Curaçao vakantie-checklist

Heerlijk, je hebt een vakantie naar Curaçao voor de boeg! Even heerlijk ontspannen en bijkomen van je dagelijkse leventje in Nederland. Om optimaal van je vakantie op Curaçao te kunnen genieten, hierbij een checklist voor je vakantie ter voorbereiding.

vakantievoorbereiding Curacao checklist

Met deze checklist heb je een onbezorgde vakantie op Curaçao voor de boeg! (foto: Avila Beach Hotel)

1. Lang Parkeren op Schiphol

Met je voorbereiding voor je vakantie begint het al bij je vertrek vanaf Schiphol: Lang parkeren regelen voor je auto. Boek vooraf een goedkope parkeerplek; beter dan duur op de standaard Lang Parkeren bij Schiphol zelf staan. Je boekt al een beveiligde parkeerplek voor nog geen € 5,- per dag, en voor een kleine toeslag kun je gebruik maken van extra services als valet parking of car wash-service. Deze speciale parkeerterreinen liggen in de directe omgeving van Schiphol, en uiteraard wordt je met een busje naar de vertrekhal gebracht en na je vakantie weer opgehaald. Een ideale en relaxte start van je vakantie; echt veel beter dan parkeren op Schiphol!

2. Je pinpas activeren voor betalen in het buitenland

Wil je op Curaçao betalen met je pinpas, dan kun je vrijwel overal terecht. Maar je moet wel vooraf je pinpas instellen op ‘betalen buiten Europa’. Doe je dit niet, dan kun je niet pinnen op Curaçao! Je kunt dit eenvoudig zelf doen in de Mijn-omgeving op de website van je bank of in de app van de bank. Als back-up kun je een creditcard meenemen, die wordt vrijwel overal op Curaçao geaccepteerd. Let op: Als je met een creditcard afrekent op Curaçao wordt het bedrag omgerekend naar US dollar, plus nog een kleine extra marge. Betalen met een creditcard op Curaçao biedt je dus wel bepaalde voordelen, maar is ook wat duurder.

Betalen op Curaçao

Je kunt op Curaçao prima terecht met alle reguliere betaalmiddelen. Pinnen kan volop, creditcards worden overal geaccepteerd en contant geld uit de muur halen kan ook bij de vele pinmachines die je door heel Willemstad tegenkomt.
Curacao pont leuke vakantie

3. Catering tijdens je vliegreis

Het is afhankelijk van met welke vliegmaatschappij en welke klasse je vliegt, maar als je Economy Class met TUI vliegt dan doe je er goed aan om wat snacks en drankjes mee te nemen in je handbagage. Je krijgt één maaltijd en wat water, thee of koffie, maar verder moet je overal (flink) voor betalen. Áls het sowieso nog beschikbaar is als het karretje bij jouw gangpad aangekomen is. Beter kun je bij je supermarkt thuis al een voorraadje voor onderweg inslaan.

4. Immigratieformulier

Als je als toerist naar Curaçao wilt moet je een immigratieformuliertje invullen. Je zal ze waarschijnlijk wel vaker ingevuld hebben in het vliegtuig: je data van aankomst en vertrek, waar verblijf je, etc. Tot voor kort moest je dit in het vliegtuig doen, met alle ongemakken die daarbij komen kijken. Wat is het vluchtnummer van je terugvlucht? In welke tas had je die pen gestopt? etc.
Daar is nu een mooi alternatief voor: een online immigratieformulier, in te vullen tot 24 uur voor je naar Curaçao vertrekt. Vul dit formulier in en je hoeft je in het vliegtuig hier niet meer druk om te maken.
> Immigratieformulier Curaçao

E-gates op Hato

Het invullen van het digitale immigratieformulier heeft nóg een voordeel: Op Curaçao kun je sinds kort op vliegveld Hato gebruik maken van de e-gates bij de douane. Je hoeft niet meer lang in de rij te wachten om langs het traditionele douane-hokje te mogen waar een douanier je papieren checkt, maar je kunt via de e-gates veel sneller alles elektronisch afhandelen. Maar daarvoor is het wel verplicht om een digitaal immigratieformulier te hebben ingevuld; met een papieren immigratieformulier kom je niet door de e-gates. Er gelden nog wat ‘spelregels’ voor de e-gates, zie daarvoor deze video:

 

 

5. Curaçao App

Uiteraard kun je verschillende mooie reisgidsen over Curaçao aanschaffen, maar het nadeel van reisgidsen in boekvorm: op het moment dat ze nieuw in de boekenwinkel komen zij ze al op meerdere punten achterhaald. Beter kun je de reisgids voor je smartphone downloaden. Allerlei (toeristische) informatie die continu actueel gehouden wordt. Info over restaurants, uitjes, etc., ook voorzien van tips door locals. Dus maak wat plek vrij in je koffer door de reisgids thuis te laten, en gebruik de Curaçao App! Uiteraard is deze app ook offline te gebruiken.

6. Auto huren

Als je een beetje de vrijheid wilt hebben om te gaan en staan waar je wilt, ontkom je er niet aan om een auto te huren op Curaçao. Het Openbaar Vervoer rijdt niet zo efficiënt als in Nederland, taxi’s zijn erg prijzig en lopen is geen optie door de warmte. Een auto huur je op Curaçao al vanaf een paar tientjes (euro’s) per dag, en daarmee kun je nog meer van Curaçao gaan genieten. Wat dacht je van de kleine baaitjes ten westen van Willemstad? De Christoffelberg? Leguaan eten bij Jaanchies? Je komt er eigenlijk niet zonder een huurauto.

