Dillenburg

De charmante stad Dillenburg ligt in het Duitse Hessen. Het is de geboorteplaats van Willem I van Oranje en is daarom ook onderdeel van de Oranjeroute. Je vindt in Dillenburg de typische Duitse vakwerkhuizen, een prachtige Wilhelmsturm en bijzonder verrassende kazematten. Dillenburg ligt aan de rivier de Dill.

Standbeeld van Willem I. Hier gaf hij het startsein voor de bevrijdingsoorlog van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersing

Bezienswaardigheden in Dillenburg

Dillenburg huisvest een klein maar interessant museum Villa Grün. Je vindt hier wisselende en vaste exposities. Waaronder zelfs werken van de Catalaanse kunstenaars Huertez en Salvador Dalí. De villa deed ooit dienst als woonhuis voor de familie Haas/Landfried. Eigenaar van de tabaksfabriek in Dillenburg. Een wapensteen herinnert aan de familie.

Villa Grün

Slot Dillenburg

Hoog boven de stad torent de Wilhelmsturm of Willemstoren uit. Ooit stond er een groot slot in Dillenburg. Eén van de grootste van Europa. Helaas werd dit bijna compleet met de grond gelijk gemaakt tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). De Fransen belegerden het slot en beschoten het met gloeiende kanonskogels en het werd op 13 juli 1760 verwoest. Wat je nu nog kunt zien is een maquette, de Wilhelmsturm en een klein stuk van de voormalige gevangenis.

Op de bovenste etage van de Wilhelmsturm heb je een weids uitzicht over Dillenburg.

Binnen in de Willemstoren

De kazematten, onder het slot, zijn onder begeleiding van een gids open voor het publiek en te bezoeken. Een volledige rondleiding, waar het heerlijk koel is, is ongeveer 1 kilometer lang. De tour is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Hoogtepunt van dit diepe punt is de Löwengrube een bron op maar liefst 62 meter diepte.

Prachtige vakwerkhuizen

Wilhelmsturm

Deze “Willemstoren” heeft 3 verdiepingen. Op elke verdieping van de Wilhelmsturm vindt je foto’s van de vorsten van Oranje. Zo leer je over het leven van de oranjes, welke beroemde Nassau’s een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Europa en de rol van Nassau-Dillenburg met het Nederlandse Koningshuis. Als je goed oplet en ronddraait herken je het Wilhelmus in de panelen met teksten in de toren

Ook een kopie van het schilderij van Jan Luyken, dat de moord op de Prins van Oranje in 1584 in Delft vertelt hangt in de Willemstoren in Dillenburg. Het museum richt zich met video animaties ook op de Nederlandse toerist, getuige de Nederlandse verhaalstem in onderstaande video.

De entree prijs van de Wilhelmsturm lag in 2022 rond de €4. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

De Willemstoren

Leuk weetje: De Johanniskerk uit 1941 heeft een oude klok die 500 jaar oud is. Willem van Oranje is zelf nog bij de ingebruikneming van de kerk geweest. Ook heeft hij zijn zoon Maurits daar laten dopen.

Reizen naar Dillenburg

Dillenburg ligt op ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Utrecht. Met de trein kom je er ook, alleen ben je dan wel dubbel zo lang onderweg. Je pakt eerst de ICE naar Frankfurt en vanaf daar de RegionalBahn naar Hanau en dan naar Dillenburg. Een mooie reis door de schone natuur van Duitsland.

Beste tijd om te reizen naar Dillenburg

De stad Dillenburg is het hele jaar door goed te bezoeken. Het kan warm zijn in de zomer dus zorg voor goede zonbescherming. In de wintertijd kan er wat sneeuw vallen.

Hotels in Dillenburg

Volgens Booking.com zijn er 7 hotels in Dillenburg. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips voor Dillenburg hotels.

Hotel Bartmann’s Haus heeft ook een goed restaurant

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Dillenburg

Tourist-Info Oranienstadt Dillenburg

Hauptstraße 19
35683 Dillenburg
Duitsland
Telefoon: +49 2771 896151


Facebook: facebook.com/StadtDillenburg
YouTube: youtube.com/channel/UCNga58-D-0CGCpJJmrWNOCw
Instagram: instagram.com/oranienstadt_dillenburg

 

Neem contact op met Tourismus Dillenburg

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Dillenburg ontvangen*

Kaart van Dillenburg