Tunnels vol wijn in Tsjechië

Wijnproeven in verschillende wijnkelders? Dat kan tijdens de Dag van de Open Wijnkelders in Novosedly na Moravě, gelegen in Zuid-Moravië. Voor de 8ste keer wordt dit evenement georganiseerd waarbij wijnkelders hun deuren openen.

Wijnkelders

De wijnkelders, sklepy genoemd, lijken op een schuurtje maar achter de deurtjes zijn hele tunnelcomplexen. Hier worden de wijnen opgeslagen in tientallen wijnvaten. In Zuid-Moravië zijn veel van deze wijnkelders te vinden. Tijdens de Dag van de Open Wijnkelders op zaterdag 16 september is het mogelijk om veertien van deze wijnkelders te bezoeken in de Zuid-Moravische gemeente Novosedly. Novosedly is één van de grootste, oudste en meest historisch belangrijke wijndorpen in Zuid-Moravië.

 

 

Tijdens de Dag van de Open Wijnkelders gaat men van wijnkelder naar wijnkelder en kan er bij de lokale wijnboeren wijn worden geproefd. Sommige kelders dateren uit de 18de eeuw! Vooral bij omwonenden is dit evenement erg populair. Het is niet alleen een gezellig bijeenkomst, maar het is ook ideaal om de wijnvoorraad weer aan te vullen. In totaal zijn er meer dan 78 soorten wijn te proeven tijdens de Dag van de Open Wijnkelders. De uitzonderlijke kwaliteit van de Novosedly wijnen is te danken aan het unieke karakter van de streek. De grond is grotendeels samengesteld uit grind, zand en klei met een hoog gehalte aan kalksteen en de de rivier Dyje creëert een uitstekend microklimaat.

Dag van de Open Wijnkelders

In de wijnkelders kan men naast wijn ook lokale specialiteiten proeven, zoals goulash, verse geitenkaas en gegrild vlees. Ook is er een expositie van historische wijninstrumenten, rondleidingen door de wijngaarden en is er een historische optocht van het dorpshuis met een stop in wijnkelders en het toekennen van rechten van de wijnbar. Dit allen gaat gepaard met volksmuziek, dans en natuurlijk een Moravisch wijntje.

 

 

Tickets voor dit wijnevenement kunnen vooraf worden gekocht voor 350 CZK en op de dag zelf voor 450 CZK. Hierbij is inbegrepen 6 proefwijnen, een glas, een catalogus met alle wijnen en een kaart met alle wijnkelders.

Lukt het niet om dit evenement bij te wonen? In Zuid-Moravië zijn er veel vriendelijke en enthousiaste wijnboeren en wijnexperts die men kan bezoeken, bijvoorbeeld:

  • De wijnboerderij Nestarec. De jonge wijnboer Milan Nestarec geeft graag een rondleiding in zijn wijnkelder waarbij men de heerlijke Nestarec wijnen kunt proeven.
  • Vinařství Válka is een familie met wijnboerderij. Ze bereiden met plezier een lekkere wijnproeverij of een leuk wijnuitstapje voor.
  • Nationaal Wijncentrum: Hier zijn de honderd beste Tsjechische wijnen te proeven. Het centrum is gevestigd in Valtice, dichtbij het prachtige natuur- en cultureel gebied Lednice-Valtice.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.