Estland

Om echt alles te weten te komen over Estland beantwoorden we in iedere editie een veelgestelde vraag. Zo ontdek je de leukste weetjes over Estland.

Foto https://www.flickr.com/photos/visitestonia/28601154448/in/dateposted/

Rotermann

Welke taal spreekt men in Estland?

De Esten spreken allemaal hun moedertaal Estisch, een taal die door ongeveer 1,1 miljoen mensen ter wereld wordt gesproken. Van al deze mensen, woont de meerderheid, zo’n 950.000, in Estland.

Belangrijk om te weten als je Estisch wilt leren is dat de taal 14 naamvallen heeft, maar geen lidwoorden of grammaticaal geslacht. Hoe maak je dan duidelijk wat de verschillende functies zijn van de woorden? Dit doe je door het gebruik van naamvaluitgangen, maar hierdoor is de woordvolgorde erg vrij. In het Estisch kun je de zin ‘de hond beet de jongen’ dan ook op verschillende manieren zeggen. Zo kun je ‘koer hammustas poissi’ zeggen, maar ook ‘koer poissi hammustas’ of ‘poissi hammustas koer’. Bijzonder, want in het Nederlands kun je de zin ‘de hond beet de jongen’ niet zomaar omgooien zonder de betekenis te veranderen in ‘de jongen beet de hond’.

In de loop van de geschiedenis heeft de Estische taal woorden uit diverse andere talen ontleend, vooral uit het Nederduits, het Duits, het Zweeds en het Russisch. Door deze leenwoorden kun je soms de indruk krijgen dat het Estisch op deze talen lijkt, maar in werkelijkheid is dit niet zo. Toch hoef je geen Estisch te kunnen spreken om je verstaanbaar te maken, want met Engels en Duits kom je aardig uit de voeten!

Tallinn Design Map

De leukste en meest bijzondere ontwerpers uit Estland zijn gemarkeerd op een stadsplattegrond. Op de achterkant van de kaart staan korte introducties, adressen en openingstijden, zodat je gemakkelijk kunt plannen waar je naartoe wilt gaan. Je kunt de gratis plattegrond ophalen bij het Tourist Information Centre, het Estonian Design Centre, maar ook bij cafés en restaurants die zijn ingericht met Estse design meubels, tentoonstellingen, musea en galerieën. Je kunt de design kaart ook downloaden via www.tourism.tallinn.ee.

 

 

D-Kaart app

De applicatie voor je mobiele telefoon bevat een gedetailleerde stadplattegrond, die ook offline werkt. De app neemt je mee naar lokale modeontwerpers, muziekwinkels en kunstgalerijen. Daarnaast vind je er tips van de favoriete plekken van ontwerpers, muzikanten en kunstenaars. Een goede gids voor een leuk dagje uit in Tallinn! Je kunt de app gratis downloaden via Google Play.

Eten en drinken

Kristjan is de beste sommelier van Estland en heeft o.a. de Estonian Sommelier Championship 2013 en de Baltic Sommelier Championship 2010 gewonnen. Naast het meedoen aan competities brengt deze wijnkelner zijn expertise in de praktijk in toprestaurant Balthasar.

Restaurants

De top 3 Estland tips van Kristjan:

1. Controvento – “Dit oude Italiaanse restaurant heeft een heleboel pluspunten, een van de belangrijkste: bij Controvento voelt het meer aan als een gezellig en knus Italiaans huis dan als een restaurant. Controvento is gevestigd in het meest romantische gedeelte van het oude centrum in Tallinn, namelijk in het mooie Catherine’s Passage.’’

2. Võsu en Käsmu – “Ben je op zoek naar romantiek dan kan ik je zeker de kleine romantische dorpjes Võsu en Käsmu aan de kust in Noord-Estland aanraden. Geniet hier samen van de ondergaande zon in het verbazingwekkend mooie landschap!”

3. Põhjaka mõis – “Dit restaurant ligt in de buurt van de snelweg die loopt van Tallinn naar Tartu. Ik houd van het authentieke en landelijke eten wat bereid wordt met verse ingrediënten, afgestemd op de seizoenen. Het retro gevoel dat je van Põhjaka mõis krijgt, doordat ze vinylen platen draaien zorgt voor een extra bijzondere en intieme sfeer.”

Bezienswaardigheden

Kihnu is het grootste eiland in de Golf van Riga en het zevende eiland van Estland. Estland bestaat in totaal uit maar liefst 1.500 eilanden. Kihnu is een van de bekendste eilanden omdat het eiland gerund wordt door vrouwen. Dit stamt nog uit de tijd dat de mannen de zee op moesten om te vissen. De vrouwen lopen hier nog steeds in hun klederdracht, dus kijk niet gek op als je een oude vrouw in klederdracht op een motor of tractor voorbij ziet scheuren.

Als je geïnteresseerd bent in cultureel erfgoed, unieke natuur en vriendelijke mensen dan is Kihnu echt iets voor jou! Als je op zoek bent naar een wandel-, vis- of fietsvakantie en tegelijkertijd gezellige mensen wilt ontmoeten dan zit je op het eiland Kihnu goed.

Tijd over? Reis dan verder langs de kustlijn van Estland, deze bestaat uit honderden verlate stranden, leuke vissersdorpjes en spa resorts. Begin je reis in het noorden van het land op het eiland Narva en bezoek zoveel eilanden als je zelf wilt. Er is genoeg keuze! Ga vervolgens door naar de hoofdstad Tallinn en eindig bij de westkust in de badplaats Pärnu om daar tot rust te komen in een van de bekendste en oudste wellness resorts van het land.

Vliegtickets naar Estland

Zowel KLM als AirEstonia vliegen naar de luchthaven Tallin. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Tallinn. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Verkeersbureaus en VVV’s in Estland

Estonian Tourist Board

Lasnamäe 2
11412 Tallinn
Estland
Telefoon: +3726279770

Twitter: twitter.com/visitestonia
Facebook: facebook.com/visitestonia
YouTube: youtube.com/user/visitestonia
Pinterest: pinterest.com/visitestonia
Instagram: instagram.com/visitestonia/

 

Neem contact op met Estonian Tourist Board

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!
  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Estland