Pete geeft Jenee Pribe me een tour. Zij is directeur van het Street Art Festival Shine dat elk jaar in oktober plaatsvindt. Er doen kunstenaars mee uit de hele wereld, mede omdat ze in St. Pete zo gastvrij worden onthaald. Een Nederlandse kunstenaar die aan dit festival meedeed, is Joram Roukes. De kunstenaars realiseren tijdens het festijn tal van nieuwe kunstwerken op de muren van gebouwen in deze en andere wijken. Soms verdwijnen ze weer: murals sneuvelen noodgedwongen door de vele bouwactiviteiten in St. Pete.

Imagine Museum in Grand Central District, St. Pete

 

Lees ook dit artikel: 5x doen in Miami

 

Kunst kijken in het Dalí Museum

Een must-visit in Downtown St. Pete is het Dalí Museum met zijn imposante collectie. Het museum bevat de grootste collectie werken van Dalí buiten Spanje. Tijdens mijn bezoek realiseer ik me pas écht wat een briljant kunstenaar Salvador Dalí moet zijn geweest. Zijn kunst is surrealistisch en heeft een onwaarschijnlijke gelaagdheid. Hoe langer je kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. Dalí was een groot bewonderaar van Johannes Vermeer. Hier in St. Pete hangt ‘The Ghost of Vermeer of Delft Which Can be Used as a Table’, waarop Vermeer is afgebeeld in een Catalaanse landschap met zijn been uitgestrekt als tafelblad.

De Waterfront in Downtown St. Pete

Ode aan Vermeer door Dalí

 

Wandelen over St. Pete Pier

Ben je in St. Pete, sla dan de pier niet over. In 2020 werd deze Pier opgeleverd, inclusief allerlei entertainment. Zo kun je heerlijk ‘chillen’ op een wit zandstrand in kleurige stoelen. Ik houd het bij een wandeling. De Pier loopt tot ver het water van Tampa Bay over met op de kop een dek voor vissers. Het water is lichtblauw. Op het dek stappen parmantige witte pelikanen rond. Ook in mijn ‘eigen’ buurtje Pass-A-Grille scheren pelikanen over het water. Vanaf het zandstrand aldaar ben ik getuige van een prachtige zonsondergang. Met mij staan veel mensen op het strand te kijken. De zon zet alles in een gouden gloed. Het is Golden Hour.

St. Pete Pier

Pelikaan op de kop van de pier

Golden Hour

 

Lunchen bij de Cubaan

In Downtown St. Pete wemelt het van de winkels, onder meer aan Central Ave. Deze avenue strekt zich westwaarts uit vanaf de Waterfront. Je treft er boetiekjes en kunstgaleries, maar ook restaurants en cafés. Ik ben nu in het Edge District en spot ook hier verschillende murals. Lunchen doe ik bij het Cubaanse Bodega aan Central Ave. De porties zijn er zeer royaal. Mijn sandwich is echt huge…. Gelukkig heb ik slechts een vega-sandwich besteld, dat scheelt een paar calorieën. Ook in de buurt van mijn appartement zijn winkels. Zo zitten er modeboetiekjes als Paradiso en Bamboozal. Ook is er de kunstgalerie A Little Room for Art Gallery.

Cubaans lunchen bij Bodega in Downtown St. Pete

 

 

De crew van restaurant Bodega

 

Cocktails drinken op het dakterras

St. Pete is geliefd bij Snowbirds, oudere Amerikanen die de winterzon opzoeken. Vooraf was ik even bang dat de sfeer belegen zou zijn, maar niets is minder waar, zéker als ik The Rooftop Bar van Berkeley Beach Club betreed! In deze loungebar op het dak met weids uitzicht heerst een jonge, kosmopolitische vibe! De chef schotelt mij verrukkelijke kazen voor, waaronder brie, thomése en blauwe kaas. Tijdens de pandemie kon hij geen kaas meer halen uit Spanje, dus stapte hij over op kaas van een farm in Georgia. Briljant! Erbij een Signature Cocktail en de bar serveert oesters met tequilla & lime bijvoorbeeld of cava & kaviaar. Fancy!

Chef Benjamin en zijn kaasselectie

Het is genieten bij de Rooftop Bar

 

Kreeft eten bij The Dewey

Na deze borrelhapjes daal ik af naar The Dewey beneden voor het diner. Het is het fine dining restaurant van Berkeley Beach Club. Over een keuze hoef ik niet lang na te denken. Naast dagverse vis, springt één gerecht er direct voor mij uit: de Lobster Linguine! De ober lacht breeduit, want het is ook zijn favoriet. Pasta met kreeftenstaart, saffraan-bouillon, tomaat, dragonolie, kaviaar, zó lekker. Een glas beaujolais erbij en het feest is compleet. Bourbon Cake als dessert klinkt ook goed, maar ik kies voor wat lichters: Affogato, espresso met een bol ijs. Met een glas wijn in de hand keer ik terug naar het dakterras. Het is volle maan!

Overheerlijke Lobster Linguine bij The Dewey

Ontbijt van Berkeley Beach Club

 

E-biken in Park de Soto

Tijdens mijn verblijf verken ik ook Park de Soto, een beschermd natuurgebied op een kwartiertje rijden van mijn logeeradres. In feite bestaat het park uit vijf eilandjes. Met gids Andrea maak ik een fietstocht per e-bike. We fietsen langs eiken met Spaanse mos. Andrea: “De natives noemden het tree hair, later werd dat Spanish Beard en toen Spanish Moss,” Ze vertelt dat St. Pete werd vernoemd naar Sint-Petersburg, nadat een Rus zich hier vestigde. We komen langs een historisch fort en fietsen vervolgens door naar North Beach, een schitterend strandje met ‘Sugar Sand’, wit poederzand dus. Geweldig, wat is het hier mooi!

Gids Andrea op de e-bike in Park de Soto

Het witte poederzand van North Beach

 

Dolfijnen kijken in Clearwater

Elke dag krijg ik een ontbijtje bezorgd bij mijn appartement, pancakes met vers fruit en slagroom bijvoorbeeld. Smullen! Na alle ontdekkingen in St. Pete, zou ik bijna vergeten dat ook de stad Clearwater in de Tampa Bay Area ligt. Een trekpleister daar is Marine Aquarium dat samenwerkt met onderzoeksinstituut Devotion to the Ocean. De gedeelde missie:

‘to rescue, rehab en release all marine life’

Gewonde dolfijnen worden er opgevangen en verzorgd. Ze worden weer vrijgelaten zodra het kan. Vooral voor kinderen is dit aquarium een leuke en educatieve attractie met veel doe-dingen en dino’s met zwaaiende staarten.

Steiger bij het Marine Aquarium in Clearwater

Het Marine Aquarium vangt dolfijnen op

 

Winkelen in Dunedin

Tot slot is er nog het charmante Dunedin, een van oorsprong een Schotse enclave ten noorden van Clearwater. In Main Street is het fijn winkelen. Er zitten unieke boetiekjes zoals Aphrodite, een eco-winkel met geurige zeepjes en andere bad-benodigdheden. In Dunedin vind je ook de oudste micro-brouwerij van Florida, Dunedin Brewery. Ertegenover zit een Portugese winkel en de overdekte markt Nature’s Food Patch. Dwars door Dunedin loopt Pinella’s Trail, een kilometers lang wandel- en fietspad langs een oude spoorlijn. Lunchen doe ik bij Olde Bay Café aan de haven. Het broodje Southwestern Florida Salmon is verrassend goed!

Shoppen in Dunedin: zeepjes van Aphrodite

Lunchadres Olde Bay Café

Meer informatie: visitspc.com

Welkom in St. Pete Beach

Loungen op St. Pete Pier

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.