5 winterlandschappen voor winterwandelingen in Tirol

Winterwandelen is de nieuwe trend en – na skiën-, een van de meest populaire activiteiten in Tirol. Het is de stilte, ontspanning en de intensieve natuurbeleving tijdens het wandelen door de besneeuwde landschappen die het zo aantrekkelijk maakt. Uit onderzoeken blijkt dat dit een positief effect heeft op de gezondheid en het welzijn. 15 Tiroler regio’s bieden een uitgebreid en goed netwerk van wandelroutes aan, specifiek voor de winter en uiteraard met bewegwijzering.

Winterwandelen in Tirol

Goede infrastructuur

Tirol en zijn regio’s zorgen er met een goede infrastructuur voor dat er ook voor de wandelaars in de winter veel te beleven is. Het uitgebreide aanbod aan winterwandelpaden is bewegwijzerd, goed onderhouden en de sneeuw wordt geruimd. Zo zijn veiligheid, sneeuwbeleving, stopplaatsen en een goede bereikbaarheid gegarandeerd. De paden lopen door sprookjesachtige witte, landschappen, langs gezellige berghutten en ervaren gidsen laten de gasten kennis maken met de winterse dier- en plantenwereld. Wij zetten vijf bijzondere regio’s voor winterwandelen op een rij.

 

 

1. In de voetsporen van het wild aan de Achensee

Tijdens sportieve winterwandelingen in het Natuurpark Karwendel bij de Achensee ontdekken wandelaars veel over de winterse habitat van de verschillende dieren. De rangers van het natuurpark laten je zien welke overlevingsstrategieën de dieren hanteren om de harde winters goed te kunnen doorstaan. In vier tot vijf uur gaat de wandeling onder meer langs een uitzichtpunt voor een fantastische blik op het omringende winterlandschap.

2. Kartitsch: het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk

Het kleine bergbeklimmersdorp Kartitsch op 1.356 meter boven zeeniveau, mag zichzelf sinds 2018 het “eerste winterwandeldorp van Oostenrijk” noemen. Voor winterwandelaars zijn hier negen routes om het besneeuwde landschap van Oost-Tirol te verkennen. Verschillende gecertificeerde winterwandel-accommodaties stellen uitrustingen ter beschikking. Bovendien kunnen de gasten deelnemen aan gidstochten en profiteren van gratis busvervoer. Van 10 tot 13 maart 2022 worden in Kartisch de Europese winterwandeldagen georganiseerd.

3. “Instagram”-wandeling bij de Wilder Kaiser

Bij het grillige Wilder Kaiser-gebergte maken deelnemers door de lens van hun fototoestel of mobiele telefoon kennis met het winterlandschap. Samen met een professionele fotograaf en een berggids wordt de veelzijdige natuur rondom Ellmau, Going, Sheffau of Söll verkend. Met tips en adviezen van de fotograaf leren de wandelaars hoe zij het landschap perfect in beeld kunnen brengen en met de mooiste foto’s naar huis gaan.

4. In het Kaisertal gaat de zon op

Elke maand, tijdens de volle maan, start vanuit Kufstein een bijzondere winterwandeling onder begeleiding van een gids. Vroeg in de ochtend, als het nog pikdonker is en de paden alleen door de maan worden verlicht, beginnen de deelnemers aan hun tocht naar het Kaisertal dat in 2016 tot “de mooiste plek van Oostenrijk” werd uitgeroepen. Na 280 treden en 670 hoogtemeters worden deelnemers beloond met een onvergetelijke zonsopkomst en een heerlijk ontbijt.

 

 

5. Olympiaregio Seefeld: in vier etappes over de eerste winterwandelroute van Tirol

De deelnemers van deze langeafstandswandeling lopen vier dagen door de besneeuwde bergwereld van de Olympiaregio Seefeld. De route voert over het hele plateau van Seefeld en brengt wandelaars via vier etappes onder andere door het Leutaschtal, het beschermde natuurgebied Wildmoos, naar Mösern en de Wettersteinhütte.

 

 

 

 

 

Comments are closed.