Culinaire rondreis door Zweden

Smullen van Zweedse specialiteiten. Dat deden wij op 22 september tijdens een bloggersevent van verkeersbureaus.info met als thema een rondreis door Zweden met daarin de highlights van dit prachtige land en culinaire hoogtepunten. En dat in een van de mooiste residenties van Den Haag, de aan de statige en lommerrijke Lange Voorhout gelegen Zweedse ambassade.

groeps-foto-bloggersevent-visitsweden

groeps-foto-bloggersevent-visitsweden

Zweedse residentie huist in een stadspaleis

Wat heet residentie. De Zweedse ambassade huist in een heus staatspaleis. Gebouwd in 1730 en sinds 1930 eigendom van de Zweedse staat is de Zweedse residentie een ware kunstschat met zijn gevel in klassieke Louis XIV stijl. Eenmaal binnen geniet ik vooral van het marmeren trappenhuis met treden van donker eiken. Op het gestuukte plafond zie ik godinnen op wolkenformaties en zwevende engelenkinderen.

zweedse-residentie

zweedse-residentie

zweedse-proeverij-bloggersevent-verkeersbureaus-visit-zweden

zweedse-proeverij-bloggersevent-verkeersbureaus-visit-zweden

Zweedse hapjes

Lisa Leistra van de Zweedse Ambassade heet ons hartelijk welkom. Samen met de ca andere 40 aanwezigen nemen we een lekker glas wijn met daarbij heerlijke Zweedse hapjes.
Verrassend vind ik een groen geaderde kaas, want ik kende alleen maar Danish blue. Er valt voor mij in Zweden nog veel te ontdekken.

Pauline van VisitSweden

bloggersevent visit Sweden , Pauline van den Brandhof

Toerisme naar Zweden neemt toe

Dat geldt ook voor het land zelf. Ik ben niet de enige. Wanneer Pauline van den Brandhof van Visit Sweden vraagt wie al eens het land bezocht, steek ik als een van de weinigen mijn vinger op.

 

 

Volgens onderzoek vierden 612.236 Nederlanders in 2014 vakantie in Zweden. Dat zijn er bijna 60.000 meer dan in 2013. Zij komen vooral om de natuur, de keuken, fashion, cultuur  en film. Voor outdoor ofwel buitensport, rust en ruimte trekken steeds meer toeristen naar het hoge noorden.

Fjallbacka 01 - Photo Asa Dahlgren

Fjallbacka 01 – Photo Asa Dahlgren

Zweden kent grote verschillen

De totale kustlijn bedraagt maar liefst ruim 3000 km. Dat is even lang als de afstand vanaf Amsterdam naar midden-Spanje. Zweden kent grote verschillen tussen omgeving, natuur en culinair. Een indruk daarvan krijgen we dankzij een boeiende presentatie en lezing door Pauline van Visit Sweden..

jonas_overödder-basket_of_chantrelles

jonas_overödder-basket_of_chantrelles

Skåne

De reis begint in Skåne de zuidelijkste regio van Zweden. Het is een van Europa´s rijkste landbouwgebieden. Het landschap varieert van dichte bladerrijke bossen en woeste rotskusten tot kilometerslange witte stranden. Met het oog op de groeiende 50+ markt wil Skåne zich profileren als streek van cultuur en kunst.
Skåne kent een rijke boerenkeuken met vooral seizoensproducten. Van asperges in het voorjaar tot paddenstoelen in de herfst. Verder dankzij haar ligging aan de kust schaal- en schelpdieren.

Kayaking, Bohuslan - Photo Henrik Trygg - westsweden.com

Kayaking, Bohuslan – Photo Henrik Trygg – westsweden.com

West-Zweden

West-Zweden is een archipel op zich met haar duizenden eilandjes voor de kust, granieten rotsen en pittoreske vissersdorpjes. Vanaf Göteborg loopt de westkust helemaal door tot de Noorse kust.
In West-Zweden zie je onder andere zeehonden, aalscholvers en, zoals trouwens overal in Zweden, leuke rode huisjes. Toeristen komen hier vooral om vrij te kamperen en te kajakken of een duik te nemen in een bad vol zeewier van een kuuroord. Uiteraard eet je hier vis. Verse vis, oesters, haring al dan niet ingelegd en met een saus. krab, kreeft. Met een gek mutsje op en slabbetje om vieren ze hier in augustus en september jaarlijks het kräftskiva).  Dan zingen de Zweden liederen en eten ze schalen vol kreeft.

