Meivakantie in Tsjechie: Ontdek 4 heerlijke vakantieplekjes

Veel mensen schatten de afstand naar Tsjechië veel verder in dan dat het daadwerkelijk is. Het Centraal-Europese land is namelijk net zo ver rijden als Oostenrijk, zo’n 900 km. Met het vliegtuig gaat het nog sneller en binnen 1,5 uur is het mogelijk om op Tsjechische bodem te staan. Naast dat Tsjechië een schitterende hoofdstad heeft, die iedereen een keer gezien moet hebben, is het land ook rijk aan vele kastelen, pittoreske stadjes en natuurparken die in het voorjaar haar pracht laat zien. Nog op zoek naar een leuke en betaalbare bestemming voor in de meivakantie, dan is Tsjechië zeker een aanrader!

Je kan er geweldig wandelen, fietsen en met zijn allen genieten van de rust en ruimte. Vier insider tips voor een toffe meivakantie in Tsjechië.

Karlovy Vary en omgeving

Vlak over de Duitse grens ligt het stadje Karlovy Vary ook wel bekend als Karlsbad. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige architectuur en de warmwaterbronnen. Een overnachting in het stadje zelf kan best prijzig zijn, maar net zo leuk is om in de omgeving een knus vakantiehuisje te huren. Karlovy Vary is gelegen aan het mooie Slavkov bos, een beschermd natuurgebied met een uniek landschap ontstaan door vulkanische activiteit vele miljoenen jaren geleden. Het landschap kenmerkt zich door de grote bossen, veengebieden en mineraalbronnen. Het stadje Mariánské Lázně is tevens een kuuroordstadje dat aan het Slavkov bos grenst. Samen met Františkovy Lázně vormen zij de spatriangel van Tsjechië. Naast uitstapjes naar deze stadjes is ook een aanrader om een wandeling te maken naar het kasteel Loket.

 

 

Třeboň en Boheems Canada

Třeboň is zowel vanuit Praag als de Oostenrijkse Linz stad binnen twee uur te bereiken. Het Zuid-Boheemse plaatsje is een stad vol monumenten, waaronder het kasteel. Třeboň wordt omringd door duidenden meren. In de Middeleeuwen zijn deze meren aangelegd door de familie Rosenberg om vissen, specifiek karpers, te kweken. Vandaag de dag wordt dit nog steeds gedaan en karper staat in Tsjechië altijd op het menu met kerst. Diverse fiets- en wandelroutes voeren langs deze vijvers en het gebied staat nu zelfs samen met de stad Třeboň op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dertig kilometer verderop ligt de stad České Budějovice, bekende vanwege het Budweiser bier. Ten zuidoosten van Třeboň ligt het natuurpark Boheems Canada, wat grenst aan de Oostenrijkse grens. Het natuurpark kreeg zijn naam van de Tsjechische journalist Jaroslav Ernest Trpak, die na zijn bezoek aan Canada vond dat het Tsjechische gebied hem deed denken aan de Canadese landschappen. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes en daarnaast nog vele monumenten van het IJzeren Gordijn. In het dorpje Slavonice fiets je langs de ijzeren hekken en wachttorens.

 

 

Kroměříž en Olomouc

Deze twee plaatsen zijn zeker de moeite waard. Ze zijn makkelijk te combineren want ze liggen slechts op een uurtje rijden van elkaar vandaan. Het schitterende kasteel en de tuinen van Kroměříž staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en het complex heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het barokke paleis- en tuinontwerp in Centraal-Europa. De uitstekend bewaard gebleven residentie met tuinen ligt aan de rivier de Morava, langs deze rivier loopt ook een fietspad. De Moravská trasa is een fietsroute die de rivier Morava volgt, vanaf Noord-Moravië in het Jeseniky gebergte tot aan Zuid-Moravië bij de Oostenrijkse grens. Wie het traject fietst komt niet alleen door Kroměříž, maar ook in Olomouc. Deze stad is net als Brno een studentenstad. Het duizend jaar oude historische centrum is na Praag het grootste monumentenreservaat in Tsjechië. De vele barokke gebouwen, standbeelden, fonteinen zijn een lust voor het oog. Erg leuk is om een boottour over de rivier de Morava te doen.

Natuurpracht in Boheems paradijs

Op anderhalf uur rijden vanaf Praag ligt Boheems Paradijs, in het Tsjechisch bekend als Cesky Raj. Het is een geweldig natuurgebied beroemd vanwege de bijzondere rotsformaties. Avontuurlijke wandelingen voeren hier langs rotsen, spleten en naar uitzichtpunten. Het is mogelijk om een meerdaagse wandeltocht te doen waar je zelfs kan overnachten in een kasteel! Wie liever de fietspedalen gebruikt kan ook zijn geluk op, want er is een fietsroute door het gebied. Een populair startpunt is het stadje Jičín, dit kleurrijke plaatsje kwam in 1620 in het bezit van Albert van Wallenstein en dankzij hem bloeide het stadje helemaal op. Hij benoemde Jičín zelfs als hoofdstad van zijn gebied.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.