Kies bestemming volgende reis eens op basis van Big Mac prijs

Examen gedaan en direct richting Ibiza, Lloret of Chersonissos. Duizenden jongeren doen het. Het lijkt logisch want zo’n reis kost vaak maar een paar honderd euro. Bij het boeken wordt echter geen rekening gehouden met het lokale prijsniveau, zeker in het hoogseizoen. Kassa voor de horeca, domper voor die jongeren die na de vakantie hun appeltje voor de dorst kwijt zijn.

Studiefinanciering

Wie de studiefinanciering voor de komende jaren niet in één zomer wil verbrassen, moet voor het boeken eens een blik werpen op de Big Mac Index. Inderdaad, een indicatie van het lokale prijsniveau wereldwijd, gebaseerd op de prijs van het broodje hamburger van McDonald’s. Het is een gedegen, zij het luchtig bedoelde statistiek van het Britse tijdschrift The Economist. In een overzicht wordt getoond wat een Big Mac kost en hoe die prijs zich verhoudt tot het lokale prijsniveau en inkomen. Zo wordt vervolgens een beeld geschetst van wat het ter plaatse kan gaan kosten om feestelijk vakantie te vieren.

 

Lees ook dit artikel: 30 jaar permanent op vakantie

 

In landen waar het inkomen per hoofd van de bevolking laag is, zijn de kosten van levensonderhoud in de regel ook laag. In de heldere grafiek zijn links landen te zien waar de Big Mac relatief goedkoop is en waar ook het inkomen per hoofd van de bevolking laag is. Indonesië en India bijvoorbeeld, prachtige vakantielanden die in januari op de Vakantiebeurs present zijn. Ook Thailand en Maleisië zijn – zij het iets hoger – terug te vinden in de grafiek.

 

 

Lekker eten kan hier op straat en meer dan een paar euro kost dat nooit. Een biertje kost minder dan een euro en op het strand van het Indiase Goa of op een Thais eiland als Kho Phi Phi is altijd wel een feestje te vinden waar geen 50 euro entree betaald hoeft te worden zoals op Ibiza. Natuurlijk is de vliegreis duurder, maar wie goed zoekt en op tijd boekt, kan voor zo’n 500 euro een ticket vinden. Strandhuisje erbij voor een tientje per nacht en genieten maar! Met andere woorden: twee weken feest op het strand met een biertje in de hand kan voor onder de 1000 euro en dat kost een feestweek op een populaire Europese zonbestemming ook al snel.

Zuid-Afrika

Eveneens in de grafiek staat Zuid-Afrika, van oudsher prominent aanwezig op de Vakantiebeurs. Naast het lage lokale prijsniveau, daalt de koers van de munt gestaag, waardoor het wisselkantoor veel Zuid-Afrikaanse Randen voor een euro geeft. Een biertje kost hier ook minder dan een euro, al is dit land natuurlijk vooral fijn vanwege de wijn. Aan de bar van een hotel kost een fabuleuze Gran Cru vaak minder dan een fles Chateau Migraine in de Nederlandse supermarkt. Hoewel Zuid-Afrika soms alleen een dure safaribestemming lijkt, werkt het land ook aan infrastructuur voor backpackers. Er is zelfs een hop on hop off bus waarmee toeristen met één kaartje door bijna het hele land kunnen reizen: Johannesburg, Kruger Park en Kaapstad. Als dat geen feest is! Ook nu geldt weer: wie op tijd zoekt en aanbiedingen boekt, vliegt al voor 500 euro naar Zuid-Afrika.

Latijns-Amerika

Dezelfde voordelige tickets zijn boekbaar naar Latijns-Amerika. Vlieg in dit geval naar Colombia dat na jaren van drugs- en burgeroorlog aan een nieuw leven is begonnen. In Cartagena bijvoorbeeld, waar het elke dag feest is. Overal klinkt salsa in de koloniale binnenstad en overal wordt gedanst op hagelwitte stranden. Een land ook om voordelig te reizen. Er rijden goedkope bussen die bijvoorbeeld stoppen bij Parque Tayrona, een reservaat vol tropisch regenwoud aan stranden vergelijkbaar met die van de Seychellen. Voor een paar euro wordt onderdak geboden in een hangmat met het ruizen van de Caribische Zee op de achtergrond. Het diner voor twee is een tonijn uit zee voor een habbekrats gekocht van de lokale visser. Lokale indianen zorgen voor cerveja en fiesta, terwijl het dag en nacht een graad of dertig is. Dus kiezen maar: Ibiza of Colombia?

 

Koop je kaarten voor de Vakantiebeurs met korting

De Vakantiebeurs is van 10-14 januari 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Verkeersbureaus.info. Koop nu je entreekaartje met korting en sla de wachtrijen voor de kassa over.

 Comments are closed.