Agrotoerisme in Tsjechië: een vakantie op het Tsjechische platteland

Wakker worden door de vogels die fluiten en ontbijten met een vers gelegd eitje. Vervolgens even de boerderijdieren goedemorgen wensen en een wandeling maken langs de weilanden. Vakantie op het platteland betekent genieten van de rust, de ruimte en de natuur.

Een groeiend aantal landbouwbedrijven in Tsjechië heeft hun deuren voor toeristen geopend die het Tsjechische plattelandsleven willen ervaren. Men kan logeren in een sfeervolle boerderijlodge, pension of knus vakantiehuisje. De bezoekers plukken hun eigen fruit, bereiden gerechten van de producten van de boerderij, kunnen paardrijden, kaas maken, koeien melken en nemen een kijkje in het leven van een Tsjechische boer.

 

 

Vakantie op het platteland

Tijdens het communistische regime was reizen voor de inwoners van Tsjecho-Slowakije zeer beperkt. Een vakantie naar het buitenland zat er voor velen niet in en door het IJzeren Gordijn was het onmogelijk om naar West-Europa te gaan. Wie een paar dagen weg wilde koos vaak voor het platteland. De Tsjechen kenden hierdoor hun eigen land op hun duimpje. Sommige families hadden een huisje op het platteland en kwamen hier geregeld een korte vakantie vieren. Na de Fluwelen Revolutie bleven de chalets in de familie en nog steeds is het voor Tsjechen heel gewoon om een tweede huis te hebben buiten de stad.

 

 

Agrotoerisme in Tsjechië in ontwikkeling

In een land waar vele mensen een tweede huisje op het platteland hebben, was het concept agrotoerisme moeilijk aan de man te brengen. Tegenwoordig is de houding tegenover agrotoerisme in positieve zin veranderd. Geleidelijk aan hebben steeds meer Tsjechen interesse in agrotoerisme. Scholen uit de stad maken meer uitstapjes naar het platteland en families met kinderen besteden vaker een weekendje op een boerderij waar ze gaan vissen, paardrijden, potten bakken of koeien mogen melken. Allerlei activiteiten die onder de stadsbewoners niet langer vertrouwd zijn. Tegenwoordig zijn er zo’n 700 bedrijven in de Tsjechische Republiek die een verblijf bij de boer aanbieden. Naast Tsjechen zijn toeristen uit Duitsland, Nederland en Oostenrijk liefhebbers voor een vakantie op het Tsjechische platteland.

Leukste plekjes voor een vakantie bij de boer

De afgelopen jaren is er in elke regio flink geïnvesteerd in fiets- en wandelroutes. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het plattelandstoerisme. Tegenwoordig zijn er in Bohemen, Moravië en Silezië de mooiste accommodaties te vinden op het platteland. Naast de boerderijdieren en groene recreatie kan men genieten van de rust en de ruimte en er worden allerlei leuke activiteiten aangeboden.

Farma Mošna

In Zuid-Bohemen is Farma Mošna één van de bekendste ecoboerderijen. Ze bieden zes verschillende appartementen aan in een huiselijke stijl. Rondom de oude boerderij liggen weilanden waar schapen, geiten en runderen grazen. Het landschap is ideaal voor wandel- en fietstochten en de bossen staan vol met paddenstoelen, frambozen en bosbessen. Aan luxe is geen gebrek. In de boerderij is namelijk een Finse sauna, een whirlpool en een overdekt zwembad. Gasten mogen ook gebruik maken van de barbecue of de kitchenette en je hoeft niet naar de supermarkt. Mošna produceert haar eigen biologische rund-, schapen- en lamsvlees.

Farma Kunclův mlýn

Zeventig kilometer ten zuiden van Praag ligt de bioboerderij Kunclův mlýn, vernoemd naar de oude watermolen. De boerderij is omgeven door bossen en ligt in de vallei waar de Brzina stroomt. Nog steeds wordt gebruik gemaakt van de watermolen. De boerderij heeft appartementen en er zijn vele activiteiten zoals vissen, zwemmen, paardrijden en er worden vaak diverse evenementen georganiseerd voor kinderen. Zij kunnen dan helpen met potten bakken, zien hoe de hoefsmid aan het werk is en leren leuke feitjes over de natuur. Farma Kunclův mlýn is sinds 2004 een biologisch bedrijf en verkoopt biologisch rundvlees, pluimveevlees en honing.

Farma Jáňův dvůr

In het wijndorp Nóvy Prerov op de grens met Oostenrijk ligt de historische boerderij Jáňův dvůr. Zij bieden vijf romantische slaapkamers aan waarbij je in alle rust kan genieten van het Zuid-Moravische platteland. Dit betekent geen tv of radio op de kamer, zodat de bezoeker volledige rust ervaart. Kamperen is ook mogelijk op het veldje naast de boerderij. Jáňův dvůr heeft paarden, schapen en geiten. Eén van de leukste activiteiten is ‘Wijn te paard’, een paardrijtocht waarbij je onderweg diverse wijnen kunt proeven. Zuid-Moravië is namelijk dé wijnregio van Tsjechië. Farma Jáňův dvůr heeft zelfs haar eigen wijnkelder en een verblijf hier staat garant voor lekker en bewust eten. Ze hebben huisgemaakte geitenkaas en serveren lokale gerechten zoals goulashsoep met geitenvlees.

Farma Menšík

In Moravië bij het Beskiden gebergte aan de voet van de berg Ondřejník ligt Farma Menšík. Zij fokken koeien en produceren biologische koeienmelk. Farma Menšík biedt tevens Farmer’s boxes aan, dozen met verse en seizoensgebonden producten van boeren en tuinders die rechtstreeks naar de eindgebruiker gaan. Sinds 2011 bieden ze een comfortabel appartement aan en kunnen bezoekers het boerenleven ervaren en de Beskiden regio ontdekken. Fietsroutes, paardrijden, het openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštěm en paragliding zijn enkele activiteiten in de regio. De bezoekers kunnen genieten van allerlei zuivelproducten, de dieren en het is een ideale plek om met kinderen naartoe te gaan.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.