5 unieke ervaringen in Bhutan

Reizen door Bhutan is reizen door een uniek land. Waar mythes en legendes nog springlevend zijn. Waar je leert over wijze koningen, kennismaakt met vaardige boogschutters en je verliest in kleurrijke festivals. Waar het Boeddhisme een hoofdrol speelt en waar het Bruto Nationaal Geluk de graadmeter is voor de staat van het land. Elke dag in Bhutan is bijzonder, maar er zijn 5 dingen die je zeker niet mag missen.

Bhutan 1_small

1. Maak de klim naar het Tiger’s Nest

In de verte zie je het Tiger’s Nest al liggen: het indrukwekkende klooster is hoog tegen een steile klif aangebouwd en lijkt zich nog maar net aan de berg vast te kunnen klampen. De wandeling naar het klooster is pittig en kost je heen en terug zo’n zes uur. Onderweg ontmoet je fanatieke pelgrims, loop je langs honderden wapperende gebedsvlaggen en biedt elke bocht weer een nieuw prachtig uitzicht op het Tiger’s Nest en de omringende bergen.

2. Woon een festival bij

In de indrukwekkende kloosterforten van Bhutan, de dzongs, worden elk jaar meerdaagse festivals gehouden. Deze tsechu’s zijn een absoluut hoogtepunt van je reis door Azië. Bhutanezen uit de verre omtrek reizen naar de festivals toe, allemaal op hun mooist gekleed. De festiviteiten gaan vier dagen door, met als belangrijkste activiteit de heilige Cham-dansen. Deze traditionele dansen beelden complete verhalen uit. De gemaskerde dansers, gekleed in felgekleurde kleding, zijn spectaculair om te zien. En het is geweldig om Bhutanezen van jong tot oud te zien genieten van de dansen.

Bhutan 2_small

3. Neem een hot stone bath

In een afgelegen gebied zagen we een groepje Bhutanezen badderen in een beekje waar de stoom vanaf kwam. Dat bleek geen natuurlijke hot spring te zijn, maar een hot stone bath. In een klein dorpje in de vallei van Paro probeerden we deze traditionele manier van baden zelf ook uit. Grote stenen worden zo’n zes uur lang verhit in vuur. Smalle houten baden worden met water gevuld. Vervolgens worden de gloeiende stenen in het water gelegd, waarmee het hele bad wordt verhit. En dat wordt HEET! Als het enigszins gaat, stap je het water in en daar blijf je minimaal drie kwartier in weken. De mineralen die vrijkomen van de stenen, zijn volgens de Bhutanezen goed tegen allerlei kwaaltjes. Na afloop ben je zo rood als een kreeft, kleed je je warm aan en eet je een flinke maaltijd. Dé manier om gezond te blijven!

Bhutan 5_small

4. Slaap bij mensen thuis

Op verschillende plekken op het Bhutanese platteland kun je bij mensen thuis slapen. Je slaapt in een heel eenvoudige kamer (en verwacht ook niet teveel van de sanitaire voorzieningen) en eet mee met het gezin. Een leuke manier om kennis te maken met de eenvoudige manier van leven van het merendeel van de Bhutanezen.

Bhutan 3_small

5. Eet chilipepers als groente, niet als kruid

Eten in Thailand pittig? De Bhutanezen rollen over de grond van het lachen als je dat beweert. In Bhutan is de hete peper het hoofdbestandsdeel van elke maaltijd, naast rijst. Een peper is niet iets waar je je eten mee oppept, het is een groente op zich. Het nationale gerecht is ema datsi, dat bestaat uit pepers met een kaassaus. Als je daar een bordje van weg krijgt, verdien je het eeuwige respect van de Bhutanezen.

Bhutan 4_small

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *