Go West! De Atlantische kust van Zuid-Afrika

‘Off-the-beaten-track’, ofwel weg van de gebaande paden, dat is wat de Westkust van Zuid-Afrika te bieden heeft. Wat kun je er zoal doen? Harmke bezocht witte dorpjes, maakte een game drive, at braaivlees, proefde wijn en snoepte toffees.

Witte dorpjes

Paternoster

Paternoster is een hidden gem aan de Atlantische kust. De huizen zijn er hagelwit. Chauffeur en gids André Breytenbach draait zijn Stellenbus de afslag in naar de baai, die is omlijst door een lint van witte huisjes. De Westkust is Zuid-Afrika’s nieuwe culinaire hotspot en daar is Paternoster het bewijs van. Het dorpje telt naar verhouding veel restaurants, waaronder het veelgeroemde Wolfgat van chef Kobus van der Merwe. Wij dineren bij huiskamerrestaurant Ouma se kombuis met op het menu: boboti en malvapudding. Boboti, is een Zuid-Afrikaanse schotel van gehakt met eieren en melk.

De baai van Paternoster

De baai van Paternoster

Riebeek Kasteel

Nog zo’n mooi dorpje is Riebeek Kasteel, een van de oudste plaatsjes aan de Westkust met tal van boetiekjes. Het ligt iets landinwaarts in de streek Swartland. Ooit groeide er in Swartland veel rhino bush, zwarte struiken. Daarom noemde Jan van Riebeeck van de VOC het gebied Het zwarte land. Riebeek Kasteel ligt in een vallei vol olijfbomen en wijngaarden. Inwoners van Kaapstad komen er graag naartoe voor de rust en schone lucht. We lunchen op het terras van Beans About Coffee en trekken tijd uit om te shoppen en art gallery’s te bezoeken zoals RK Contemporary met moderne kunst.

Het dorpje Riebeek Kasteel

Het dorpje Riebeek Kasteel

Philadelphia

Piepklein maar minstens zo pittoresk is het gehucht Philadelphia. Het telt ongeveer zes straten, heeft een prachtig wit kerkje en een handvol winkels, waaronder Magic Minerals waar ik snuffel tussen de edelstenen en sieraden. Het leukste adresje In Philadelphia vind ik toch wel café Pepper Tree Art Stable & Coffee Shop (uiteraard niet wat we In Nederland onder coffeeshop verstaan). Het heeft een kleine kunstcollectie, een boetiekje met Zuid-Afrikaanse producten als wijn en olijfolie en er is een grote beschutte tuin waar het prettig toeven is. Geelvinkjes snoepen stiekem uit de suikerpot op tafel.

Het witte dorpje Philadelphia

Het witte dorpje Philadelphia

Game drive

Groote Post Farm Drive

Een laan met eucalyptusbomen, ooit geïmporteerd uit Australië, leidt naar wijngoed Groote Post. We proeven er niet alleen wijn, maar maken ook een game drive over het terrein van 2.000 hectare. Tijdens de jeeptocht zijn we getuige van de paringsdans van twee blauwkraanvogels met op de achtergrond de Darling Hills en Kapokberg. De sierlijke vogels maken balletachtige sprongen. Verderop schieten jakhalzen voorbij en zien we springbokkies huppelen tussen het fijnbos. Vervolgens hebben we een kudde wildebeesten in het vizier. We spotten ook kudu’s met hun gekrulde hoorns en prachtige felgekleurde vogeltjes als de rode bisschop die op een grasstengel wiegt in de wind.

Groote Post

Groote Post

Game drive bij Groote Post

Game drive bij Groote Post

 

Lees ook dit artikel: Wat is jouw Zuid-Afrika?

 

Parken

West Coast National Park

Het is een groen en licht glooiend weids gebied vol fijnbos en bloemetjes en er zijn hoge zandduinen. West Coast National Park ligt op anderhalf uur rijden van Kaapstad en grenst aan de Atlantische Oceaan. Zodra we het park binnenrijden zien we al de eerste struisvogel parmantig rondstappen. We parkeren de bus bij het bird watching-huisje aan een waterplas, waar bezoekers met verrekijkers het water afspeuren naar unieke vogels als de zadelbekooievaar en de Afrikaanse zeearend. Als we richting de oceaan rijden, steken schildpadjes de weg over en even later tientallen jonge struisvogels. In het park zijn verschillende hiking trails. Er komen geen wilde dieren voor, behalve vossen.

Struisvogel in West Coast National Park

Struisvogel in West Coast National Park

De Atlantische kust

De Atlantische kust

West Coast Fossil Park

In West Coast Fossil Park zijn fossielen van zo’n 250 soorten prehistorische dieren gevonden, sommige wel 5 miljoen jaar oud. Van mammoeten tot kortnekgiraffen en zelfs Afrikaanse beren, want ook in Afrika hebben ooit beren geleefd zo bewijzen de vondsten hier. We krijgen een rondleiding langs de opgravingen. Vanaf een plankier kijken we naar de omgewoelde aarde. Meter voor meter worden de botten uitgegraven en botje voor botje gedetecteerd. Het is een soep van fossielen, alles door elkaar. De Afrikaanse beer, waarvan het bestaan niet eens werd vermoed, had veel weg van de panda. Hij was zo’n 3 meter groot. We bezoeken ook het museum in het mooie nieuwe complex.

