Top 5: duiken in Indonesië

Terwijl het blauw van de zee op me afspat, zie ik ineens een dolfijn voor me uit het water springen. De schipper zet de motor uit, en terwijl de boot langzaam door kabbelt zwemt de dolfijn met me mee.

Wat zou ik graag het water in springen en meezwemmen met het sierlijke dier… Maar ik weet donders goed: zodra ik het water in spring, trekt de dolfijn een sprintje en is hij weg…. Ik ben in Indonesië, voor mij één van mijn favoriete landen om te duiken. Maar Indonesië is groot, de variëteit is enorm. En zo zijn de prijzen om te duiken in Indonesië: kantduiken vanuit Amed op Bali hoeft niet duur te zijn, maar duiken op Raya Ampat kost een klein fortuin (of nog meer).

Amed, Bali

Koraal met bewoner Amed

Waar kun je het beste heen gaan? Bij deze mijn persoonlijk top vijf:

1. Bali

Misschien klinkt het cliché, maar Bali heeft eigenlijk alles op het gebied van duiken. Bij Tulamben en Amed in het oosten liggen een paar mooie wrakken (USR Liberty Wreck, Japanese Wreck) die prachtig begroeid zijn met de meest kleurrijke koralen.

schorpioenvis bij Seraya, Bali

schorpioenvis bij Seraya, Bali

Ik heb hier leren duiken in Indonesië. Bij het USR Liberty Wreck zag ik tijdens mijn PADI-OW cursus mijn eerste haai. Hoe cool is dat, je ligt pas voor de tweede dag in je leven in de zee en je ziet ineens een haai onder je door zwemmen? Bang was ik geen seconde: jaarlijks worden er meer haaien door mensen gedood, dan ondersom. Opgewonden was ik wel: WAT-IS-DIT-GAAF!!!!

 

 

Bij het zelfde wrak zag ik een paar jaar later voor het eerst in mijn leven een pygmeezeepaardje: een klein roze zeediertje van nog geen halve centimeter groot. Ik ben geen paardenmeisje, ik houd niet van lief en roze, maar voor zeepaardjes maak ik graag een uitzondering. Het zeeleven hoeft voor mij dus niet groot te zijn, ik kan heel erg genieten van kleine dingen. Langzaam speuren door het zwarte vulkanische zand bij Bali, en dan ineens een octopus zien. Of een kleurrijke slak. Of een schuw heremietkreeftje, het kan allemaal!

Een jonge schildpad vindt zijn weg naar de zee vanaf het strand van Kuta

Een jonge schildpad vindt zijn weg naar de zee vanaf het strand van Kuta

Daarnaast heeft Bali ook bovenwater een hoop te bieden. Prachtige rijstvelden, bijzondere ceremonies, tempels, apen en meer. Wil je een beetje in de stemming van het duiken blijven, dan mag je zeker het schildpadden conservatie project bij Kuta niet missen.

2. Komodo National Park

Manta’s, stroming, stukje varen, komodo varanen, dat is Flores. Koraal is mooi, maar niet alle duikers realiseren zich dat koralen geen plantjes zijn, maar diertjes. Deze diertjes kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. Elk jaar paren meer dan 100 koraalsoorten in de zelfde nacht, het tijdstip wordt mede bepaald door temperatuur, getijde, daglengte en maanstand. En ik was er bij. Niet ‘s nachts, maar wel the-morning-after. Van helder blauw water dook ik ineens in een oranje massa, ontstaan door miljoenen geslachtscellen van koralen. Een raar idee, maar bijzonder om eens te mogen aanschouwen. Ook al zie je met het blote oog niet echt waar je naar kijkt. De beruchte Komodovaranen zul je onderwater niet tegenkomen. Het loont echter de moeite om een bootje naar Komodo of Rinca te nemen, en daar de draken te bezoeken.

3. Alor

Het is een eindje vliegen, maar dan heb je ook wat. Helemaal in het oosten van Indonesië, net boven Kupang op Timur, ligt de Alor-archipel. Een aanrader voor iedereen die wilt duiken op een plek waar nog nauwelijks toeristen komen, waar het soms kan stromen maar het het volgende moment heel stil is. Waar manderijnvissen om elkaar heen dansen en waar je de mooiste koraalvelden vindt die er maar zijn. Althans, dat is mijn ervaring tot nu toe.

Alor Indonesie

Sepia bij Alor

Rondom Alor wordt nog op traditionele wijze gevisd, met fuiken dus. Kijk dus niet raar op wanneer je ineens op een diepte van een metertje of 10 op je schouder getikt wordt: het is niet je buddy maar een toevallige visser die ook op de foto wilt. Geen probleem. De duiken rondom Pancar en Alor vinden in verband met de stroming met name in de ochtend plaats. ‘s Middags is het genieten met een boekje in de hangmat, of je vaart met een bootje naar het hoofdeiland om daar een leuke markt of een animistisch dorp te bezoeken. Niks hoeft er.

4. Pulau Weh

Geografisch gezien het andere uiterste van Indonesië, voor de noordwestpunt van Sumatra, ligt het kleine eiland Pulau Weh. De koralen hier zijn minder uitgesproken, maar wat is het een aparte ervaring om te duiken bij een actieve vulkaan. Als het zand te heet wordt onder je voeten, dan moet je verder. Maar anders kun je je vine uitdoen en je voetjes lekker in het zand steken en opwarmen na een (vermoeiend?) dagje duiken.

Pulau Weh, Sumatra

vulkanische activiteit tijdens het duiken

Langzaam glijden dan de bubbels langs je automaat, een natuurlijke jacuzzi. Zo af en toe ruik je door je masker het zwavel. Het zicht is niet optimaal, maar je komt niet op deze duikstek voor het bijzondere onderwaterleven. Dat kan elders bij Pulau Weh. En heb je een keer geen zin om met de boot op pad te gaan? Dan kun je vanaf het strand snorkelen of een duik maken op het huisrif. Onder de jetty zit veel leven, maar je moet wel alert blijven op boten en vissers.

Pulau Weh

De prachtige stranden van Pulua Weh

5. Raya Ampat

Goed, ik loop op de feiten vooruit. Raya Ampat heb ik momenteel nog niet bezocht, maar dit gaat zomer 2014 gebeuren. Kleine afgelegen eilandjes, witte stranden, blauwe wateren. Kleine slakjes en zeepaardjes, maar ook walvishaaien en manta’s. Ik ben heel erg benieuwd wat ik tegen ga komen! Heb jij wel eens gedoken in Indonesië? Wat is jouw ultieme tip voor duiken in Indonesië? Laat het in de comments weten.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *