Bhutan voor het eerst op Vakantiebeurs

Waar in de westerse wereld geluk zo langzamerhand lijkt te worden bepaald door de stand van de economie en de hoogte van het bedrag onderaan de streep van de salarisstrook, is er in het Verre Oosten een land dat daar anders tegen aankijkt. Hier wordt niet ingezet op groei van het nationaal product, maar op groei van het nationaal geluk.

Dat land heet Bhutan, hoog in de Himalaya. “Reizen naar Bhutan is wel duur”, zegt Cheki Wangpo van Bhutan Green Land Travel. “But it is for the good of the Bhutan people and therefore also good for you! Als je ook gelukkig wil worden, kom dan naar de Vakantiebeurs, waar we dit jaar voor het eerst alles over onze prachtige land komen vertellen!”

Het boeddhistisch Koninkrijk Bhutan dus, met aan het hoofd de koning die heeft bepaald dat elke toerist zo om en nabij de 200 dollar per dag moet uitgeven in en aan zijn land. 65 dollar daarvan gaat als royalty fee rechtstreeks via de staatskas naar gratis onderwijs en gratis gezondheidszorg voor elke inwoner. Ook wordt de infrastructuur van het land ermee gefinancierd. Vakantie in Bhutan is dus ontwikkelingshulp in de puurste zin van het woord en daar zou je als toerist toch om zijn minst een beetje gelukkig van moeten worden.

 

Lees ook dit artikel: 5 unieke ervaringen in Bhutan

 

“Om ervoor te zorgen dat dit geld ook daadwerkelijk bij de koning in de kas komt, kan een vakantie in Bhutan alleen geboekt worden via officiële reisbureaus zoals dat van ons”, vertelt Wangpo “Wij zorgen dan voor de afdracht en de rest van die 200 dollar wordt vanzelfsprekend aan de reis besteed. Dus daar valt het hotel onder, het eten en drinken, binnenlands vervoer, de gidsen en het bezoek aan de bezienswaardigheden. Als je dat dan allemaal bij elkaar optelt, valt het natuurlijk wel mee. Ik bedoel: op andere bestemmingen boek je zelfstandig een reis en verblijf, maar ga je ook op excursie en eet en drink je in bars en restaurants. Dat kan ook in de papieren lopen. In Bhutan valt dat allemaal onder het bedrag dat je per dag moet uitgeven aan ons nationaal geluk”, lacht Wangpo.

 

 

Geluk is dus wel degelijk te koop, al moet je ervoor naar Bhutan of zoals ze zelf zeggen Druk-Yul, het land van de Donder Draak. Makkelijk is dat overigens niet, want er zijn geen directe vluchten van Amsterdam naar Thimphu, de hoofdstad in de Himalaya. Wil je die kant op, dan moet dat via India, Thailand of Nepal. Eenmaal op 2300 meter hoogte in Thimphu word je omringd door reuzen van Bergen met toppen boven de 7000 meter. Dat zijn dan ook meteen letterlijk de hoogtepunten van Bhutan, naast het heilige der heiligen van het tantrisch boeddhisme: het klooster Paro Taktshang dat elke gelovige één keer in het leven bezocht moet hebben. Paro Taktshang is dus zeg maar het Mekka van de staatsgodsdienst die met recht een betere wereld voorstaat. Met nationaal geluk als leidraad zetten de Bhutanen tijdens het volgens hen huidige antropogene tijdperk in op duurzaamheid en de non-materiële wortels van welzijn. Als dat geen goed gevoel geeft tijdens een vakantie, dan kunnen zelfs de Bhutanen je niet meer helpen…

 

 

 

Koop je kaarten voor de Vakantiebeurs met korting

De Vakantiebeurs is van 10-13 januari 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Verkeersbureaus.info. Koop nu je entreekaartje met korting en sla de wachtrijen voor de kassa over.

  

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.