Een linkse en een rechtse: thaiboksen in Thailand

‘Thaiboksen (Muay Thai) is toch een aggressieve, bloederige en hersenloze vechtsport?’ Dit vroeg een vriendin aan me vlak voordat ik naar Thailand vertrok. Haar reactie geeft goed aan hoe er over thaiboksen gedacht wordt. Maar is dit wel terecht? In samenwerking met Verkeersbureaus.info en de Tourism Authority of Thailand (TAT) ging ik een week lang naar Thailand om kennis te maken met deze bijzondere sport. Lees hieronder het verslag van mijn unieke reis langs thaibokstrainingskampen, toernooien, een theatershow en de bijzondere 10e Wereld Wai Kru Ceremonie waar honderden thaiboksers eer bewijzen aan hun leraar.

Trainen in Kanchanaburi

De reis startte in een trainingskamp in Kanchanaburi waar we onze eerste thaibokstrainingen kregen. Samen met andere studenten werden we flink aan het werk gezet door de kleine, maar gespierde Thaise trainers met zij- en voorwaardse trappen, knietjes, ellebogen en hoekstoten. ‘Voet strekken! Indraaien met je heup!’. Al na enkele minuten waren we doorweekt van het zweet, maar uitrusten was geen optie. Thaiboksers houden zich aan strakke en zware trainingsschema’s. Een van de trainers legde uit dat thaiboksen voor een groot deel draait om precisie en discipline.

De groep in het K. Glanboot trainingskamp in Kanchanaburi.

De groep in het K. Glanboot trainingskamp in Kanchanaburi.

Een europese thaibokser geeft les aan een jonge tegenstander in het trainingskamp. Foto door Manouk.

Een Europese thaibokser geeft les aan een jonge tegenstander in het trainingskamp

Als een VIP naar de Muay Thai Live Show ‘The Legend Lives’ in Bangkok

Hierna vervolgden we onze reis naar Bangkok waar we uitgenodigd waren voor de VIP Gala Première van de Muay Thai Live Show. De avond was extra bijzonder omdat de Thaise prinses ook bij de première aanwezig was. De spectaculaire Muay Thai Live Show nam ons mee op een reis langs de eeuwenoude geschiedenis van het thaiboksen. We maakten kennis met legendarische thaibokskrijgers zoals Nai Khanomtom, ook wel de vader van het thaiboksen genoemd, de verschillende thaibokstechnieken en belandden uiteindelijk bij het thaiboksen van nu. De Muay Thai Live Show zat vol actiescènes en liet o.a. zien hoe belangrijk thaiboksen altijd is geweest in de Thaise cultuur.

Asiatique waar de Muay Thai Live Show plaatsvindt. Foto door Manouk.

Asiatique waar de Muay Thai Live Show plaatsvindt

Op de eerste rij bij een thaibokstoernooi in Ayutthaya

Tussen de ruïnes van de oude hoofdstad ‘Ayutthaya’ vond het internationale thaibokstoernooi plaats met enkele van de beste thaiboksers ter wereld. Rondom de boksring zaten honderden Thai op gekleurde, plastic klapstoeltjes in de verzwengende hitte. Waaiers en water vonden dan ook gretig aftrek bij de verkopers die behendig tussen de stoeltjes door manoeuvreerden.

Waaier verkoper tijdens de thaibokswedstrijd. Foto door Manouk.

Waaier verkoper tijdens de thaibokswedstrijd

We mochten direct aan de ring staan wat af en toe nog best spannend was wanneer er een bokser op je afvloog! Elk gevecht werd voorafgegaan door een ‘wai kru ceremonie’, een ritueel waarin de bokser eer bewijst aan zijn leraar. Later leerde ik dat de ritmische bewegingen van de ‘wai kru’ je tevens tot rust en in concentratie brengen. De gevechten waren beheerst, maar snel met felle, gerichte en geperfectioneerde stoten en trappen. Na elke ronde kwam de bokser terug naar de hoek waar hij opgepept werd met water en ijs en instructies kreeg van zijn coach en van tientallen ‘publiekscoaches’. De uiteindelijke winnaar kreeg een klassieke kampioensgordel.

Buakaw (wereldkampioen K-1 vechten) deelt een hoge trap uit aan zijn tegenstander.

Buakaw (wereldkampioen K-1 vechten) deelt een hoge trap uit aan zijn tegenstander

Knietje. ©Manouk.

Knietje

Eeuwenoude tradities tijdens de 10e ‘Wereld Wai Kru Ceremonie’

Na het toernooi gingen we door naar de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie. Deze ceremonie wordt jaarlijks gehouden waarbij honderden thaiboksers van over de hele wereld bijeenkomen om respect te tonen aan hun leraren en de oude thaibokslegenden. De ceremonie bestaat o.a. uit het toekennen van nieuwe ‘rangen’ aan de thaiboksers (de rang is te zien aan de hoofdband), een gezamelijk ‘wai kru’ ritueel, een optocht en het eren van de thaiboksgrootmeesters. Een bijzonder spektakel! Lees hier meer over de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie!

Enkele van de thaiboksgrootmeesters. Foto door Manouk.

Enkele van de thaiboksgrootmeesters

Thaiboks vooroordelen zijn onterecht

Na een week vol thaiboksen concludeerde ik dat de vooroordelen over thaiboksen onterecht zijn. Het is een vechtsport vol respect, traditie en beheersing. Thaiboksen speelt nog steeds een belangrijke rol in het hedendaagse Thailand. Het is dan ook zeker de moeite waard om thaiboksen zelf mee te maken tijdens een bezoek aan Thailand.

4 tips voor de ultieme thaiboks belevenis in Thailand!

Tip 1: Volg thaibokstraining bij een trainingskamp

Er zijn zeer veel trainingskampen in Thailand. Er zijn aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een kamp:

  • Wat is er geïncludeerd in de prijs (bijv. maaltijden en accommodatie)?
  • Hoeveel studenten zijn er per trainer?
  • Wat is de ervaring / achtergrond van de trainers?
  • Welke stijlen worden onderwezen?
  • Hoe ziet een typische trainingsdag er uit?
  • Hoe zijn de faciliteiten in de school?
  • Wat is de lokatie van de school?

In Bangkok heeft de wereldberoemde thaibokser ‘Buakaw’ zijn eigen sportschool opgericht ‘Banchamek Gym’. Deze school staat goed aangeschreven. Een sessie kost 500 Thaise Bath. De TAT geeft een informatief boekje uit over thaiboksen in  Thailand. Deze is op te vragen via e-mail.

De bokshandschoenen liggen klaar. Foto door Manouk.

De bokshandschoenen liggen klaar

Tip 2: Bezoek de Muay Thai Live Show ‘The Legend Lives’ in Asiatique, Bangkok

Kaartjes zijn online te koop via de website of bij de balie van het theater in Asiatique. De show start dagelijks om 8 uur ‘s avonds. Na afloop is er de mogelijkheid om met de hoofdrolspelers op de foto te gaan. Andere thaiboksshows zijn te vinden in Chon Buri (Pattaya Boxing World Show), Nakhon Pathom (Sampran Riverside Thai Cultural Show) en Phuket (Siam Niramit Show).

Op de foto met de hoofdrolspelers. ©Foto Manouk.

Op de foto met de hoofdrolspelers

Tip 3: Ga naar een thaibokswedstrijd.

In Bangkok is dit mogelijk in het Lumpini stadion (gevechten op dinsdag, vrijdag en zaterdag), het Ratchadamnoen stadion (gevechten op maandag, woensdag , donderdag en zondag), het Imperial World Stadion (zaterdag) of het Channel 7 stadion (zondag en elke 3e woensdag van de maand). Soms zijn er ook wedstrijden in lokale tempels of parken. Een kaartje kan je het beste bij het stadion kopen of via het hotel.

Publiek van de thaibokswedstrijd. Foto door Manouk.

Publiek van de thaibokswedstrijd

Tip 4: Woon de jaarlijkse ‘Wereld Wai Kru Ceremonie’ bij in Ayutthaya

De Wereld Wai Kru Ceremonie wordt jaarlijks in het voorjaar gehouden in Ayutthaya met een dag vol thaiboksen, show en spektakel. Ook voor de niet thaiboksers zeker een aanrader. Voor meer informatie kan je het beste de website van de TAT in de gaten houden.

Jonge thaiboksers bij de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie. Foto door Manouk.

Jonge thaiboksers bij de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie

Comments are closed.