Vakantieland Hessen – daar kijken wij in het nieuwe jaar naar uit!

Een bijzonder jaar loopt langzaam ten einde. Ook in 2021 zal de coronapandemie veel geduld, discipline en solidariteit van ons allen blijven vragen. Net als dit jaar blijft de Hessische toerismesector ook volgend jaar zijn uiterste best doen om er met creatieve oplossingen voor te zorgen dat gasten ook in moeilijke tijden onbekommerd vakantie kunnen vieren, optimaal kunnen ontspannen en in het tijdloos mooie landschap van Hessen kunnen genieten van fascinerende cultuur en natuur.

Wij wensen u en uw dierbaren prettige kerstdagen en een goed begin van het nieuwe jaar. Wij kijken alvast uit naar uw bezoek aan het vakantieparadijs in het groene hart van Duitsland. Enkele inspirerende tips daarvoor vindt u hieronder.

Kassel, groene kunst en spetterend vermaak in de documenta-stad

Wist u dat Kassel een van de groenste steden van Duitsland is? Wie deze stad in het noorden van Hessen bezoekt, ziet dat meteen. Kassel is omringd door bossen en in de stad zelf liggen uitgestrekte parken met deels zeldzame bomen en struiken. De beide grootste parken, de Karlsaue en het bergpark Wilhelmshöhe, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, gaan terug tot Kassel’s grote tijd als residentiestad in de 17e en 18e eeuw.

Ook kunstenaar Joseph Beuys droeg bij aan de groene stad. Ter gelegenheid van de documenta 7 in 1982 liet hij maar liefst 7.000 eiken in het stadsgebied planten. Ook het element water is in de stad alomaanwezig. Borrelend en kabbelend of als imposante fonteinen brengt het de wereldberoemde waterwerken in het bergpark Wilhelmshöhe tot leven. Van mei tot september 2021 is er in het Museumslandschaft Hessen Kassel een nieuwe tentoonstelling te zien over de vele facetten van water.

 

 

Noord-Hessen, het land van Grimm, een fabelachtig fietsparadijs

U houdt van schilderachtige landschappen en verkent die het liefst al fietsend? In Noord-Hessen, het land van de gebroeders Grimm, zijn daarvoor volop mogelijkheden! Het geo-natuurpark Vrouw Holle-land heeft de vakantiefietser in het nieuwe jaar van alles te bieden. Een hoogtepunt van de regio is de Werratal-Radweg. Deze gezinsvriendelijke route volgt de rivier zonder grote stijgingen en voert de fietser zo van de ene romantische vakwerkstad naar de andere. Deels over hetzelfde tracé loopt vanaf de zomer van 2021 het Hessische gedeelte van de Iron Curtain-Trail. Aan het noordelijke uiteinde van de Werratal-Radweg ligt de schitterende drierivierenstad Hann. Münden. Prachtige vakwerkhuizen uit zes eeuwen vormen een kleurig decor voor ontspannen vakantiebelevenissen. Wie na de Werratal-Radweg het fietsen nog niet moe is, staat hier voor een lastige keuze: Hann. Münden is een waar knooppunt van verdere fietsroutes langs de rivieren de Weser en de Fulda.

 

 

Bergstraße-Odenwald, een hoogstaand wandelkwartet in het Odenwald en aan de Bergstraße

Voor wandelliefhebbers is een bezoek aan het Odenwald en de Bergstraße meteen viermaal de moeite waard. Want met de Alemannenweg, de Burgensteig Bergstraße, de Nibelungensteig en de Neckarsteig heeft de regio maar liefst vier prachtige meerdaagse tochten te bieden, die niets te wensen overlaten en op overtuigende wijze laten zien waarom de regio tot de beste wandelgebieden van Duitsland behoort. Alle vier routes zijn door de Duitse Wandelbond uitgeroepen tot kwaliteitsroutes en nemen de wandelaar over smalle, natuurlijke paden mee op een ontdekkingsreis door de bosrijkste regio van Hessen. Daarbij wordt het nooit saai. Steeds weer zijn er nieuwe, fascinerende landschappen te ontdekken en weidse uitzichten, bijvoorbeeld over de Rijnvlakte beneden, over wijngaarden en over rustige dalen. Imposante burchtruïnes en prachtige kastelen begroeten de wandelaar als stenen getuigen van het verleden. Meer prachtige wandelroutes zo dicht bij elkaar vindt u nergens!

Lahntal, fietsen door het Lahntal in het spoor van het Nederlandse koningshuis

In het Hessische Lahntal hebt u voor een tijdreis alleen uw stalen ros nodig! In deze regio tussen Nassau en Dillenburg liggen de wortels van het huis Oranje-Nassau, een familie die haar stempel heeft gedrukt op de loop van de Europese geschiedenis. De Oranier-Fahrrad-Route voert de fietser langs diverse locaties die een rol hebben gespeeld in het leven van deze familie. Van het stamhuis van de familie in de burchtstad Nassau via slot Oranienstein in Diez tot Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, rijgen de historische kleinoden zich aaneen als parels aan een ketting. Daarbij liggen deze bezienswaardigheden in een schitterend middelgebergte- en rivierlandschap, dat op zich al een fietstocht over de Oranier-Fahrrad-Route waard is. Eén ding is zeker: zowel de liefhebber van natuur als die van cultuur komt hier volop aan zijn trekken.

Frankfurt Rijn-Main, een stad vol cultuur

Meer dan 30 musea met de meest uiteenlopende tentoonstellingen, de unieke museumoever en orkesten en podia van wereldfaam maken deze metropool aan de Main met tal van highlights een mekka voor cultuurliefhebbers. In het nieuwe jaar worden er in Frankfurt allerlei nieuwe, boeiende activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Daartoe behoren onder andere een tentoonstelling over fascinerende aspecten van de Joodse geschiedenis, maar ook kostbare meesterwerken uit de Nederlandse barokke schilderkunst of op beeld vastgelegde Canadese droomlandschappen: dit alles en nog veel meer maakt een bezoek aan de stad in 2021 zeker de moeite waard. Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis kunnen zich in het Historisches Museum Frankfurt verdiepen in het verleden van de stad of in de TimeRide een virtuele koetsrit maken door het 19e-eeuwse Frankfurt. Deze boeiende cultuurbelevenis wordt perfect afgerond met een wandeling langs de winkels en galerieën in de zogeheten nieuwe oude binnenstad.

Darmstadt, wetenschapsstad en cultureel centrum

In vrijwel geen enkele andere stad zijn wetenschap en kunst zo nauw met elkaar verbonden als in Darmstadt. Zo is hier niet alleen een van de oudste openbare musea van Duitsland gevestigd, het Hessisches Landesmuseum met fossielen uit de beroemde groeve van Messel en allerlei andere interessante voorwerpen. Deze stad in het zuiden van Hessen staat ook al heel lang internationaal bekend als Europees centrum van de ruimtevaart. In ESOC, het European Space Operations Centre, kunnen bezoekers tijdens een rondleiding over de schouder van specialisten meekijken bij een ‘blik op de sterren’. Dat innovatie en de moedige blik naar voren in Darmstadt een lange traditie hebben, daarvan getuigt de beroemde kunstenaarskolonie Mathildenhöhe. Dit ensemble, dat geldt als een meesterwerk van de jugendstil, gaat terug tot het jaar 1889 en wordt gezien als een veelbelovende kandidaat om door de UNESCO te worden uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.