Een land gelegen in Zuidoost Azië vol met mogelijkheden voor alle soorten reisliefhebbers. Maleisië staat vooral bekend om de uitgestrekte oerwouden van Borneo, de indrukwekkende metropool Kuala Lumpur en de tropische eilandjes met wit zand en helder blauw water.

Overnachten

En het zwembad Aloft Kuala Lumpur bij nacht

Ontdek de hotel tips voor Maleisië. Wat is voordelig, wat is hip en waar moet je zeker weten langs om een drankje te doen in de lobby?

Penang

Ontdek betrouwbare toeristische tips van VVV en Verkeersbureaus Penang. Vind inspiratie voor je Penang eiland vakantie & reis.

De wereldberoemde Petronas Towers in Maleisië

De wereldberoemde Petronas Towers in Maleisië

Reizen naar Maleisië

Er zijn tegenwoordig een hoop manieren om naar Azië te vliegen. Vele vluchten zoals die met KLM of Malaysia Airlines gaan rechtstreeks vanaf Amsterdam, maar soms is het voordeliger is om via Düsseldorf te vliegen. Voor ieder wat wils dus. Een vlucht duurt ongeveer 11 uur.

 

Reizen in Maleisië

In het land zelf is er een goed en uitgebreid busnetwerk dat de steden en regio’s van het land met elkaar verbinden. Dit zijn ruime en luxe coaches die vooraf te boeken zijn. Dit is ook echt aan te raden want vol is vol! De reizen zijn comfortabel en voor Nederlandse begrippen erg goedkoop. Behalve in Kuala Lumpur, waar een uitgebreid metro-, monorail- en treinnetwerk is, vindt je in de rest van het land nauwelijks treinen. Om ver gelegen steden of het eiland Borneo te bereiken, gaan er ook veel goedkope vluchten. Zo biedt Air Asia voor een paar tientjes een comfortabele vlucht naar de meeste steden in het land om de omliggende landen.

Het verkeer in Kuala Lumpur is altijd druk

Het verkeer in Kuala Lumpur is altijd druk

Vaccinaties voor Maleisië

Als je gaat reizen naar Maleisië is het verstandig om je te laten voorlichten over inentingen. Volgens het LCR zijn bepaalde vaccinaties aanbevolen voor Maleisië zoals DTP en Hepatitis A. Maak een afspraak via ThuisVaccinatie.nl voor een consult en vaccinatie aan huis.
Vaccinatie voor Maleisie

 

Bezienswaardigheden in het land

Wie naar Maleisië gaat, gaat vooral om te genieten van de mooie groene natuur. Zo heeft Maleisië met de jungle van Taman Negara het oudste regenwoud ter wereld, een goeie 130 miljoen jaar. Hier leven behalve een kleine groep tijgers en olifanten, ook de inheemse stammen van de Orang Asli. Deze bevolkingsgroep zijn de oorspronkelijke bewoners van het land en mogen als enige in het nationale park van Taman Negara wonen.

Taman Negara

In Kuala Lumpur is het vooral je ogen uitkijken naar de hoge wolkenkrabbers, met natuurlijk als ultieme hoogtepunt de Petronas Towers, letterlijk en figuurlijk. Deze twin-towers zijn te vinden in het KLCC Park en zijn de eyecatcher van de stad. Bezoekers kunnen ook naar boven tot de brug die de twee torens met elkaar verbind. Let wel op dat er maar een maximaal aantal personen per dag omhoog mag, dus wees er vroeg bij!

In Kuala Lumpur staat ook de Nationale Moskee. Ongeveer 60% van de bevolking van Maleisië is moslim en je zult op straat dan ook een enorme variatie aan gekleurde hoofddoeken tegenkomen. Een leuk gezicht. In de moskee, gebouwd ter eren van de koning en koningin, zijn ook niet-moslims welkom, zij het in een speciaal paars bezoekersgewaad. De moskee straalt een serene rust uit en is een bezoekje waard. De toegang is gratis.

People

Op Borneo is het bijna een andere wereld dan op het vaste land van Maleisië. Hier wonen veel minder mensen en merk je dus ook weinig van de verkeerschaos die er bijvoorbeeld in Kuala Lumpur elke dag is. Borneo is werkelijk waar prachtig een veel toeristen komen er dan ook naartoe om de uitstekende onderwaterwereld te gaan verkennen of om wildlife te spotten in de jungle.

Het eiland Penang mag door food-lovers niet overgeslagen worden. Hier vind je restaurants voor elk budget en diverse keukens.

 
In het regenwoud nabij het stadje Sandakan en rondom de rivier de Kinabatagan leven vele diersoorten waaronder de bedreigde orang oetans en pygmy olifanten. Tijdens een riviercruise, die vaak vanuit de lodges vertrekken, kun je met een gids op pad gaan om wildlife te gaan spotten. Zo ontdek je wellicht de neusaap, langstaart makaak, een Chinese kraanvogel, verschillende soorten slangen en met veel geluk dus ook orang oetans en pygmy olifanten.

Wild Orang Utan - Borneo

Overnachten in Maleisië

Dit land catert voor elk budget en reisstijl. Een 2-sterren accommodatie in Kuala Lumpur kost per kamer ongeveer €30,- per nacht (vaak excl. Ontbijt). Ga je voor een luxe accommodatie, wees dan bereid om rond de €80,- tot €100,- per nacht te betalen. Prettige hotels zijn bijvoorbeeld The Prescott Inn voor een wat kleiner budget of het PNB Darby Park Excecutive Suites Hotel voor een ruimer budget. In kleinere steden of dorpjes betaal je hier soms minder voor. Ontdek de hotels in Maleisië.
 

 

Eten en drinken

In een metropool als Kuala Lumpur, met vele invloeden vanuit andere culturen, is een grote verscheidenheid op culinair gebied te vinden. Van chique restaurants tot kraampjes langs te weg. Wees met het laatste wel voorzichtig en eet alleen eten waarvan je kunt zien dat het vers bereid wordt. Fruit dat voorverpakt is wordt absoluut afgeraden te eten.

Verder eet men in Maleisië vooral rijst en noedels en dit vaak in combinatie met garnalen of kip. Ook is een pittige tomyam soep, een combinatie van al het voorgenoemde, een populair gerecht. Omdat het land voornamelijk moslim is, zal je geen of nauwelijks varkensvlees op het menu vinden in restaurants. Vis wordt er wel veel gegeten, in alle vormen en maten.

Fish Market

Uit eten is trouwens goed te betalen in Maleisië en zelf boodschappen doen om te koken is dan ook niet gebruikelijk. Let wel op met water drinken. Doe dit namelijk niet uit de kraan, maar koop een flesje. Ook deze zijn erg goedkoop.

Dé ultieme plek om in Kuala Lumpur wat te gaan drinken is de Skybar van het Traders Hotel in het KLCC Park. Vanaf de bar op de 33e verdieping heb je namelijk een front row view op de Petronas Towers (zie bovenste foto). Je doet er slim aan om hier een tafeltje te reserveren, want deze cocktailbar is erg populair onder locals en toeristen!
 

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Maleisië

Embassy of Malaysia

Zeestraat 52
2518 AB Den Haag
Nederland
Telefoon: +31707622200


Twitter: twitter.com/TourismMalaysia
Facebook: facebook.com/malaysia.travel.my
YouTube: youtube.com/user/tminternet
Instagram: instagram.com/malaysia.truly.asia/

 

Neem contact op met Embassy of Malaysia

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Maleisië