_carolina_romare-cheese_

_carolina_romare-cheese_

Midden-Zweden

Heel anders ziet de regio Midden-Zweden eruit. Hier vinden we diepe bossen, vele meren, hoofdstad Stockholm en de middeleeuwse steden Uppsala en Sigtuna. Hier kun je zachtjes dobberen op een vlot van donkere boomstammen zonder spijkers met daarop een tentje. Het is ook het domein van wilde elanden en bevers.‘ s Winters komen toeristen hier vooral om te schaatsen of voor andere wintersport.

 

ZIE OOK: Bijzondere accommodaties in Dalarna

 

De keuken van Midden-Zweden staat vooral ook bekend om het vlees van elanden. En dan is er uiteraard, zoals in heel Zweden, de fika. Dit is een koffiepauze op elk gewenst moment van de dag. Een fika is meer dan zomaar een koffie pauze, het is een vooral een sociaal gebeuren. Een koffie-uurtje waaraan zelfs Loretta Schrijver niet kan tippen. Meer over dit festijn met maar liefst zeven lekkernijen lezen we in ‘the Swedish Kitchen’ van Liselotte Forslin.

anders_ekholm-natural_sweden

anders_ekholm-natural_sweden

Höga-Kusten

Verder naar het Noorden komen we bij de Höga-kusten. ofwel de Hoge Kust van Zweden. Dit kustgebied in Zweden bevindt zich in Ångermanland in de provincie Västernorrlands län. Gelegen aan de Botnische Golf behoort de 129 km lange strook van Höga-Kusten  tot het Werelderfgoed van Unesco. Wandelen en vissen zijn hier favoriet. In de bossen leven beren, wolven, elanden, veelvraten, en ja ook konijnen. Hier bereiden ze berevlees en uiteraard veel vis waaronder kaviaar. Ook maken ze hier honing. Maar pas op voor de gefermenteerde zure haring, surströmming. Deze heeft zo’n sterke geur dat je dreigt te bezwijken. Pauline weet ervan mee te praten. “Ik had nog een blikje in huis tijdens een onverwacht bezoek. Na een slokje sterke drank besloot ik het te openen. Nou, dat heb ik geweten. De stank was niet te harden.”

Culinary Academy in Swedish Lapland

Culinary Academy in Swedish Lapland

Zweeds Lapland

Na een lachsalvo van de aanwezige bloggers vervolgt Pauline haar culinaire rondreis door Zweden. Hoe meer naar het noorden, des te spannender wordt het. Uiteindelijk komen we in Zweeds Lapland. Het gebied van het mooie Noorderlicht. Een natuurfenomeen van sprankelende vage strepen in mooi blauw en andere kleuren van de regenboog. Zweeds Lapland is ook het gebied van de zon die zomers niet ondergaat en ’s winters niet opkomt. Het terrein van de witte nachten. Met ‘s winters -40 °C en ’s zomers +30 °C zijn. Als een van de laatste wildernissen van Europa leeft in dit uitgestrekte gebied nog het natuurvolk de Sami samen met hun rendieren. Naar Zweeds Lapland ga je vooral om de cultuur en natuur. Hier eten ze vooral veel rendier, ja zelfs het hart en de lever. Verder staan op het menu: zalm, eland, en rode baars.

lola_akinmade_åkerström-northern_lights

lola_akinmade_åkerström-northern_lights

Gehaktballen van eland

Wat een culinaire rondreis betekent ervaren we na deze boeiende lezing. In de prachtige eetzaal wacht een tafel vol streekgerechten. Van een paddenstoelenquiche uit Skåne tot gehaktballen van eland uit Zweeds Lapland. En dat temidden van de adembenende mooie eetzaal van de Zweedse residentie. De wanden vormen een doorlopend schilderij van Henrik Willem Schweickhardt (1747-1797). Hij schilderde boerderijen, koeien, schepen, boten, vissers en boeren. Even gevarieerd en mooi als Zweden zelf.

dessert tijdens bloggersevent Visit Sweden

dessert tijdens bloggersevent Visit Sweden

Veenbessenslagroom

Na een interessante door Patrick Mulder gegeven lezing vol praktische informatie voor bloggers wacht tot slot een kopje koffie met als dessert veenbessenslagroom, chocoladecoupes met bergframbozen en cheesecake met aardbeien uit Smålland. Smålland, smullen? Dat is Zweden vooral: smullen van een rijke variatie op zowel culinair als landschappelijk gebied.

 

ZIE OOK: Succesvol bloggersevent VisitSweden & Zweedse Ambassade

 

Na de ontvangst van een goodiebag gaan we weer naar huis. Vast van plan om een keer op vakantie te gaan in Zweden.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *