Zo fijn is duurzaam toerisme in Duitsland

Ook voor duurzaam toerisme moet je in Duitsland zijn. Er is een zelfs een speciale website gelanceerd waar je zo meer over leest. Duurzaam reizen doe je klimaatvriendelijk en comfortabel met de hogesnelheidstrein ICE, die volledig op groene stroom rijdt. Of je verblijft in een eco-accommodatie, het land kent een keur aan hotels & campings waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Of ga mee met milieuvriendelijke activiteiten zoals het varen op een solar-woonboot. Niet voor niets staat Duitsland op een 6e plek in de duurzaamheidsindex.

Barrièrevrije wandelpaden, voor mensen met en zonder beperking, zijn een belangrijk aandachtspunt voor het Duitse toerisme. Op de website www.germany.travel/feelgood vindt je tal van tips voor duurzaam reizen in Duitsland en natuurlijk staat deze nieuwsbrief vol handige tips.

Ontdek in Halle een van de groenste steden van Duitsland

Fietsen maakt “scheene Beene”, zoals het in het dialect van Halle wordt gezegd. Het loont zeker de moeite om de 27 kilometer van zuid naar noord langs de Saale in Halle op de fiets te verkennen.

even rusten langs de Moezel bij Mayen

Op etappe 7 leidt de Saaleradweg je rechtstreeks van Naumburg naar Halle in een van de groenste steden van Duitsland. Vier vertakkingen van de Saale en dus 6 binnenstedelijke eilanden bieden in Halle alluviale bossen en natuurgebieden. Bijna 16% van het stadsgebied bestaat uit parken en groen. Naast de botanische tuin, de officiële tuin en het Gimritzer Park, is het eiland Peißnitzinsel een vis- en ontmoetingspunt voor sport, spel en picknicks in de buitenlucht.

Nieuwe stadsroute

De nieuwe stadsroute lokt je van het Saale-fietspad voor een omweg. Naar een meer dan 1200 jaar oude binnenstad en tevens de geboorteplaats van Georg Friedrich Händel. Een stad vol charme, kunst en design. Volg de “Halle-Lujah” van het grootste klokkenspel van Europa in de Rode Toren en je zult vanzelf het historische marktplein vinden. Dit zijn bezienswaardigheden in Halle an der Saale die de moeite waard zijn:

  • het geboortehuis van Händel
  • het huidige Händel Museum
  • het Beatles Museum

Ook het Moritzburg-kunstmuseum in Halle (Saale), de Francke-stichtingen en het Staatsmuseum van de Prehistorie met de Hemelschijf van Nebra zijn UNESCO-schatten. In Halle proef je ook Halloren-zout en Halloren-chocolade uit de oudste chocoladefabriek van Duitsland. sachsen-anhalt-tourismus.de

Halle

Geniet van duurzame wijn in Duitsland

De 13 wijnregio’s in heel Duitsland produceren goede én ook steeds meer duurzame wijnen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de Duitse wijnbouw. Het doel van de wijnbouwers is om gelijke aandacht te schenken aan ecologie, economie en sociale kwesties in de wijnindustrie.

Wijn in Rheinland Pfalz

Een paar voorbeelden:
Wijnboer Thomas Schenk, Randersacker (Beieren): Een van de twaalf Frankische wijnbouwers in de wijnbouwersvereniging ETHOS met hun eigen wijnbouwcodes. Hier wordt de wijngaard een groen biologisch ecosysteem zonder chemicaliën – en de wijn is daarom bijzonder lekker. ETHOS is een groep van wijnboeren met het doel, wijn met oog op duurzaamheid en biodiversiteit te maken. Meer info op Youtube:

Weingut Hoflößnitz, Radebeul (Saksen): Groen zaaien tussen de wijngaarden, bevordering van nuttige insecten, biologische bemesting en puur natuurlijke gewasbescherming. Je voelt de kwaliteit van de wijnen al bij de historische wijnmakerij Hoflößnitz terwijl je over de hellingen loopt.

De afgelopen jaren zijn er in Duitsland verschillende programma’s voor duurzame wijnproductie ontstaan. Leer er hier meer over.

Bezoek het Dark Sky Park Eifel

Het Nationaal Park Eifel is een uitzondering in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen: in 2014 werd dit beschermde gebied door de International Dark Sky Association (IDA) gecertificeerd als het eerste International Dark Sky Park in Duitsland. De bescherming van de nachtelijke sterrenhemel dient niet alleen ter bescherming van soorten en klimaat, maar biedt ook zeer bijzondere natuurbelevenissen. Lees er alles over op www.nationalpark-eifel.de/nl/nationaal-park-beleven/sterrenpark.

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.