 

 

offline navigatie Curacao Mapfactor Navigator

screenshot offline navigatie Mapfactor Navigator

Offline navigatie

Om goed de weg te kunnen vinden mer je huurauto op Curaçao hoef je geen TomTom te huren (op Curaçao heet dit trouwens een Wara Wara). Je kunt veel eenvoudiger en goedkoper een offline navigatie-app op je smartphone zetten. Die kun je gebruiken zonder wi-fi of mobiele data-verbinding, alleen wel je GPS aanzetten. Je moet de app vooraf op je smartphone geladen hebben. Voor Android kan ik MapFactor Navigator aanraden, of kijk hier voor je iPhone. Let op: Thuis moet je de app downloaden, maar ook de relevante data voor Curaçao. Vooral die laatste kan flink wat data zijn, dus doe dat lekker thuis op je wi-fi.

7. Opladen electrische apparatuur

In Curaçao hebben de meeste accommodaties stopcontacten voor 110V (voor lokale apparatuur), maar ook 220V-stopcontacten voor de toeristen. Uitdaging: de meeste accommodaties hebben maar één of enkele 220V stopcontacten. Dat schiet vaak tekort om (‘s nachts) alle apparatuur weer op te laden die je hebt meegenomen voor je vakantie op Curaçao. Denk aan je smartphone (en van je reisgenoten), tablet en/of laptop, MP3-speler, digitale camera, Go Pro, e-reader, etc. Om “oplaad-stress” te voorkomen kun je een stekkerdoos meenemen waarmee je tegelijk meerdere apparaten op kunt laden. Vergeet je reisstekker (wereldstekker) niet om je stekkerdoos eventueel op een 110V stopcontact aan te sluiten. Heeft je accommodatie geen 220V stopcontacten, vraag dan bij de receptie om een adapter, of koop er zelf eentje voor een paar Antiliaanse gulden bij een bouwmarkt. Let dan wel op dat ze je niet gelijk een dure transformator aansmeren! Check wel vooraf even of je apparaat ook 110V aankan. Dit gaat vrijwel altijd goed, maar sommige apparaten gaan hierdoor kapot.

8. Shopping list

Uiteraard kun je niet naar een zon-eiland als Curaçao zonder een fles zonnebrandcrème mee te nemen. Echt elke dag goed blijven smeren, want zelfs nog op de laatste dag van je twee weken vakantie kun je nog verbranden. Koop voor de afkoeling ‘s avonds ook maar een fles After Sun. Beide zijn op Curaçao ook wel te koop, maar (a) het is er erg duur, en (b) regelmatig is de zonnebrandcrème al ‘over de datum’ waardoor het minder goed helpt tegen verbranding.

Muggen!

Vrijwel heel het jaar heb je last van muggen op Curaçao. Zeker als je in de periode september t/m januari gaan (regentijd), maar ook de rest van het jaar zijn er muggen. En ze zijn dol op de witte toeristenbenen en -armen, omdat de witte huid voor een mug veel makkelijker te prikken is dan een gebruinde huid. Neem dus ook maar wat DEET mee. En doe ook maar een tube After Bite, want ondanks de DEET zullen de muggen je zeker te pakken nemen.
Nog een tip: Als je DEET én zonnebrand wilt smeren, dan moet je eerst zonnebrand smeren en in laten trekken. Daarna pas de DEET. Doe je dit andersom, dan zal de DEET niet werken en de zonnebrand minder goed.

Onderwaterscooter Curaçao Aquafari

Tijdens een Aquafari ga je met een onderwaterscooter vissen bekijken

9- Wat ga je doen?

Er zijn volop activiteiten die je tijdens je vakantie op Curaçao kunt doen, maar niet alles is onbeperkt mogelijk. Denk bv. aan een “must do” als een dagtocht naar Klein Curaçao, wat maar enkele dagen in de week mogelijk is (1x per dag), en uiteraard als de boot vol is kun je niet meer mee. Of wil je met dolfijnen zwemmen? De groepjes hiervoor worden bewust klein gehouden en zitten zo volgeboekt, zeker als er een cruiseschip in de St. Annabaai ligt. Wat zeker ook een aanrader is, is een Aquafari: zonder zware duiktraining ga je op een onderwaterscooter de zee in om de vissen te bekijken.
Bekijk vooraf wat de mogelijkheden zijn, en zorg dat jij niet achter het net vist: boek nu alvast je activiteit, het is in veel gevallen nog goedkoper ook dan wanneer je het pas op Curaçao boekt.

10. Uit eten

Uit eten op Curaçao is volop mogelijk. Maar de restaurants liggen nogal verspreid door Willemstad, dus als je alleen maar in de nabijheid van je accommodatie kijkt dan mis je zoveel goede restaurants! Check nu al een beetje bij welke restaurants je graag zou willen eten, zodat je tijdens je vakantie elke avond weer aangenaam verrast kunt worden in een ander restaurant.

Extra tip: Terug in Nederland? Nagenieten!

Tsja, voor je het weet zit je vakantie er al weer op en sta je al weer op Schiphol. En natuurlijk wil je nog zo lang mogelijk nagenieten van je tijd op Curaçao. Dan kun je gaan mijmeren bij je mooie zelfgemaakte foto-album van je vakantie op Curaçao, maar daar hoort wel wat bij natuurlijk! Je Curaçao-vakantie herbeleef je veel beter met Amstel Bright. Het typisch Curaçaose drankje dat je ook in Nederland kunt kopen. Tip: Bestel alvast vóór je vakantie, zodat ze bij terugkomst uit Curaçao al heerlijk koud in je koelkast liggen!

Meer weten over deze checklist

Wil je meer weten over deze checklist voor je vakantie naar Curaçao of wil je weten waar je de genoemde producten kunt kopen of reserveren, neem dan een kijkje op www.naarcuracao.com, dé nr.1 website voor emigratie en vakantie naar Curaçao!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.