Langbaan is het geheime Thaise restaurant van Portland

“Keep Portland weird!” is de slogan. Maar Portland is ook de stad van fine dining, getuige restaurants als Langbaan. Deze exclusieve Thai is letterlijk een hidden gem. De ingang zit verscholen in restaurant Paadee achter een kast. Dat zou je wel weird kunnen noemen. Harmke sprak met Pastry Chef Maya.

Fine dining

Portland/Oregon is een stad die tot voor kort vooral bekendstond om de foodcarts, maar er is zonder meer een trend naar fine dining aan de gang. Steeds meer verfijnde restaurants openen hun deuren. Niet alleen downtown in het Southwest-district, maar ook in Southeast, ten oosten van de Willamette River, de rivier die de stad Portland in tweeën deelt. Aan 6 SE 28th Avenue zit een Thais restaurantje. Het heet Paadee. Paadee is eenvoudig maar goed. En heeft een verrassing in petto.

Maya bij de geheime ‘deur’

Geheime deur

De verrassing van Paadee bevindt zich achterin. Daar staat een kast. Het is de ‘geheime’ deur naar een tweede, exclusiever restaurant. Het heet Langbaan en dat is Thais voor ‘achterkant van het huis’. Hoewel Langbaan niet groot is, biedt het toch plaats aan 24 gasten. Per avond zijn er twee shifts. De setting is intiem. Gasten wordt zelfs gevraagd niet te hard te praten, omdat ze er dicht op elkaar zitten. Maar de bijzondere sfeer en het heerlijke eten maken dit kleine ongemak meer dan goed.

Klaar voor de start

 

Lees ook dit artikel: Wow… Oregon!

 

Organic food

Hier in dit verborgen restaurant spreek ik de vrouw die bij Paadee en Langbaan over de nagerechten gaat. Het is Pastry Chef Maya Erickson. Ze groeide op in San Francisco en heeft een Japanse moeder, vertelt ze. Dat verklaart haar licht Aziatische trekken. Ze werkte aanvankelijk in restaurants in San Francisco, maar ging ook geregeld op bezoek bij haar vrienden in Portland in Oregon, de staat ten noorden van Californië. De liefde voor duurzaamheid en organic food trok haar aan in Portland.

Pastry Chef Maya

Hot guy?

Maya verruilde San Francisco voor Portland. Ze kwam in contact met Earl Ninsom. Earl is de executive chef en eigenaar van vier Thaise restaurants in Portland. Naast Langbaan en Padee runt hij op andere locaties in de stad namelijk nog twee restaurants, Eem en Hat Yai (ik versta hot guy…). Maya is bij alle vier deze restaurants aangesteld als Pastry Chef. Ze bedenkt de desserts. Ze maakt authentieke Thaise desserts waar ze vervolgens de nodige Amerikaanse flair aan toevoegt.

Opperste concentratie

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Kokossoep

Met haar Amerikaanse-Japanse roots was de Thaise keuken nieuw voor haar. Om die onder de knie te krijgen reisde ze samen met Earl af naar Thailand om daar de kunst af te kijken. Maya: “In Thailand zijn de toetjes in feite heel simpel. Je eet er bijvoorbeeld sticky rice of kokossoep als nagerecht.” Maya laat bij Langbaan graag haar creativiteit de vrije loop. Ze laat me zien hoe ze de desserts bereidt die op dat moment bij Langbaan op het menu staan. Het is dan nog hoogzomer.

Delicate toetjes

 

 

Verse ingrediënten

Gepofte rijst

Het eerste dessert bestaat uit verse aardbeien met gebakken custard en gepofte rijst. Er gaan ‘gesmolten’ aardbeien door. Bovenop komt geroosterde aardbeienjam met tamarinde. Het tweede toetje op het menu is tofupudding met jasmijn, snoep van kersen met gember en vlokken van kleefrijst, gebakken en gepoft. Ook meloenijs komt erbij. Het zijn delicaat opgemaakte bordjes die er prachtig uitzien. Ze zijn onderdeel van een tasting-menu van twaalf gangen. Ik mag alvast voorproeven. Yum!

Dessert van gepofte rijst

Meloenijs

IJscake

Elk jaargetijde heeft bij Langbaan zijn eigen menu. En dus werd in september de kaart aangepast. In het najaar zijn het Ice Cream Sang Kha-ya Kao Phod en Kanom Tokyo Chai Thai die de dessertkaart sieren. Het eerstgenoemde nagerecht bestaat uit een ijscake van ‘geblakerde’ en gekaramelliseerde maïs, gepofte sorghum (een tropisch graan) en gebakken ui. Het tweede toetje is een flensje, belegd met een mousse van thee, jam van seizoenfruit en een op smaak gebrachte eiderdooier.

Meer weten over Portland/Oregon?

Ik schreef eerder al over Hippe hotels in Portland en Sportief Oregon.

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.