Odenwald

De regio Odenwald in het Duitse Hessen ligt romantisch tussen Rijn, Main en Neckar en is legendarisch vanwege het landschap. De vele legendes rondom burchten en kastelen maken dit plaatje compleet. Het landschapspark Bergstrasse-Odenwald behoort tot het wereldwijde netwerk van geoparken van de UNESCO: licht met gemengd bos begroeide bergkruinen. De zachte, brede valleien waaieren uit naast lang doorlopende hogere gedeelten met naaldbossen en dalen zo steil als ravijnen.

Foto Lebensform GmbH

Wandelen in Odenwald

Bezienswaardigheden in de regio

In de dorpen van Odenwald valt er heel wat te zien. Dit zijn de aanrader die je volgens VVV Odenwald niet mag missen

  • Michelstadt met het “stadhuis op stelten”
  • de Einhardsbasiliek
  • Erbach met het Duits Ivoormuseum en de grafelijke collecties in het slot
  • Lindenfels, met de hoog boven de stad gelegen burchtruïne
  • Paleis Lichtenberg in Fischbachtal.

Historische stadskernen en oude, eerbiedwaardige stukken muurwerk verplaatsen je naar het verleden. Voor een overzicht van 50 miljoen jaar geschiedenis bezoek je de groeve van Messel, het 1e wereldnatuurerfgoed van UNESCO in Duitsland. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis is er de limes, de oude Romeinse grens compleet met wachthuisjes, kastelen en torens. Verder is hier nog het Felsenmeer met zijn vele rotsen en de driekante galg.

Odenwald met kinderen

Speciaal aanbevolen voor gezinnen met kinderen zijn het bergdierenpark Erlenbach, het Eulbacher park, het wildpark Brudergrund, het speelgoedmuseum of het klimpark AbenteuerWald.

Net als in Hessen vind je ook in de regio Odenwald vele kastelen.

Kunst, cultuur & De Appel

De appel is belangrijk in Odenwald. en is zelfs een stuk regionaal cultureel erfgoed. Alle betrokken partijen zoals boeren, natuurbeschermers, fruittelers en ook particulieren zorgen ervoor zorgen dat dit ook zo blijft. De biodiversiteit van deze weideboom gaarden fungeert als een bescherming voor de natuur en vormt de basis voor een bijzondere smaakbeleving. In onderstaand filmpje wordt (in het Duits) precies uitgelegd waarom.

Eten & drinken

Eten en drinken doet men in Odenwald met smaak. De “Odenwaldrestaurants”, die onder het motto “Fantastisch…! Natuurlijk uit de regio” uitsluitend gebruik maken van lokale ingrediënten zijn authentiek en daar moet je beslist gegeten hebben. Gefeest wordt er in Odenwald het hele jaar door. Volksfeesten en folklore, handgemaakte sierkunst, boerenmarkten en allerlei culturele manifestaties. Het liefst met gasten erbij.

Geniet van eten in de regio Odenwald

Geniet van eten in de regio Odenwald

De markt in Odenwald is een aanrader om te bezoeken:

De bewustwording van de waarde van appels uit Odenwald is weer toegenomen. Zoals in de keuken van Armin Treusch, in wiens Restaurant „Johanns Stube“ in Reichelsheim de appels van het Odenwald een centrale rol innemen, of het nu in de vorm is van zuurkool met appelwijn en zelfgemaakte aardappelworst, appel-ui vinaigrette bij Odenwälder Weiderind of als in appelwijn gesmoorde boerenkip met groenten en stukjes appel. Dat alle ingrediënten uit de directe omgeving stammen, is voor aanhangers van de slow food-beweging iets vanzelfsprekends:

“Wij willen de producten van het Odenwald centraal stellen, en daarbij spelen de appels een hoofdrol”

Dit zegt Treusch, die speciaal hiervoor een samenwerkingsverband oprichtte, de Odenwald-Gasthaus-coöperatie. De leden willen het Odenwald presenteren als een authentieke, met de natuur verbonden vakantiebestemming. Om de beleving van het platteland helemaal perfect te maken, geven de gastheren persoonlijke aanbevelingen voor wandeltochten en bieden ze met hun keukens overwegend hoogwaardige producten uit de eigen regio aan.

Natuur en UNESCO geo-natuurpark Bergstraße-Odenwald

Het geo-natuurpark (UNESCO Global Geopark) nodigt ertoe uit een fascinerend landschap te ontdekken met een lange geschiedenis en dat zich uitstrekt over een gebied van 3500 km² tussen de Rijn, de Bergstraße, het Odenwald, de Main en de Neckar. Het wordt gekenmerkt door een meer dan vijfhonderd miljoen jaar oude bewogen geologische geschiedenis, een veelzijdige natuurlijke omgeving, een duizenden jaren oude cultuur en de gastvrijheid van de mensen daar, die alleen al veel bezoekers trekt. Als een van de 127 regio’s in 35 landen over de hele wereld heeft het geo-natuurpark de titel “UNESCO Global Geopark” gekregen, de hoogste onderscheiding voor een uniek landschap en de toeristische uitbating daarvan, om de mensen de natuur en het landschap ook echt te laten beleven. geo-naturpark.net

Ontdek Geo natuurpark Bergstraße-Odenwald

Ontdek Geo natuurpark Bergstraße-Odenwald

Hotels in Odenwald

Volgens Booking.com zijn er meer dan 550 hotels, ferienwoningen en ander type accommodaties in de regio Odenwald. Ontdek de uitgebreide slaapmogelijkheden voor Odenwald met deze tips.

 

 

Reizen naar Odenwald

Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met het vliegtuig, de auto, de trein of de bus naar de Hessen. Vlieg in iets meer dan 1 uur vanuit Schiphol Airport naar Frankfurt Airport. Of ga zelf op pad met de auto en reis 400 km langs indrukwekkend groene landschappen.

Geniet van deze uitzichten in Odenwald

Geniet van deze uitzichten in Odenwald

Met het vliegtuig

Voor grotere afstand reizen is het vliegtuig een fijn vervoersmiddel. In 1 uur en 10 minuten vlieg je met KLM of Lufthansa vanaf Schiphol Airport naar de luchthaven van Frankfurt. Deze airport is een van de belangrijkste en modernste vliegvelden van Europa. KLM vliegt dagelijks vanuit Schiphol Airport naar Frankfurt Airport. Vanaf de luchthaven in Frankfurt rijden treinen en shuttlebussen vanaf 2 stations die beide zijn verbonden met terminal 2. Op de luchthaven kun je vervolgens met een huurauto van Sixt of Alamo.nl je weg vervolgen.

Met de auto

Wie het liefst op eigen gelegenheid naar Odenwald gaat, gaat met de auto op vakantie. De rit naar deze bosrijke regio is gemakkelijk te rijden via de duidelijk aangegeven route. Vanaf Utrecht is de afstand tot Odenwald circa 400 km en is de snelste route via de A45 naar de L3072 in Mücke, Duitsland.

Met de trein

Reis met de DB-trein naar Odenwald vanuit Nederland. Er zijn verschillende mogelijkheden met de Deutsche Bahn zoals dagtickets, regionale dagtickets en weekendtickets. Met het Quer durchs Land Ticket, het dagticket, reis je vanaf €44 door heel Duitsland. Het Länder-Ticket, het regionale dagticket, geeft de mogelijkheid om voor €23 door verschillende deelstaten van Duitsland te reizen.

Met de bus

Met de IC-bus van DB reis je al vanaf €9,90 naar 12 trajecten in Europa en Duitsland met veel tussenstops. Met een Flixbus Ticket betaal je €5 voor je busreis naar Hessen. Deze bus stopt op 25 plekken rondom Hessen.

Sport & Vrije tijd

Het onvervalste natuur landschap van Odenwald met zijn gezonde lucht, romantische dalen en rivieren, beken en meren nodigt je uit tot wandelen en fietsen over speciaal daarvoor gemarkeerde wegen. Hier doe je tijdens je vakantie weer nieuwe energie op.

Wandelen in Odenwald

De 132 km lange Alemannenweg is door de Duitse wandelaarsbond aangemerkt als Qualitätsweg voor Duitsland te voet. Daarnaast zijn er in het Odenwald allerlei hele en halve dagtochten mogelijk die beoordeeld zijn op hun kwaliteit.

Kom wandelen over de  Bergstraße-Odenwald

Kom wandelen over de Bergstraße-Odenwald

Fietsroutes door Odenwald

Zeer geschikt om per fiets af te leggen is het Drielandenfietspad van 225 km, dat kilometerslang pal langs de rivieren loopt is uitermate geschikt om per fiets af te leggen. Er kunnen ook hoogtes worden beklommen van waar af er een heerlijk uitzicht is dus met de e-bike is het in Odenwald ook heerlijk fietsen, zeker ook voor mountainbikers.

Ook met de (e)bike heerlijk fietsen in Odenwald

Ook met de (e)bike heerlijk fietsen in Odenwald

3 tips van het verkeersbureau van Odenwald

Om je verblijf Odenwald goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende 3 tips:

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Odenwald om in de vakantiestemming te komen!

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Picknick in Odenwald. Foto Lebensform GmbH

Picknick

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Odenwald

Odenwald Tourismus GmbH

Marktplatz 1
64720 Michelstadt
Duitsland
Telefoon: +49 6061 965970
URL: https://www.tourismus-odenwald.de/de/


Twitter: twitter.com/odenwaldfan
Facebook: facebook.com/odenwald.de
YouTube: youtube.com/user/OdenwaldTourismus
Instagram: instagram.com/visit.odenwald

 

Neem contact op met Odenwald Tourismus GmbH

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Odenwald