Ervaar sportief Oregon aan de Amerikaanse westkust

Loop over St. Johns Bridge in Portland, ga golfsurfen op de oceaan bij Pacific City, fiets over het strand van Newport, cross door de zandduinen van Florence, jog over de Pre’s Trails in Eugene, klim naar de top van Smith Rock en wandel langs de watervallen van Columbia River Gorge. Harmke deed het – bijna – allemaal. Dit is de sportieve kant van Oregon!

De kust van Oregon

De kust van Oregon

Wandelen over St. Johns Bridge

“Waar maak ik een goede foto van Mount Hood?”, is mijn vraag aan de receptie van Kimpton Hotel Vintage in Portland. Ze komen met deze tip: “Ga naar St Johns, een suburb van Portland. Bij helder weer heb je vanaf de hangbrug mooi zicht op de besneeuwde top van Mount Hood.” De St. Johns Bridge, door de architect Poem in Steel genoemd, overspant de Willamette River. Een van Portlands bijnamen is overigens Bridgetown vanwege de ontelbare bruggen. Het blijkt behoorlijk spectaculair om over de lange, hoge St. Johns Bridge te lopen, die dendert van het auto- en vrachtverkeer. Aan de zijkanten van de drukke verkeersader is het wandel- en fietspad. De uitzichten lonen zeer de moeite, ook als Mount Hood tijdelijk achter een wolk is verdwenen.

Fietsers op St. Johns Bridge

Fietsers op St. Johns Bridge

Mount Hood

Mount Hood

Golfsurfen bij Pacific City

Als ik in de middag aankom in Pacific City bij het luxueuze Headlands Coastal Lodge & Spa aan het strand zie ik al golfsurfers in actie. Ook vanuit mijn kamer kan ik de surfers op de oceaan gadeslaan. Ze maken gebruik van de golven rond de rots Haystack in de oceaan. Tijd om zelf op een plank te klimmen heb ik niet, ik ben hier om te genieten van de Tidepools Spa van het hotel. Maar eerder die maand deed ik in Californië aan Huntington Beach wel mijn eerste golfsurfervaring op, Ik was al blij als ik 5 seconden mijn evenwicht wist te behouden, maar een kick gaf het wel. Niet alleen golfsurfen is een optie in Oregon. Een bekende surfspot is Hood River aan Columbia River Gorge. Hier waaien de ideale winden en draait het om windsurfen en kitesurfen.

Surfer in Pacific City

Surfen in Pacific City

Fat Biken in Newport

Rijden op een Fat Bike is trendy. Deze stoere maar vederlichte fiets is voorzien van extreem brede profielbanden waardoor je er gemakkelijk mee over ruig terrein kunt rijden zoals het strand. En dat doe ik dus ook, en wel in de plaats Newport. Ik fiets over Nye Beach en het aangrenzende Agate Beach. Een opvallend baken is de vuurtoren Yaquina Head Lighthouse. Het is de hoogste vuurtoren langs de hele kust van Oregon. Er is ook een oudere vuurtoren in Newport, Yaquina Bay Lighthouse. Deze was maar een paar jaar in gebruik, want stond op zo’n onhandige plek dat hij niet te zien was voor de schepen. Hij staat er nog steeds, maar nu als attractie. Het unieke eraan is dat het huis van de vuurtorenwachter eromheen is gebouwd. In de toren zelf zou het spoken.

Harmke met Fat Bike

Harmke met Fat Bike

Yaquina Bay Lighthouse in Newport

Yaquina Bay Lighthouse in Newport

 

 

Dune bashing in Florence

De kust van Oregon is betoverend. Ik rijd van het ene viewpoint na het andere, voordat ik in het pittoreske plaatsje Florence aankom. Het oogt een beetje westernachtig, dit historische dorpje. Ik logeer bij River Inn House en de kamer kijkt op de Siuslaw-rivier. Ook kan ik een glimp opvangen van de zandduinen. Deze liggen zuidelijk van Florence tussen de kust en Highway 101 en zijn de hoogste ter wereld. Ze reiken ver boven de zeespiegel zijn op sommige plekken wel 500 feet hoog, wat neerkomt op meer dan 150 meter. Ze lopen ook kilometers landinwaarts. Voor wat spektakel kun je bijvoorbeeld een quad bike huren om over de zandbergen te crossen of met een 4WD aan ‘dune bashing’ doen. Of ga paardrijden, terwijl je geniet van de geweldige uitzichten op de kustlijn.

Dune bashing in Florence

Dune bashing in Florence

Fun in de zandduinen

Fun in de zandduinen

Joggen in Eugene

In 2022 vindt in Eugene de WK Atletiek (15-24 juli) plaats. Ian Dobson, voormalig topatleet, zit in het organisatiecomité. Een nieuw atletiekstadion is in de maak en ziet er veelbelovend uit. Terwijl we samen door Atlen Baker Park in Eugene lopen, vertelt hij over zijn grote voorbeeld Steve Prefontaine alias Pre, al was hij van voor zijn tijd. Pre werd vierde op de Spelen van 1972 in München. Een paar jaar later verongelukte hij op een bosweg in Eugene. Die plek is nu een bedevaartsoord. De looppaden in Alton Baker Park werden herdoopt tot Pre’s Trails naar de legendarische atleet. Pre was een middellange-afstandloper, net als Ian in zijn profcarrière. Inmiddels is Ian de Assistant Race Director van de Eugene Marathon en coacht hij een highschool-team.
oregon21.com

Ian Dobson in Eugene

Ian Dobson in Eugene

Ian en Harmke bij uitzichtpunt

Ian en Harmke bij uitzichtpunt

Picknicken op Smith Rock

Vanuit Sisters, waar ik logeer bij het fraaie Five Pine Lodge, is het zo’n 3 kwartier rijden naar Smith Rock via Redmond. Hoewel bezoekers voor zonsondergang het park dienen te verlaten, gaan vrienden die toevallig in de buurt zijn en hun hond juist de berg op en ik mag mee. We nemen de Misery Ridge Trail. Het pad is steil, maar de klim is zeer goed te doen. Al snel staan we op de top. Boven is het uitzicht overweldigend. Vulkanen als Mount Bachelor, Broken Top Three Sisters, Mount Jefferson verrijzen aan de weidse horizon. Helemaal rechts is zelfs de top van Mount Hood te zien. We stallen de meegebrachte kazen en wijn uit op een rotspunt en genieten van een Sunset Picknick. De zon in Central Oregon zakt intussen achter Mount Jefferson en kleurt de hemel roze.

Picknick op Smith Rock

Picknick op Smith Rock

Sunset op Smith Rock

Sunset op Smith Rock

Hiken in Columbia River Gorge

Vanaf de Interstate 84 tussen Portland en Hood River rijd ik naar Columbia River Gorge om de watervallen te bekijken. In totaal zijn er in dit gebied minstens negentig serieuze watervallen, naast een aantal kleintjes. De Horsetail Falls die, zoals de naam al zegt, de vorm van een paardenstaart heeft, is de eerste waar ik uitstap. Ook Multnomah Falls staat op mijn lijstje, de hoogste en meest spectaculaire. Deze is wel heel drukbezocht. Tip: ga beter niet zoals ik in het weekend! Via een pad van 0,4 kilometer klim je naar een brug voor het beste uitzicht op Multnomah. Ook bij de Bridal Veil Falls, die oogt als een witte bruidssluier, loop je via een kort maar steil pad naar een uitzichtpunt. De meeste watervallen in Columbia River Gorge zijn bereikbaar via korte looproutes.

Columbia River Gorge

Columbia River Gorge

 

 

Horsetail Falls

Horsetail Falls

Auto huren?

Mijn huurauto regelde ik via Sunny Cars en dat kan ik je echt aanraden. Online reserveren kan supersnel vooraf. Het allerfijnst van Sunny Cars is wel dat alle auto’s all-inclusive verzekerd zijn. Alle verzekeringen zijn dus standaard inbegrepen, waardoor je ter plaatse niets meer hoeft te betalen. Tot mijn verrassing krijg ik bij het ophalen van de auto keuze uit verschillende merken. Ik stap in een gloednieuwe Hyundai die me de hele week lang moeiteloos van A naar B brengt.
Huurauto

Zo kom je er!

Een prima manier om naar Portland te reizen is met Icelandair. Deze IJslandse maatschappij heeft voordelige tarieven. Je vliegt altijd via Reykjavik. De duur van je stop-over kun je zelf bepalen. Je kunt zelfs tot zeven dagen in IJsland doorbrengen voor je doorvliegt naar je bestemming en/of als je weer op de terugweg naar huis bent! Ik koos voor een strak vluchtschema met korte overstaptijd. Vliegen van Amsterdam naar Reykjavik duurt ca. 3 uur, de doorvlucht naar Portland ca. 7,5 uur.

Meer informatie over Portland & Oregon en de actuele evenementen vind je op travelportland.nl en bij Verkeersbureaus Portland.

PS: Vergeet niet om je ESTA aan te vragen voor je reis naar Oregon. Zonder geldige en goedgekeurde ESTA mag je niet naar Portland reizen.

Icelandair

Icelandair

Op weg naar de top

Op weg naar de top

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.