Fietsend langs wijngaarden en werelderfgoed

In de steden van Tsjechië zijn er maar weinig mensen die fietsen, maar ga je richting de natuurparken en het platteland dan zal je verbaast zijn over het netwerk van fietsroutes.
tsjechie-fietsers

In Zuid-Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, zijn er de “Moravische wijnroutes” die je voeren door een schilderachtig landschap bezaaid met wijngaarden, pittoreske dorpjes en historische monumenten. Stap dus op de fiets, want dit gebied is zeker een fietstocht waard!

Tsjechië en fietsen

Het fietstoerisme in Tsjechië heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. In het land zijn opvallend goede en ook goed bewegwijzerde fietsroutes. Er zijn talloze trajecten, waarvan velen met het EUROVELO net verbonden zijn. Eén van de EUROVELO fietstrajecten die door Tsjechië gaat is de fietsroute van Gdanks naar Pula. Deze route doorkruist Moravië en gaat in het zuiden door een glooiend landschap met wijngaarden en historische monumenten. In dit gebied, Zuid-Moravië, is tevens een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde fietsroutes te vinden, die bekend staan als de “Moravische wijnroutes”. Zuid-Moravië is namelijk hét wijngebied van Tsjechië.

 

ZIE OOK: Tsjechië blijft in trek bij reizigers uit Nederland en België

 

De Moravische wijnroutes

De Moravische wijnroutes zijn 11 fietsroutes, die in totaal 1200 kilometer omvatten. Het langste fietstraject is bijna 300 kilometer lang en gaat van het oude wijnstadje Znojmo, vlakbij de Oostenrijkse grens, naar Uherské Hradiste 40 kilometer van de Slowaakse grens. Deze route doorkruist 70 wijnbouwstadjes, tien beschermde natuurparken en tal van historische monumenten.

De tien andere wijnroutes spelen zich af in een specifieke wijnbouwregio. Zo is de Brno wijnroute (130 km) ideaal voor fietsers die beginnen in de stad Brno. De route is overwegend vlak en gaat langs kapelletjes en één van de grootste kloosters in Tsjechië – Rajhrad. De Mikulov route (82 km) is een afwisselende route langs meren, heuvels en het Mikulov kasteel. De Kyjov wijnroute (85 km) is voor de ervaren fietser en voert door een heuvelig terrein met enkele steile beklimmingen en rustige afdalingen langs bossen en wijngaarden. De Moravische wijnroutes variëren van dagtochten van ongeveer 25 tot 65 kilometer en lange trajecten van 70 tot 130 kilometer.

 

 

Zuid-Moravië; een aantrekkelijke fietsbestemming

Het netwerk van “Moravische wijnroutes” is opgericht met als doel het cultureel erfgoed te beschermen en de ontwikkelingen van de wijnbouw en het fietstoerisme in de regio’s van Zuid-Moravië te promoten. Het aantal Nederlandse toeristen die Zuid-Moravië op de fiets ontdekken groeit, laat CzechTourism Benelux weten. Dat meer mensen dit gebied op de fiets willen ontdekken is niet vreemd. Je peddelt door een weids landschap met rustige, ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en de rivieren Dyje en de Morava zijn nooit ver weg. Daarbij denkende dat er wijnkelders zijn waar je soms een wijntje kan proeven maakt het helemaal aantrekkelijk.

Een culturele fietsroute

Naast dat je door een prachtig landschap fietst en overal wordt herinnert aan wijn, kom je ook langs vele culturele bezienswaardigheden. Prachtig is het Lednice-Valtice complex dat door de hertogdommen van Liechtenstein werd gecreëerd. Dit gebied was vroeger een braakliggend terrein met moerassen en modderpoelen, maar is tussen de 17de en 20ste eeuw getransformeerd tot een 200m2 tuin met barokke kastelen, zuilen en jachthuizen. Het complex staat op de UNESCO lijst en is het grootste kunstmatige cultuurlandschap van Europa. Andere interessante plekken zijn het luxueuze kasteel Buchlovice met een prachtige kasteeltuin en Dolni Vestonice, waar een vrouwenbeeldje werd gevonden uit de tijd van de mammoetjagers (2900-2500 v.Chr.). Tien minuten van het kasteel Buchlovice vandaan ligt kasteel Buchlov, één van de oudste kastelen van Moravië. Het oude wijnstadje Znojmo is ook een bezoek waard en in het dorp Šatov is een 900 meter lange wijnkelder en een wijnkelder die driedimensionale plafondschilderingen heeft.
tsjechie-mountainbikers

Wie geen genoeg van fietsen krijgt

Voor wie graag een gedetailleerde fietskaart wil van deze Zuid-Moravische fietsroutes kan contact opnemen met amsterdam@czechtourism.com. Alle fietsroutes op een rijtje:

 • Greenway Moravian Wine Trail – 300 km
 • Brno wine trail – 130 km
 • Znojmo wine trail – 165 km
 • Mikulov wine trail – 82 km
 • Velké Pavlovice wine trail – 110 km
 • Kyjov wine trail – 85 km
 • Mutenice wine trail – 65 km
 • Podluzí wine trail – 115 km
 • Bzenec wine trail – 26 km
 • Uherske hradiste wine trail – 75 km
 • Stráznice wine trail – 101 km

Comments are closed.