Reizen tijdens de Ramadan

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalander. Het is de maand waar moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang vasten. Wat betekent de Ramadan voor reizigers?
syrie-gebed

Reizen tijdens de Ramadan in islamitische landen is soms nét wat anders dan tijdens de rest van het jaar. Veel reizigers weten dat de Ramadan gevierd wordt in bijvoorbeeld Marokko of Jordanië, maar houden geen rekening met de Ramadan in Indonesië of Maleisië. Rond zonsondergang snellen locals naar huis om daar te genieten van de iftar, het avondmaal. Dit kan leiden tot verkeersopstoppingen. Het leven overdag gaat soms net een tikje langzamer, niet gek wanneer je bedenkt dat de nachten tussen de gebeden en maaltijden kort zijn.

Niet-islamitische reizigers hoeven officieel niet te vasten, net als vrouwen die zwanger zijn of menstrueren. Je moet die dagen wel inhalen.

Reizen tijdens de Ramadan

Reizigers (niet-moslims) hoeven niet mee te doen aan de Ramadan. Op toeristische plekken zijn restaurants meestal geopend en kun je overdag gewoon eten en drinken. Er wordt wel verwacht dat je discreet omgaat met eten en drinken. Wanneer je in Dubai overdag een sigaret rookt, kun je door de politie verzocht worden om deze uit te maken. In Indonesië is men minder streng wat roken betreft. Als je twijfelt of je buiten de deur kan lunchen steek je ’s ochtends een pak koekjes en een fles water in je tas.

Vliegen tijdens de Ramadan

Wanneer je tijdens de Ramadan vliegt met een luchtvaartmaatschappij als Etihad of Qatar Airways wordt er rekening gehouden met vastende reizigers. Het eten wordt feestelijk verpakt in een kartonnen doos en de reiziger kan zelf kiezen waar en wanneer hij eet. Soms krijg je zelfs voor het opstijgen al je maaltijd, zodat je voordat het licht wordt de maaltijd kan eten.

ramadan

Reizen tijdens het Suikerfeest

De Ramadan eindigt met het Suikerfeest. Er wordt uitbundig gegeten en gedronken. Het Suikerfeest is een familiefeest, veel reizigers willen dan naar huis. Nederlandse moslims trekken met hun auto naar Marokko en Egyptenaren die werken langs de kust proberen verlof op te nemen. In bijvoorbeeld Indonesië zitten vliegtuigen, bussen en treinen dagen voor de Ramadan al overvol. Er is niet voor iedereen plaats in het OV, veel mensen gaan met eigen auto op pad. Dit leidt tot drukte op de wegen.

 

ZIE OOK: Top 5: duiken in Indonesië

 

Het Suikerfeest voor veel moslims een mooie gelegenheid om met het gezin op pad te gaan. Het hindoeïstische Bali wordt overspoeld met Javanen en ook in de hotels van Kuala Lumpur is het druk met Maleise gezinnen uit het hele land.

 

 

Ben je op reis tijdens het Suikerfeest? Boek je accommodatie op tijd. Wil je van A naar B tijdens het Suikerfeest? Houd rekening met langere reistijden en duurdere tickets. Populaire lokale uitstapjes als een picknick aan zee of een bezoek aan de dierentuin kun je soms beter helemaal mijden.

ramadan indonesie

Thuis blijven of reizen tijdens de Ramadan?

Thuisblijven tijdens de Ramadan is niet nodig. Wanneer je je een klein beetje inleeft in de lokale cultuur en een handig plant dan kun je (bijna) probleemloos reizen tijdens de Ramadan. Op veel plekken is het juist rustiger de eerste weken van de vastenmaand, doe er je voordeel mee!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *