Pattaya the other way

Tijdens ons verblijf in Pattaya afgelopen februari 2014 zijn mijn vrouw en ik prettig verrast door Carolien en Richard. Zij zijn de eigenaren van een fietstoertocht onderneming in Pattaya. Na aanmelding werden wij op woensdag om 08.00 uur ontvangen door Richard. Samen met nog vier andere gasten heeft hij ons een heerlijke fietsochtend bezorgd. Door op plaatsen te komen waar geen negatieve geluiden over o.a. sextoerisme vandaan komen, krijg je een indruk hoe het echte Pattaya ook beleefd kan worden.

begin van de dag op blindenschool

Begin van de dag op blindenschool

School voor blinden en slechtzienden en vissershaven

De eerste stop was bij de lokale vissershaven, waar je kon zien met welke boten de inwoners van Pattaya hun vis vangen. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een school waar blinde en slechtziende kinderen wonen en les krijgen. Deze school is opgericht door een geestelijke en is bedoeld om blinden en slechtziende kinderen tussen 4 en 18 jaar het nodige bij te brengen. De school is niet in handen van de overheid en wordt voornamelijk gefinancierd uit giften van particulieren en bedrijven.

Chinese wijk

Na deze indrukwekkende belevenis werden wij geloodst naar een lokale markt in de Chinese wijk van Pattaya. Verteld werd dat deze wijk de oudste Chinese wijk van heel Thailand is. Op de markt werden uiteraard de meest exotische produkten verkocht aan met name de lokale bevolking. Toeristen kwam je hier nauwelijks tegen. Nadat wij een tijdje over de markt konden lopen was de volgende stop een klein gezellig chinees restaurantje. Hier werden wij getrakteerd op een heerlijke maaltijd voorzien van een glaasje drinken.

Tempelcomplex en Muay thai boksschool

Vervolgens werden wij gebracht naar een imposant tempelcomplex. Op het terrein van het tempelcomplex was tevens een uitrukpost gestationeerd van de lokale door vrijwilligers bemande ambulance en brandweer. Nadat wij de zeer drukke verbindingsweg (verbindingsweg tussen Bangkok en Cambodja) waren gepasseerd kwamen wij op het platteland achter Pattaya. Door kleine weggetjes en smalle huisjes waar lokalen wonen kwamen wij bij een trainingskamp voor Muay Thai boksers. Dit trainingskamp is gesticht door Angkarn Sityodtong. Deze bokser, zelf ooit wereldkampioen in deze categorie boksen, heeft in de loop der jaren vele wereldkampioenen vanuit de hele wereld opgeleid en voortgebracht. Bij kenners van deze Thaise bokskunst is de naam van deze oprichter bekend. Deze Sityodtong mag zich als enige in de hele wereld Professor in de Muay Thai noemen. Uiteraard moest er een foto worden gemaakt in de ring van de boksschool.

Wellicht de nieuwe wereldkampioen?

Wellicht de nieuwe wereldkampioen?

Levensverhaal Boeddha

Bij de volgende tempel was een draak gebouwd die zo hoog was dat er doorheen gelopen kon worden. In het binnenste van deze draak werd het levensverhaal uitgebeeld van Boeddha. Na dit tafereel fietsten wij langs een crematorium, waar hele rijen met urnen waren opgesteld met daarin de as van overlevenden. Je kunt het al raden, hoe groter de urnen waren, hoe belangrijker de betrokken personen waren geweest tijdens hun leven.

Ingang Boeddha levensverhaal

Ingang Boeddha levensverhaal

Na nog een tocht gemaakt te hebben langs huizen van bewoners op het platteland staken wij de drukke verkeersweg weer over en eindigde onze fietstocht op een terras van een Ierse Pub in een van de hoofdstraten van Pattaya Noord. Aldaar werden wij weer getrakteerd op een heerlijk koud glas drinken.

Al met al was deze fietstocht, die duurde van ongeveer 08.00 uur tot 12.30 uur, een verademing als je niet geinteresseerd bent in het sextoerisme van Pattaya. (Dat is daar echter wel aanwezig) Wij kunnen een ieder aanraden om bij gelegenheid een fietstocht te maken bij het bedrijf van Carolien en Richard.

Voor meer informatie over locatie, vertrektijden en kosten kijk op thailandbiking.com/nl/pattaya/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *