Cruisen op de Baltische Zee

Een cruise met de Crystal Serenity betekent ondergedompeld worden in luxe. Harmke voer mee van Sint-Petersburg naar Tallinn en van Tallinn naar Stockholm en was onder de indruk van de Hermitage, het hippe design in de Estlandse hoofdstad, de glaskunst in Zweden, maar vooral van de roerloze zee bij zonsopgang in Stockholms archipel.

Crystal Serenity

Crystal Serenity

De Crystal Serenity ligt op me te wachten in de haven van Sint-Petersburg. Aan boord word ik verwelkomd met champagne. Kijk, dat is nog eens een goed begin! Mijn hut is een Penthouse Verandah op dek 10. Een doosje bonbons ligt klaar in mijn hut (lees: suite) en ik heb mijn eigen butler, Engin uit Turkije.

“Engin betekent oneindigheid”

verkondigt hij met een gulle lach. Hoe toepasselijk, want ik blijk een oneindig beroep op hem te mogen doen. Hij wil weten wat mijn favoriete drank is. Baileys, zeg ik. Maar laat ik eerst het schip maar eens verkennen!

Crystal Serenity bij sunset

Crystal Serenity bij sunset

Openluchtzwembad

Twee dekken boven mij zijn er jacuzzi’s, een openluchtzwembad en een heel tennispark. Een dek eronder is het overdekte zwembad. Ik dineer vandaag in de Crystal Dining Room. Er is tevens een Italiaans en een Japans restaurant aan boord, die bewaar ik voor later. Obers lopen af en aan. Ik geniet van een vijfgangendiner en sluit de avond af in de Avenue Saloon, een ruimte met ronde bar en gedempt licht. Een dame speelt piano en zingt erbij. Terug in mijn hut wacht me een verrassing. Er staat een gigantische fles Baileys klaar, met de complimenten van de butler.

Zonnedek van de Crystal Serenity

Zonnedek van de Crystal Serenity

Sint-Petersburg

Het schip ligt ook de volgende dag nog in de haven van Sint-Petersburg. Vandaag krijgen we de gelegenheid de Russische stad te verkennen. Als ik me per taxi naar het centrum laat vervoeren ben ik onder de indruk van de grootsheid van de brede straten, de reusachtige gebouwen en de weidse waterwegen. Waar anders laat ik me heenbrengen dan naar de Hermitage! Het museum beslaat meerdere gebouwen. De hoofdingang is in het Winterpaleis. Dit elegante barokgebouw rijst uit boven een groots plein. Ik bekijk de Hollandse, Vlaamse en Italiaanse meesters.

De Hermitage in Sint-Petersburg

De Hermitage in Sint-Petersburg

Nevsky Prospekt

De Hermitage ligt aan de rivier de Neva en nabij de Nevsky Prospekt. Deze voorname winkelstraat werd in 1709 aangelegd door tsaar Peter de Grote als flaneerplek voor de welgestelden. Gogol (1809-1852) wijdde in zijn Petersburgse vertellingen een verhaal aan de Nevsky Prospekt. “Er bestaat niets mooiers dan de Nevsky Prospekt”, noteerde hij. Nog steeds is er veel grandeur. Langs een kanaal sla ik af naar de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed. Met zijn kleurige uivormige koepels toont deze, niet toevallig, gelijkenis met de Basiliuskathedraal in Moskou.

Kathedraal van de Verlosser op het Bloed

Kathedraal van de Verlosser op het Bloed

 

 

Kanaal om de hoek van de Nevsky Prospekt

Kanaal om de hoek van de Nevsky Prospekt

Tallinn

De Crystal Serenity, met een capaciteit van 1070 passagiers, is zó stabiel dat ik amper merk dat we Sint-Petersburg achter ons laten en de Baltische Zee op varen. We zetten koers naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Aan boord gaan de boetieks nu open. Het zijn de Russische poppen die me het meest fascineren. Deze handgemaakte matroeska’s zijn van flinterdun hout en er zijn poppen bij van wel dertig stuks die allemaal in elkaar passen. De traditie van de houten poppen begon ooit bij de Russische boeren, als het ’s winters te koud was om op het land te werken.

Matroeska’s aan boord van de Crystal Serenity

Matroeska’s aan boord van de Crystal Serenity

Estlands design

De volgende ochtend cirkelen er meeuwen rond het schip en dat betekent land in zicht! We naderen de haven van Tallinn. De historische binnenstad is omsloten door een middeleeuwse muur, waarvan een aantal torens nog intact is. Trappen leiden naar een bovenstad waar ik uitkijk op de rode daken en op de Crystal Serenity. En hoewel Tallinn vooral een pittoreske oude stad is, word ik er ook verrast door modern design. Estonian Design House bijvoorbeeld verkoopt speelse interieuraccessoires en bij modezaak Studio T hangen de nieuwste ontwerpen van Armani.

Middeleeuwse muur rond Tallinn

Middeleeuwse muur rond Tallinn

 

 

Estonian Design House

Estonian Design House

Stockholm

In de vroege ochtend bereiken we Stockholms archipel. De zon is nog maar net opgekomen en kleurt de zee oranje. In kalm tempo glijden we over het rimpelloze water tussen de schitterende groene eilanden en eilandjes door. De ochtendlijke stilte is indrukwekkend. De archipel bestaat uit ruim dertigduizend eilanden. Zeilbootjes liggen voor anker in de kleine havens die we passeren. Her en der ontwaar ik de typische roodhouten Zweedse huizen. We leggen aan in de cruisehaven van Stockholm en ik start mijn stadstoer bij het koninklijke theater met zijn gouden zuilen.

Aankomst in Stockholms Archipel

Aankomst in Stockholms Archipel

Zweeds design

Niet ver van het theater begint de Jirger Birchsgatan, een prestigieuze winkelstraat. Tussen labels als Gucci, Vuitton en Prada, zit boetiekje Savannahs verscholen, dat schoenen en tassen van Jimmy Choo, Christian Louboutin en Manolo Blahnik verkoopt. Aan de andere zijde van het koninklijke theater is de kade Strandvågen. Daar stuit ik op interieurwinkel Svenskt Tenn, in 1924 opgericht door Estrid Ericson. Deze Zweedse dame maakte aanvankelijk objecten van tin, maar voegde daar al snel lampen, meubels en textiel in overrompelende kleuren aan toe.

Koninklijk theater in Stockholm

Koninklijk theater in Stockholm

Glaskunst

Het eilandje Gamlastan is het historische hart van Stockholm. Ik dwaal door de smalle straatjes met hun piepkleine cafés en grappige boetiekjes. Via een brug kom ik uit in de wijk Söderholm. In mijn speurtocht naar Zweeds glasdesign stap ik binnen bij Konsthantverkarna. Deze galerie is hofleverancier, naar verluidt. Kogelronde vaasjes in felle kleuren behoren tot de eyecatchers. Dagen zou ik kunnen doorbrengen in Stockholm, maar het is tijd om terug aan boord te gaan en te genieten van Japanse sushi, voordat ik de volgende ochtend zal ontschepen en naar hus vlieg.

Glasdesign van Konsthantverkarna

Glasdesign van Konsthantverkarna

Adressen

Hermitage

Wereldvermaard museum in Sint-Petersburg met omvangrijke kunstcollectie. hermitagemuseum.org

Zaal in de Hermitage

Zaal in de Hermitage

Estonian Design House

Eigentijds design met een twist, van kleding tot kandelaars, estoniandesignhouse.ee

Studio T

Mode van Armani en Paul Smith tot Ralph Lauren. studiot.ee

Savannahs

Schoenen en tassen van Blahnik tot McQueen, shopsavannahs.com

Interieurwinkel Svenskt Tenn

Interieurwinkel Svenskt Tenn

Svenskt Tenn

Hoogstaand en kleurrijk Zweeds interieurdesign. svenskttenn.se

Konsthantverkarna

Glasontwerp en keramiek. konsthantverkarna.se

Met dank aan: cruisetravel.nl

Aan dek van de Crystal Serenity

Aan dek van de Crystal Serenity

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.