Dit zijn de Kerstmarkten in Zweden

Vier feestdagen dit jaar eens in Zweden en bezoek een Zweedse kerstmarkt. Daar vind je handgemaakte kwaliteitsproducten, lekker eten en leuke activiteiten. Hieronder staan enkele van Zweden’s favoriete kerstmarkten, zowel in grotere steden als in kleine steden.

Welk deel van Zweden je ook bezoekt, er is sowieso een authentieke kerstmarkt te vinden waar je leuke en kwalitatief hoogstaande geschenken kan vinden. De ambachtelijke traditie is sterk in Zweden en je vindt er alles: van kerstversieringen en met de hand gebreide wanten tot stijlvolle sieraden.

 

 

Proeven van typische kerstlekkernijen en -drankjes maken de ervaring compleet. Terwijl je ronddwaalt tussen de decoratieve kraampjes, moet je zeker genieten van de perfecte combinatie van een dampende kop ‘glögg’ (glühwein) en een ‘pepparkaka’ (peperkoek).

Hier zijn enkele van de beste kerstmarkten van Zweden te vinden

Spahotel Fjällnäs by night

Gammelstad, Zweeds Lapland

Een weekend lang organiseert het openluchtmuseum Hägnan in de UNESCO-werelderfgoedsite Gammelstadin Luleå zijn traditionele kerstmarkt. Gehuisvest in en rond de voormalige boerderijgebouwen, verkopen zo’n 70 exposanten gericht op vakmanschap alles van zelfgemaakte lekkernijen tot boeken. Bezoekers kunnen ook de kerstman en kerstvrouw Claus ontmoeten, naar sprookjes luisteren en een arrensleetocht maken. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 3-4 december 2022.

Jamtli, Jämtland

Deze traditionele kerstmarkt in Östersund bevindt zich in het Jamtli Museum – ook bekend als het Zweedse Kerstmuseum. Dwaal door de besneeuwde historische gebouwen, bewonder meer dan 200 kraampjes waar ze echt handwerk en lokaal geproduceerde lekkernijen verkopen of maak een arrensleetocht. Als je geluk hebt, ontmoet je misschien zelfs de Jamtli kerstman. Ook de supergrote adventskalender met elke dag nieuwe verrassingen is een bezoekje waard. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 2-4 december 2022

Stenegård, Hälsingland

Beleef een traditionele Zweedse kerstmarkt in een unieke setting. Stenegård in Järvsö is een van de bekende ‘Hälsingegårdar’ (versierde boerderijen van Hälsingland), een verzameling houten woningen die in 2012 de status van UNESCO-werelderfgoed kreeg. Bezoekers kunnen hoogwaardige delicatessen en handwerk uit de hele provincie Hälsingland verwachten in deze overdekte en openluchtmarkt. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 3-4 december 2022

Falun Mine, Dalarna

De kerstmarkt in de Falun-mijn markeert voor veel inwoners het begin van de eindejaarsfeesten. De Falun-mijn staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en op deze ouderwetse kerstmarkt worden lokaal geproduceerde delicatessen en handwerk aangeboden. Hoewel de markt maar één dag wordt gehouden, zijn er veel gebeurtenissen: een koor dat kerstliederen zingt, een bezoek van de kerstman en een historisch toneelstuk, om er maar een paar te noemen. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 4 december 2022

Skansen, Stockholm

Het openluchtmuseum Skansen, gelegen in het Royal Djurgården (een nationaal stadspark) in Stockholm, is een grote Zweedse attractie. De historische kerstmarkt is sinds 1903 een hoogtepunt op de kalender. Slenter door de kraampjes en koop traditionele kerstgerechten en ambachten die ter plaatse door lokale ambachtslieden zijn gemaakt. Kinderen zullen dol zijn op alles wat Skansen te bieden heeft – van het ontmoeten van de aanwezige dieren tot het deelnemen aan ambachtelijke workshops. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 25 november t/m 18 december 2022.

Stortorget, Stockholm Old Town

Weinig kerstmarkten zijn zo sfeervol als Stortorgets Julmarknad, gevestigd in de oude binnenstad van Stockholm (Gamla Stan). Deze traditionele kerstmarkt begon in 1837 en is de oudste in Zweden. Verspreid over het prachtige plein Stortorget wordt een scala aan Zweedse kerstsnoepjes en andere seizoensgebonden lekkernijen geserveerd naast verschillende ambachtelijke artikelen, van ijzerwerk tot keramiek. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: Elke dag van 19 november t/m 23 december 2022.

Drottningholm Slott, Stockholm

De jaarlijkse kerstmarkt op Paleis Drottningholm is eentje met een koninklijk tintje. Deze koninklijke residentie ligt aan de westelijke rand van Stockholm. Hier ontdek je kwaliteitshandwerk en ontmoet je de bekwame ambachtslieden die ze hebben gemaakt. Maak van de gelegenheid gebruik om dit fascinerende paleis, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, te verkennen tijdens een rondleiding, of wandel door het prachtig aangelegde park naar het spectaculaire Chinese paviljoen. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 3-4 december 2022

Kasteel Taxinge, Nykvarn

Een kerstmarkt met een kasteel als decor? De kerstmarkt in Taxinge Slott is net zo magisch als het klinkt. Slenter langs de kraampjes van meer dan 100 verkopers en proef delicatessen zoals ham en kaas. Ook de zoetekauw zal niet teleurgesteld worden – Kasteel Taxinge biedt het meest uitgebreide taartenbuffet van Noord-Europa met maar liefst 65 verschillende taarten, koekjes en taarten per dag. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 11-13 en 17-20 november 2022

Liseberg, Göteborg

Liseberg, in het centrum van Göteborg, wordt beschouwd als een nationaal icoon. Het themapark herbergt de grootste kerstmarkt van Zweden. Miljoenen fonkelende lichtjes en meer dan duizend kerstbomen zetten de toon. Als je zin hebt om de complete Zweedse kerstervaring te proberen, kies dan voor Liseberg’s ‘julbord’ – een smorgasbord in buffetstijl boordevol warme en koude gerechten. De kermislocatie biedt spannende attracties en een ijsbaan. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 19-20, 25-27 november en 1-4, 7-11, 14-18, 19-23, 26-30 december 2022

Hönö Klåva, Göteborg archipel

Voor een ander soort kerstmarktervaring neem je de veerboot naar het eiland Hönö in de archipel van Göteborg. In de oude vissershaven van Klåva kun je slenteren langs de gezellige ambachtsexposanten op de kerstmarkt, versierde winkels bezoeken en de kerstverlichting in de haven bewonderen. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 26-27 november 2022

Tjolöholm Castle, Halland

De kerstmarkt van Tjolöholm Castle is een traditie sinds 1987. Elke winter wordt het kasteel zorgvuldig versierd met kerstbomen, duizenden lichtjes en kandelaars. Dit is een van de grootste kerstmarkten aan de westkust met seizoensgebonden eten en drinken, unieke cadeaus en activiteiten voor de kinderen. Wil je je wat langer in de magische kerstsfeer onderdompelen, dan kan je overnachten in een huisje op het kasteelterrein. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 11-13, 18-20 en 24-27 november 2022

Middeleeuwse Kerstmis, Gotland

In november en december worden er op het eiland Gotland verschillende kerstmarkten gehouden, waarvan Medieval Christmas in Visby de meest spectaculaire is. Bezoekers kunnen fakkeloptochten, middeleeuwse koorzang en lezingen verwachten. Ook typische kersthapjes en -drankjes zoals heerlijk warme ‘glögg’ (glühwein) ontbreken niet. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 9-11 december 2022

Kosta, Småland

Kosta, onderdeel van het Koninkrijk van Kristal (‘Glasriket’) in de Zuid-Zweedse provincie Småland, is de thuisbasis van een van de beroemdste glasblazerijen van Zweden, Kosta Boda. Het zet ook een van de grootste kerstmarkten van Zweden op, met zes miljoen kerstlichtjes – en de magische verlanglijstmachine van de kerstman. Wat betreft de producten die hutten en kraampjes vullen, staat glaswerk natuurlijk hoog op de agenda en kun je het glasblazen in actie zien. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: Elke zaterdag en zondag tussen 12 november en 31 december 2022, behalve op kerstavond.

Huseby Bruk, Småland

Huseby is gastheer van de grootste kerstmarkt in Scandinavië, met zo’n 130 standjes verspreid over 11 ruimtes. Bewonder uniek vakmanschap en ontmoet kleinschalige ambachtslieden die je allemaal van hun producten laten proeven. Elke avond worden 500 marshals en 200 kerstbomen verlicht, waardoor een echte kerstsfeer ontstaat. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 12-20 november 2022

Gustav Adolfs Torg in Malmö, Skåne

De grote stad Malmö in Skåne herbergt een aantal kerstmarkten. De gezellige kerstmarkt op het Gustav Adolfs Plein is een absoluut hoogtepunt en transformeert het dorpsplein in een sprankelend, feestelijk wonderland, compleet met kerstliederen. Naast muziek en liveoptredens vind je kraampjes met lokaal handwerk en klassieke Zweedse kerstgerechten en -drankjes. Datum van deze Zweedse kerstmarkt: 24-27 november, 1-4, 8-11 en 15-18 december 2022

 

 

 

 

 

Comments are closed.