Fossiel van een kortnekgiraf in West Coast Fossil Park

Fossiel van een kortnekgiraf in West Coast Fossil Park

Etnische cultuur

!Khwa ttu Heritage Centre

Bij het nieuwe !Khwa ttu Heritage Centre maken we kennis met de cultuur van de San, een etnische stam. Een San-meisje demonstreert op een grappige manier haar taal. In elke zin die ze uitspreekt, komt wel een klikgeluid voor en eentje klinkt als het ploppen van een champagnekurk! Ook de architectuur van het heritage centre is fraai. Er is een moderne art gallery en een museum waar rotstekeningen te zien zijn.

Projectie van rotstekeningen in !Khwa ttu Heritage Centre

Projectie van rotstekeningen in !Khwa ttu Heritage Centre

Riel-dans

Tijdens de lunch bij restaurant Floris (bestel de springrolls met boboti!) in Clanwilliams (zie rooibos) treedt een groep riel-dansers voor ons op. Drie jongens en drie meisjes dansen vol overgave deze dynamische dans, begeleid door een boerenband. Het is de feestdans van de Koi-stam en de San. Na een geslaagde jacht of goede oogst werd deze dans uitgevoerd. Het is een van de oudste dansvormen van Zuid-Afrika.

Riel-dansers bij restaurant Floris in Clanwilliam

Riel-dansers bij restaurant Floris in Clanwilliam

 

 

Bokkoms en meer vis en zeevruchten

De kustplaats Velddrif is het mekka van de bokkom ofwel gedroogde haring. Zodra we het plaatsje binnenrijden zien we de eerste vissen al aan een lijn te drogen hangen. Na een boottocht over de Bergrivier met praatgrage kapitein Tollie, waarbij we veel kleine roze flamingo’s zien, gaan we naar de Bokkomlaan, dé plek om seafood te eten. Er zijn tal van visrestaurantjes, Niet alleen bokkom, maar ook heek, geelvis, garnalen en mosselen. We krijgen het allemaal tegelijk op ons bordje bij restaurant Die Vishuis.

De Bokkomlaan in Velddrif

De Bokkomlaan in Velddrif

Toffees van Darling Sweet

De toffees uit het dorp Darling zijn in heel Zuid-Afrka geliefd. Darling Sweet heet de toffeewinkel. Honey & Salt is een van de best verkochte smaken, ook Ginger & Cardamon is in trek. Darling Sweet wil een clean label zijn, vertelt eigenaar Hentie. Alle toffees en soft caramels zijn handmade van natuurlijke ingrediënten en kleurrijk verpakt. De winkel bestaat pas een paar jaar maar oogt als een ouderwetse snoepwinkel. Alle smaken liggen uitgestald om te proeven. Wow, die salted liquorice soft caramels!

Toffees van Darling Sweet

Toffees van Darling Sweet

Bier: Darling Brew

Nog een fenomeen uit Darling is bierbrouwerij Darling Brew. We nemen een kijkje op de werkvloer in deze kleinschalige brouwerij. In het bijbehorende restaurant krijgen we vervolgens treetjes bier te proeven. Het bier heeft intrigerende namen als Sun Gazer, Bone Crusher en Blood Serpent. Ik ben geen bierdrinker, maar mijn reisgenoten zijn enthousiast. Ook de lunch is voortreffelijk. Slow meat op roosterkoek, opengesneden plat brood, op het vuur geroosterd. Het malse vlees heeft minstens zes uur liggen garen.

Bierproeverij bij Darling Brew

Bierproeverij bij Darling Brew

Koffie

Mondvol Koffiewinkel

De Afrikaanse taal blijft grappig. Coffee to go is ‘wegneemkoffie’. In Paternoster ontbijten we in de buitenwijk Pelgrimsrust bij Mondvol Koffiewinkel. Het zit in een hoog wit pand, met blankhouten tafels, open haard en gelakte betonvloer. Heel mooi. Niet alleen de eggs benedict, ook de koffie is er geweldig. Cappuccino met een strakke laag schuim.

Mondvol Koffiewinkel in Paternoster

Mondvol Koffiewinkel in Paternoster

Beans About Coffee

In Riebeek Kasteel drinken we koffie op het terras van Beans About Coffee van freshly roasted 100%.arabica. Eigenaar Thomas wilde de goede koffie die hij in Europa gewend was ook in Zuid-Afrika. In 2011 opende hij in Riebeek Kasteel deze zaak met locally roasted koffie na al eerder met succes een zaak te hebben geopend in Dullstroom.

Beans About Coffee in Riebeek Kasteel

Beans About Coffee in Riebeek Kasteel

Rooibosthee

Zuid-Afrika is het land van de rooibos en Clanwilliam de capital van het rooibosdistrict, het enige gebied ter wereld waar deze thee wordt geplant. Er is een extreem klimaat voor nodig en zanderige grond, want wortels zijn tussen 3 en 5 meter lang. Bij Rooibos Tea House proeven we thee, van gewone rooibos tot groene ongefermenteerde.

Rooibos Tea House in Clanwilliam

Rooibos Tea House in Clanwilliam

Wijn

Groote Post Vineyards

Tijdens onze reis bezoeken we drie winery’s. Allereerst Groote Post 1706, ooit een handelspost. De melkveehouder die hier zijn bedrijf had, besloot over te stappen op wijn en verruilde zijn koeien voor wijnstokken, van Dairy Farm tot Winery dus. Paradepaardje van Groote Post is de sauvignon blanc, maar ook de pinot noir gooit hoge ogen.

Wijn van Groote Post Vineyards

Wijn van Groote Post Vineyards

Piekenierskloof

Piekenierskloof is een kleine winery in het vruchtbare Citrusdal met in het westen de Olifants River Mountains en in het oosten de Cederberg Mountains. De druiven komen dan ook van mountain vineyards. We proeven er diverse wijnen, waaronder chenin blanc, grenache en pinotage. En neutraliseren de mond verrassend met rooibosthee!

Piekenierskloof

Piekenierskloof

Kloovenburg Wine & Olive Estate

Bij landgoed Kloovenburg anno 1704 in Swartland is omgeven door platanen en akkerbomen en eigendom van de zoon van een oud-speler van de Springbokkies, Zuid-Afrika’s nationale rugbyteam. In de bar met jachttrofeeën proeven we chardonnay van een 25 jaar oude stok en shiraz met wittepepertonen. Ook testen we er heerlijke olijven.

Kloovenburg Wine & Olive Estate in Swartland

Kloovenburg Wine & Olive Estate in Swartland

Bekijk de Tafelberg vanaf Blouberg Beach

Op de terugweg naar Kaapstad stoppen we bij het strand van Blouberg, dat deel uitmaakt van Big Bay, een wereldvermaarde surfspot. Vanaf Blouberg is de Tafelberg in volle glorie te zien. Hoe verder de zon in zee zakt, hoe mooier. We kijken ernaar vanaf een terras met een Sundowner-cocktail bij de hand. Schemerkelkje op z’n Afrikaans.

De Tafelberg gezien vanaf Bloubergstrand

De Tafelberg gezien vanaf Bloubergstrand

Logeren

Hotel Verde

Hotel Verde ligt vlak bij airport van Kaapstad en is een van de groenste hotels van Afrika. Het is duurzaam gebouwd en gebruikt de groene energie van windturbines. Het heeft mooie suites en een eco-pool. Aan de muur hangt werk van lokale kunstenaars.

Luchthaven van Kaapstad

Luchthaven van Kaapstad

!Khwa ttu lodges

!Khwa ttu is behalve San Hertigae Centre, een guesthouse. De sfeervolle lodges en tenten staan midden in de natuur. Mijn lodge maakt gebruik van zonne-energie en heeft een buitendouche met warm water die uitzicht geeft op een eucalyptusboom met de druppelvormige nestjes van geelvinkjes. In het restaurant eten we braai.

!Khwa ttu lodge

!Khwa ttu lodge

Geelvinkje

Geelvinkje

Sea Shack

Cape Columbine National Reserve herbergt het kleinschalige eco-kamp Sea Shack. De schattige houten huisjes staan in een rotsachtige baai op een paar meter van de oceaan. Alles is eco hier, er is geen licht in de huisjes. We krijgen een zonnecellamp. In het bijbehorende restaurant Seekombuis proeven we verrukkelijke oesters en ‘fonkelwijn’.

Sea Shack bij Paternoster

Sea Shack bij Paternoster

Goedverwacht homestead

Goedverwacht is een vredig dorpje in de heuvels dat vanaf 1889 in handen kwam van missionarissen uit Moravië. Blikvanger is de Moravische kerk. We logeren bij mensen thuis. Zo slaap ik in het huis van de vriendelijke Danele, wier kinderen het huis uit zijn. Er staat dansmuziek op en ze kookt heerlijk: salade van bieten uit eigen tuin, heek, gebraden kip, gepofte aardappelen, het houdt niet op. Een vriend van haar schuift ook aan. Dun Dun’s Inn noemt ze haar homestead en ik voel me er heel erg welkom.

De Moravische kerk in Goedverwacht

De Moravische kerk in Goedverwacht

Riebeek Valley Hotel

Riebeek Valley Hotel werd in 1903 gebouwd als weeshuis, er heeft een school in gezeten en het is een privévilla geweest en uiteindelijk is het verbouwd tot hotel. Het heeft een koloniale stijl met grote kamers en privédinerzalen. Ontbijten doen we op het zonnige terras onder de druivenranken met eitjes op bestelling bij de vriendelijke en goedlachse bediening.

Riebeek Valley Hotel

Riebeek Valley Hotel

Hoe kom je er?

Met KLM vlieg je in circa 11 uur naar Kaapstad. Er is geen tijdverschil met Nederland.

Harmke bij een eeuwenoude eucalyptusboom bij Groote Post

Harmke bij een eeuwenoude eucalyptusboom bij Groote Post

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.