Foodiebestemming Zuid-Zweden maakt opmars

Zuid-Zweden ontwikkelt zich steeds meer als de culinaire bestemming van Zweden. Met een focus op lokale ingrediënten die direct uit de natuur komen, duurzaam koken en Scandinavische smaken, zetten de chef-koks in het zuidelijk deel van Zweden zich steeds verder op de culinaire kaart. Hier draait het om authentieke foodie-belevenissen en back-to-nature gerechten, maar ook high-end dineren en Zweedse wijnen.

Zeker in het najaar is Zuid-Zweden de ideale bestemming voor een rondreis langs de diversiteit van de Scandinavische keuken. Dit is het jaargetijde van de rivierkreeft en de verse herfstproducten uit de natuur. Een rondreis met de beste culinaire stops door de regio’s Skåne, Halland, Småland en Blekinge op een rij.

Proef de Zweedse wijn bij Hällåkra Vingård

De reis start in de zuidelijke regio Skåne. De Hällåkra-wijngaard is hier al vijf generaties een pionier in de Zweedse wijnbouw. De bodem en het klimaat geven de wijnen van de wijngaard van familie Hansson het kenmerkende Scandinavische karakter in kleur, geur en smaak. De rode wijnen zijn een mix van Rondo Regent- en Leon Millot-druiven, terwijl de witte wijnen gemaakt worden van de Solaris druif. Het bijbehorende restaurant is een ideale lunchplek met smakelijke gerechten van lokaal geproduceerde ingrediënten die perfect passen bij de wijnen uit de wijngaard.

De kaasmakers van Soldattorpets Mejeri

De prijswinnende kazen van Soldattorps Mejeri hebben de smaak van Skåne. De kleinschalige kaasproducent werkt dan ook uitsluitend met melk afkomstig van de nabijgelegen boerderij, waar de koeien de hele dag in de groene weides van Skåne grazen. Het resultaat is een ambachtelijk karakter en unieke smaak.

Een culinair rondje Zweden is niet compleet zonder fika, de traditionele Zweedse koffiepauze mét wat lekkers erbij. In 2010 opende Carina Levin haar bakkerij en café, de ideale plek voor een fika-break. Bij Vismarlövs Bagarstuga geniet je van lokale specialiteiten als spettekaka, zuurdesembrood uit de steenoven en verschillende ‘bulles’ (zoetje broodjes). In het winkeltje kun je ook terecht voor huisgemaakte marmelades, fruitsiropen, honing en mosterd.

Door naar Halland: Ästad wijngaard

Vanuit Skåne rijd je door naar het noordelijke gelegen Halland. Maak een stop bij Ästad Vingård, een van de grootste wijngaarden van Zweden, met biologische teelt en eigen productie van wijnen met biologisch keurmerk. Je vindt hier ook twee restaurants, waarvan Restaurant ÄNG een Michelin-ster heeft. Blijf slapen in het nabijgelegen hotel en kom tot rust in de Sinnenas Spa.

Schapenboerderij Öströö fårfarm

Naast de wijngaard van Ästad ligt de schapenboerderij Öströö met boerderijwinkel en café. In de maanden september tot november kun je hier terecht voor vers lamsvlees afkomstig van de biologische gecertificeerde boerderij. De 18e-eeuwse kelder is unieke plek voor een kop koffie en fika-lekkernijen. In de zomermaanden kun je een picknickmand vullen in het café en in de grote tuin een plekje zoeken.

Vangst van de dag bij Tiraholms Fisk

Schuif voor het diner aan bij Tiraholms Fisk, gerund door familie Ekwall. Aan de oevers van het meer Bolmen ligt deze unieke viskwekerij met bijbehorend restaurant en hotel. De vis wordt hier op traditionele wijze bereid: gekookt, gepekeld of gerookt. Vanuit het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de bosrijke omgeving. Ben je op doorreis, dan neem je een vers visje mee uit de nabijgelegen winkel.

Culinaire hoofdstad Växjö

Vanuit Tiraholm rijd je naar de culinaire hoofdstad van Småland: Växjö. Maak onderweg een stop in Ljungby bij Kastebergs Gård, een familiebedrijf met boerderij, winkel en klein café. De stad Växjö is een must voor fijnproevers met Restaurant PM & Vänner aan de absolute top. Het fine dining restaurant (goed voor een Michelin ster) serveert een moderne interpretatie van de regionale keuken van Småland. Kenmerken: eclectische gastronomie en lokale smaakbommetjes, maar bovenal gezellig en sfeervol. Als je toch in Växjö bent, breng dan een bezoek aan de ‘Ecobacken’, waar diverse groenten worden verbouwd midden in de stad. De groenten worden gebruikt in de lokale restaurants en verkocht op de markt in het centrum van de stad.

 

 

Rivierkreeften vangen bij Wallby Säteri

Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, breekt in Zweden het rivierkreeftenseizoen aan. Bij Wallby Säteri in Småland kun je deze traditie uitgebreid meevieren en -proeven. De versgevangen kreeftjes worden tijdens de Kräftskiva (kreeftenfeest) gegeten met knäckebröd, bier en schnaps. Bezoekers kunnen hier overnachten in de traditionele rode huisjes en in de vroege ochtenduren getuige zijn van de kreeftenvangst. Je kunt meevaren met de vissersboten op het meer of langs de oevers lopen waar netten uitgezet zijn. De vangst van de dag wordt gekookt en bij het diner ’s avonds geserveerd.

Eten en wandelen op Öland

De foodwandelingen op het eiland Öland zijn een culinaire belevenis voor lichaam en geest. Deelnemers wandelen met een ervaren gids over het eiland, waar onderweg gestopt wordt om te genieten van lokale lekkernijen. Je peuzelt de typische regionale gerechten op in de buitenlucht, terwijl je uitleg krijgt over de eetcultuur en natuur van het eiland. De wandelingen voeren deels langs de zee en door de bossen in het binnenland. De foodwandelingen worden ook in de stad Kalmar aangeboden, op het vasteland van Småland.

Een stukje Azië in Blekinge

Vanuit Öland gaat de foodroute door naar de zuidelijke regio Blekinge. In Karlskrona brengt de chefkok van Kai Krog twee werelden samen: de Japanse en Scandinavische keuken. De in Tokio opgeleide chef Robert en zijn team creëren originele gerechten met een Japanse twist waarin Scandinavische ingrediënten van de hoogste kwaliteit de hoofdrol spelen. Ook de kookmethodes van beide culturen worden toegepast.

Op safari in Blekinge

De route eindigt bij Eriksberg Hotel & Safarikpark, waar een tafeltje in restaurant Visenten de ultieme afsluiter is van een foodiereis door Zuid-Zweden. De White Guide betitelde het restaurant als een ‘exclusieve ervaring met het beste dat Blekinge te bieden heeft’. Vanuit het panoramarestaurant kijk je uit over de savanne en het wildlife van het safaripark. Er wordt hier gekookt met gezonde combinaties van lokale ingrediënten direct uit de omgeving. Na afloop kun je blijven slapen in het bijbehorende hotel.

 

 

 

 

 

Comments are closed.