Wow… Oregon!

De staat Oregon aan de Amerikaanse westkust was in 2017 het decor van Wie is de Mol. Harmke trad in de voetsporen van de deelnemers en maakte een kanotocht op Sparks Lake, beklom Smith Rock en wandelde tussen de Painted Hills. De reis begint echter in de hippe stad Portland met zijn inspirerende food scene: van food carts tot fine dining.

1. Portland

We checken in bij hotel Modera in downtown Portland. Dit boetiekhotel ligt niet ver van Portland Art Museum. Via Alder Street met zijn food carts komen we bij Burnside Street waar Powell’s is, de grootste boekhandel van Amerika! Burnside vormt de grens tussen South en North Portland. De Willamette-rivier verdeelt Portland in West en East. De talloze bruggen over de rivier leveren de stad de bijnaam Bridgetown op. Nog een bijnaam is City of Roses. In Peninsula Park Rose Garden alleen al bloeien zo’n vijfduizend exemplaren. Tip: huur een fiets en verken ook het South East-district. De ene na de andere trendy bar, eettent en urban winery steekt er de kop op. Zo eten wij bij visrestaurant Jacqueline in Clinton Street. Een tip in South West Portland voor fine dining is restaurant Clyde Common, pal naast het Ace Hotel. In de omgeving van Portland ligt Willamette Valley, beroemd om de pinot noir-wijnen.

Hawthorne Bridge in Portland

2. Cannon Beach

Portland ligt op ruim anderhalf uur rijden van de kust van de Stille Oceaan. De rit gaat door naaldbossen met hoge stammen. We stoppen langs de kant van de weg om uit een kraantje schoon bergwater te tappen. Cannon Beach Town ligt aan de Oregon Coast Highway, die doorloopt tot in Californië. Vanaf een uitzichtpunt kijken we op de baai en het strand. In de oceaan rijst een rots op in de vorm van een hooiberg. Deze wordt dan ook Haystack genoemd. Op de rots nestelen tufted puffins: kuifpapegaaiduikers. We wandelen over het strand, tekenen hartjes in het zand en dwalen door Cannon Beach Town met zijn leuke boetiekjes en galeries. Deze kustplaats is ook bekend om de glasblaaskunst. En je vindt er een schattige boekwinkel, geen Powell’s, maar zeker de moeite: Cannon Beach Book Company.

Uitzicht op Cannon Beach

Uitzicht op Cannon Beach

3. Trillium Lake

Vanuit Portland zetten we koers naar Trillium Lake. We komen weer door eindeloze naaldbossen en rijden voorbij Silent Rock. De mythe wil dat als je praat tijdens het passeren van deze rots je het noodlot tart. Zwijg je daarentegen, dan zul je een gelukkige dag hebben. Eén bocht verder zien we de besneeuwde top van Mount Hood opdoemen. Deze imposante berg (3429 meter) maakt Oregon tot all year round ski-bestemming. Zelfs hoogzomer kun je hier nog skiën. We parkeren in de buurt van Trillium Lake en maken een wandeling rond het blauwe meer, dat omgeven is door bossen. Je kunt er kanoën en kajakken. En terwijl we rond het meer lopen, duikt telkens onverwacht Mount Hood tussen de bomen op, adembenemend mooi.

Trillium Lake

Trillium Lake

4. Sparks Lake

We logeren in het Double Tree Hotel in het historische plaatsje Bend, hét outdoor-centrum van Oregon. De omgeving biedt alle mogelijkheden voor watersport, hikes en rock climbing. Wij maken bij zonsondergang een kanotocht op Sparks Lake, behorend tot de Cascade Lakes. Twee aan twee stappen we in rode kano’s en roeien het meer op. De contouren van de bergen – vulkanen in feite – zijn nog net zichtbaar.

 

 

Als de zon compleet onder is, schittert boven ons de sterrenhemel. Midden op het meer stoppen we met peddelen om te genieten van de stilte. We turen omhoog in de hoop op een vallende ster zodat we een wens kunnen doen. Tip: bezoek vanuit Bend ook Fort Rock Homestead Village, gesticht door pioniers en nu een openluchtmuseum. De nostalgische huisjes speelden een rol in Wie is de Mol.

 

 

5. Smith Rock

Een andere attractie in de omgeving van Bend is Smith Rock State Park, een prachtig natuurpark met schitterende rotsformaties. De steile wanden hebben gekartelde randen. Het vulkanische gesteente is relatief zacht. Afhankelijk van de lichtval vertoont het alle kleuren van de regenboog. Vooral bij zonsondergang moet het er magisch zijn. Smith Rock is de bakermat van het rotsklimmen in Amerika. We zien dan ook veel bergbeklimmers in actie. Gelukkig zijn er ook wandelpaden. Wij lopen via de Misery Ridge Trail omhoog. De vergezichten worden al maar mooier hoe hoger we komen. Wow! Vanaf het hoogste punt kunnen we de bergtoppen tellen, waaronder Mount Jefferson, Broken Top en Mount Bachelor.

6. Painted Hills

Hoog op mijn Bucket List stonden de Painted Hills en nu kan ik ze afvinken, maar ik zou er zo weer naartoe willen! Net als Smith Rock en Mount Hood worden de Painted Hills gerekend tot de zeven wonderen van Oregon. Ze maken deel uit van John Day Fossil Beds National Monument en zijn rijk aan fossielen. John Day is een plaats in Central Oregon waar in de negentiende eeuw veel Chinezen naartoe trokken toen de goudkoorts heerste. De Painted Hills zijn gestreepte heuvels in rood, geel, goud. De kleuren representeren verschillende geologische tijdperken van miljoenen jaren oud. We wandelen tussen de heuvels en bewonderen het kleurenspel.

7. Pendleton Round-Up

Van John Day gaat de rit naar Eastern Oregon. We zijn nu écht in the middle of nowhere. Maar dan is daar opeens de stad Pendleton. De Pendleton Round-Up is aan de gang. Deze rodeo-show vindt plaats in een groot stadion. Eromheen is een markt waar fraai uitgedoste native Americans hun koopwaar aanbieden. De show is één groot spektakel. Een cowboy rijdt met de Amerikaanse vlag rondjes, terwijl het volkslied klinkt. Daarna stuiven amazones in cowgirl-outfits op hun paarden door de arena en zwepen het publiek op. Bij de bareback proberen cowboys zo lang mogelijk hun evenwicht te bewaren op een steigerend paard. Ook is er bull riding waarbij de deelnemers zo lang mogelijk op de een wilde stier moeten blijven zitten… Tot diep in de nacht bruist het in Pendleton en de pinot noir vloeit rijkelijk (ahum).

Pendleton Round-Up

Pendleton Round-Up

Tips van Kristen Dollarhide

Kristen Dollarhide van Travel Pendleton komt oorspronkelijk uit de buurt van Seattle en woont nu in Pendleton. Dit zijn haar favoriete winkels en restaurants in deze cowboystad.

Kristen Dollarhide van Travel Pendleton

Kristen Dollarhide van Travel Pendleton

1. Virgil’s at Cimmiyotti’s:

“Geweldig restaurant in romantische western-stijl. Hier ben je echt in de sfeer van het wilde westen! En het eten is er fantastisch. De filet mignon smelt in de mond en wow, die lemon mousse…!”

2. Hamley’s Steakhouse and Saloon:

“Prachtige locatie, van de schitterende kroonluchter tot de antieke bar. Mijn favoriete gerechten zijn de Cowboy Cordon Bleu en de Chocolate Lava Cake.”

3. Promenade Design: “Juweel van een boetiek. Een charmante vintage-winkel met Franse flair. Je vindt er lampen, tafelkleden en porselein.”

4. Pendleton Woolen Mills:

“Producten van wol zijn een rijke traditie in Pendleton en ze worden wereldwijd verkocht. Van comfortabele kleding tot prachtige wollen dekens.”

5. Hamley & Co:

“In deze western-winkel vergeet ik de tijd, of ik nu op zoek ben naar een sieraad voor mezelf of een cadeautje voor iemand anders. En het is de oudste zadelmaker in de VS! In het bijbehorende atelier kun je zien hoe de zadels worden gemaakt.”

KLM/Delta vliegt in ca. 10 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Portland het hele jaar door.

Met dank aan: travelportland.com, traveloregon.com, travelpendleton.com visitcentraloregon.com, visiteasternoregon.com en BuroSix.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.