Top 10 Duurzaam Duitsland: Van reizen op groene stroom tot slow cities

Duurzaam reizen heeft duidelijk de wind mee: de bezoekersaantallen stijgen en het aanbod groeit navenant. Duitsland besteed al jaren aandacht aan de vraag hoe we milieu en reizen kwalitatief en kwantitatief kunnen combineren. Van waterhervulstations en vleesvrije restaurants tot 49-euro-maandtickets voor het OV: voor een duurzame trip moet je net iets meer plannen, maar Germany Travel biedt je daarbij de helpende hand met een tiental tips.

1. 100% groene elektriciteit bij reizen per trein

Veel groener wordt het niet: alle lange-afstandstreinen van de Deutsche Bahn gebruiken 100 procent groene elektriciteit. DB neemt natuurbehoud zeer serieus. Vanuit Nederland wordt de tocht per trein steeds makkelijker en sneller. In twee uur naar Düsseldorf, zes uren naar Berlijn. Binnen Duitsland is reizen met de Interrailpas voordelig en comfortabel.

Overigens heeft het spoorwegennet in #DuitslandDichtbij een totale lengte van 33.300 kilometer, dat is drie keer zo veel als alle Duitse snelwegen samen. Groene tip: catering aan boord heeft steeds vaker vegetarische opties.

ICE trein

2. Minder verpakking, minder geld

In plaats van elke keer opnieuw een flesje bronwater te kopen, kun je je eigen waterfles op meer dan 6.000 publieke hervulstations in Duitsland ‘voltanken’, van Kranenburg over de grens tot Potsdam. Als je een herbruikbare koffiekop meeneemt voor je ‘coffee to go’, krijg je op veel plekken korting bij je espresso macchiato. Wie groenten en fruit inkoopt op een van de vele boerenmarkten of ook sommige supermarkten, kan zijn vitaminen zonder plastic verpakking inkopen en tegelijk geld besparen.

3. Vanaf 2023: voor 49 Euro door heel Duitsland met OV

Per auto van deur tot deur reizen: comfort dient de mens. Maar als je Duitsland echt wil leren kennen (en niet vanaf de snelweg), dan is een tocht te voet, per fiets of kano een manier om het landschap veel intensiever te ervaren. Vers van de pers: In 2023 komt er het 49-Euro-ticket in heel Duitsland voor lokaal en regionaal OV. En in veel Duitse regio’s en steden kun je gratis met openbaar vervoer reizen als je een TouristCard koopt. Ook zijn er in veel steden deelfietsen en deel-e-scooters beschikbaar. En wie toch haast heeft, kan een elektrische auto huren via een autodeel-app.

4. Kies erkende ‘groene’ providers en bestemmingen

Het fenomeen ‘greenwashing’ komt ook in de toeristische sector voor. Hoe kies je een hotel of camping waar ze het milieu wél serieus nemen? Duitsland kent een aantal certificaten en labels, waarvan een aantal te vinden is via de interactieve Green Travel Guide. Feelgood | 10 Tips – Germany Travel Handig als je snel dichtbij een verantwoorde slaapplaats zoekt! Bij de geraadpleegde certificaten vind je bijvoorbeeld Blaue Schwalbe; Ecocamping; GreenSign; DEHOGA Umweltcheck; Viabono; Green Pearls; en Umweltgütesiegel auf Alpenvereinshütten. Groene tips #DichtbijDuitsland zijn bijv. de Haard-Camping in de groene long van het Ruhrgebied (hele jaar open), hotel Novum in Hinte of badderen in Graflich Park Health & Balance Resort in Bad Driburg.

5. In musea ontdek je nog meer over duurzaamheid en klimaatoplossingen

Duitsland loopt wereldwijd voorop bij het bedenken van wetenschappelijke oplossingen voor de klimaatcrisis. Hoe die er mogelijk gaan uitpakken, zie je in een aantal musea en interactieve belevingscentra. Kijk hoe onderzoekers de toekomst vormgeven, zoals in het Futurium, vlak naast het Berlijnse Hauptbahnhof! Kan een heel dorp zelfvoorzienend zijn qua energie? Feldheim in Brandenburg bewijst het (met o.a. 55 windturbines). Het Huis van de Duurzaamheid staat in Trippstadt, midden in biodiversiteitsreservaat Pfalz-Noord-Vogezen en biedt inventief handreikingen hoe je zelf groener in het leven kunt staan. Met tot Nieuwjaar een kerstmarkt met veel wildvlees en andere duurzame lekkernijen.

6. Ontdek en proef de lokale keuken

Hoe duurzame landbouw werkt, kunnen toeristen bij verschillende boerderijen beleven. Op de vele Duitse boerenmarkten en -winkels kun je door die boeren duurzaam geproduceerde etenswaar inslaan. Zo zijn er in de 13 wijnbouwgebieden ook steeds meer ‘groene’ wijngaarden te vinden. Vegetarische of vegan gerechten op je bord vind je in duizend vleesvrije restaurants of tweeduizend plekken met veel duurzame.

7. Vintage souvenirs zijn leuker

Iedereen is wel eens thuisgekomen met een mooi souvenir, waar achterop ‘made in China’ blijkt te staan. Nieuwe hebbedingetjes zijn leuk, maar tweedehands spullen (vintage) zijn veel duurzamer. Bovendien is een bezoek aan de plaatselijke vlooienmarkt of brocante een uitstekende manier om – al onderhandelend over de prijs – met de bewoners ter plekke kennis te maken. Van alternatieve lifestyle in het Mauerpark in Berlijn tot de maandelijkse megamarkt (2.000 verkopers) in Rheinaue-park te Bonn. Nog beter: unieke objecten van ambachtslieden (denk aan bijzondere cadeautjes op alle Weihnachtsmarkten).

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

8. Slow city

Het drukke stadsleven associeer je niet direct met duurzaam leven. Maar Duitse steden zijn al lang op zoek naar alternatieven voor de ratrace. Zo opende het eerste PlusEnergyHouse ter wereld in 1994 in Freiburg in Zuid-Duitsland. Gemeenten introduceerden groene oases in de stad, er zijn elektrische vervoersmiddelen (ja, zelfs steps), terwijl historische monumenten duurzaam en energievriendelijk werden gerestaureerd. 21 Duitse steden hebben zich aangesloten bij het internationale Cittaslow-netwerk. Zij kiezen voor levenskwaliteit van hun burgers, volgen het ritme van de 4 seizoenen in de omliggende ongerepte landschappen. #DuitslandDichtbij: Stollberg, Lüdinghausen en Bad Essen.

 

 

9. Night and day: sterrenhemel

De Duitse steden blijven veel reizigers aantrekken, maar de omliggende natuurlandschappen zijn minst zo bezienswaardig. Maar een derde van Duitsland bestaat uit beschermde landschappen. 16 nationale parken, 16 bioreservaten en meer dan 100 natuurparken: keuze in overvloed, van bergbeklimmen tot waddenlopen. Wie verlangt naar een natuurlijk dag-nacht-ritme, kan terecht in Dark Sky Parks. ‘Lichtvervuiling’ is daar zo minimaal, dat je de hele nacht naar de Melkweg en andere sterren kunt kijken. Ook dieren profiteren van deze ongerepte duisternis. #DichtbijDuitsland is de Eifel-regio, bij de grens met België en Luxemburg. Het Eifel Natuurpark,65 kilometer van Keulen, is bijna lampenvrij en sinds 2019 Dark Sky Reserve. De Vogelsang organiseert nachtkijkworkshops.

10. Gezonde pauze voor lichaam en geest in kuuroord en bosbaden

Meer dan 350 Duitse kuuroorden besteden extra aandacht aan duurzaamheid en maken gebruik van regionale remedies. Ze liggen vaak midden in prachtige natuur, waar ze hun gasten verwennen met wellness aanbiedingen en traditionele geneeswijzen. Rustgevende landschappen en idyllische locaties behoren bij het totaalpakket. Zoals bij Bad Zwischenahn, in het Nedersaksische Ammerland. #DichtbijDuitsland: de helende effecten van de hei worden hier bij reuma en andere aandoeningen toegepast. ‘Wellness by the sea’ geeft rust met een pekelbad. Kuuroord Bad Neuenahr (vlakbij Bonn) vertrouwt op zijn moderne aanpak, waarbij een fontein die tot 10 meter hoog geneeskrachtig water opspuit een belangrijke rol speelt.
Meer info over duurzaam reizen in Duitsland.

 

 

 

 

 

Comments are closed.