De leukste souvenirs uit Tsjechië: 5 presentjes waar je het thuisfront en jezelf altijd blij mee maakt

De vakantie komt teneinde en dat betekent met een hoofd vol herinneringen terug naar huis, maar ook met een koffer vol souvenirs. Een souvenir van de vakantie hoort erbij en is niet alleen leuk voor jezelf maar ook voor het thuisfront. De buurman die op de kat heeft gepast en je (groot)ouders wil je tenslotte wel iets geven. Maar wat voor leuk presentje kun je geven die Tsjechië representeert. Met deze Tsjechische souvenirs maak je niet alleen jezelf maar ook thuisfront vast en zeker blij.

Tsjechische lekkernijen

Koekjes, snoepjes en andere zoetigheid. Koop een Tsjechische lekkernij en het is altijd goed. Liefde gaat tenslotte door de maag. Erg lekker en ook leuk om te geven zijn de Karlovy Vary spa-wafels (Lázeňské oplatky). Deze ronde wafels zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook typisch Tsjechisch. Hun geschiedenis gaat terug naar de 19de eeuw, waar de wafels werden gemaakt voor de spabezoekers in Karlovy Vary. In 1876 opende de eerste bakkerij die zich specialiseerde in deze spa-wafels. De populairste smaken zijn vanille en chocolade. Een andere traditionele Tsjechische lekkernij zijn de Hořicé rolls. Deze splinterdunne opgerolde wafels zijn gevuld met dikke slagroom en hebben een kaneel of suikerlaagje. Ze zijn heerlijk om in chocoladesaus te dippen. Geen fan van wafels? Probeer Studentská pečeť, Tsjechische chocolade met rozijnen en ander gedroogd fruit. Een typisch Tsjechisch snoepje is Hašlerky wat lijkt op een keelsnoepje en smaakt een beetje naar drop. Hašlerky is ontstaan in 1920, maar het recept is al veel ouder (1877).

 

 

Boheems kristal

Het maken van Boheems kristal heeft een lange traditie in Tsjechië. De glasproductie is vooral in de regio’s Bohemen en Silezië groot geworden. Tegenwoordig staat Tsjechisch glas bekend als Boheems kristal. Tsjechische glasblazers kunnen de meest prachtige creaties maken en bieden producten aan van hoge kwaliteit. De keuze uit Boheems kristal is gigantisch. Een traditioneler Tsjechisch product is bijna niet te vinden.

Speelgoed

Een cadeau nodig voor een kind of speelse volwassene? In Tsjechië is er veel speelgoed dat zeer geschikt is als souvenir. „Egel in het hok“ is een mechanische puzzel en heel bekend in Tsjechië vanwege zijn verschijning in verschillende populaire Tsjechische kinderverhalen uit 1940. Kinderen zullen uren bezig zijn om de egel – een stekelvormig balletje – uit het hok te bevrijden. Een ander souvenir is een handgemaakte marionet. Het is niet alleen een geweldig cadeau voor een poppentheater maar ook leuk als huisdecoratie.

 

 

En anders is er altijd nog het pluizen knuffelbeest Krteček, in Nederland bekend als het Molletje. Of koop iets van Buurman en Buurman. Deze karakters zijn bedacht door de Tsjech Lubomír Beneš en heten eigenlijk Pat & Mat.

Sieraden

Geen idee wat je moet mee nemen voor vrouwelijke vrienden of familieleden. Koop een armband van Tsjechisch graniet, uniek sterk materiaal of stel een eigen armband samen met glazen kralen uit Jablonec nad Nisou. Deze pittoreske stad is beroemd vanwege haar lange glastraditie en de bijzondere sieraden die er vandaan komen. De glazen kralen zijn er in allerlei kleuren en vormen en je kunt zelf een unieke armband samenstellen.

(Sterke) Drank

Een souvenir voor mannen? Neem een borrel mee. Slivovice is een pruimen brandewijn en in Tsjechië gedestilleerd. Er zit meestal zo’n 40 tot 50 procent alcohol in het eindproduct. In Moravië is Slivovice zelfs erkend als nationale drank en hoort het bij de Moravische folklore. Wie niet zo houdt van pruimen kan ook kiezen uit andere smaken zoals peer, abrikozen of walnoot. Een andere Tsjechische sterke drank is de kruidenbitter Becherovka. In Karlovy Vary is er zelfs een museum gewijd aan deze drank waar de ingrediënten onbekend van zijn. De Tsjechische bieren dienen ook uitstekend als souvenir. Pilsener Urquell, Kozel, Budweiser en zo zijn er nog vele andere Tsjechische biermerken. Koop er een aantal en je hebt een leuk Tsjechisch bierpakket. Ideaal als cadeau of lekker voor jezelf.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.