De King’s Highway in Jordanië

De 5.000 jaar oude King’s Highway is één van de mooiste wegen in het Midden-Oosten. Deze koninklijke weg loopt door de bergen in het noorden van Jordanië dwars door het westelijke deel naar het zuiden. Ooit was het een belangrijke handelsroute die Afrika met Mesopotamië verbond, vandaag de dag is het een schitterende route om te rijden tijdens je vakantie in Jordanië. Langs de weg vind je vele highlights: bezoek de mozaïekstad Madaba, dobber in de Dode Zee, ga hiken in de natuurreservaten Mujib en Dana en eindig je reis in het prachtige Petra.

Contributor Fred dobbert ontspannen met een boek in de Dode Zee

Contributor Fred dobbert ontspannen met een boek in de Dode Zee

Stad van de Mozaïek

Onze eerste stop vanuit de hoofdstad Amman is Madaba, ook wel bekend als de “Stad van de Mozaïek”. Het stadje met prachtige Byzantijnse en Umayyadse mozaïeken is de trotste eigenaar van de wereldberoemde mozaïeken kaart van Jeruzalem en het Heilige land, stammend uit de zesde eeuw. Met twee miljoen stukjes gekleurde stenen toont de kaart heuvels, valleien, steden en dorpen tot aan de Nijl Delta. De kaart is te vinden op de vloer van de Grieks-Orthodoxe kerk van St. George, die in 1896 gebouwd werd over de overblijfselen van de veel oudere Byzantijnse kerk heen. De kaart was ooit 94 vierkante meter, waarvan er ongeveer een kwart over is.

 

 

We vervolgen de King’s Highway naar de Dode Zee. Laat je onderdompelen in de luxe van de prachtige hotels en spa centra die aan de oever van de Dode Zee te vinden zijn. Je letterlijk onderdompelen in de Dode Zee gaat overigens niet, door het hoge zoutgehalte blijven we namelijk drijven! De Dode Zee is het laagste punt ter wereld en is met de bergen in het oosten en de heuvels van Jeruzalem in het westen adembenemend mooi. Al sinds de oudheid is het een populaire plek om te kuren. Zo hebben Koning Herod de Grote (die een stuk verderop een fort heeft laten bouwen) en de prachtige Egyptische koningin Cleoptra hun huid een verwenbeurt gegeven met de heilzame werking van de modder en mineralen in het water.

 

 

Vlakbij de oostkust van de Dode zee ligt het enorme Mujib Biosphere Reserve. Dit natuurreservaat ligt in de diepe Wadi Mujib kloof die in de Dode Zee eindigt. Er zijn meer dan 420 soorten planten, 102 soorten vogels en vele soorten roofdieren. Zo vind je er vossen, hyena’s, jakhalzen, wilde katten en wolven. Maak een te gekke kanotocht of trek je wandelschoenen aan voor een sportieve hike, waarbij je over rotsen klautert, je een weg door het water baant of van een waterval abseilt. De meeste wandeltochten door de prachtige kloof beginnen bij de Dode Zee.

Dana

We vervolgen onze weg naar het Dana reservaat, dat met 308 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van Jordanië is. In dit enorme reservaat vind je meer dan 600 plantensoorten en wel 180 soorten vogels. In het hart van het bergachtige reservaat liggen de idyllische lodges van Feynan Ecolodge. Begin je dag hier met een traditioneel Arabisch ontbijtbuffet om daarna te voet of per mountainbike de adembenemende natuur van Dana te verkennen. Een andere optie is een bezoek te brengen aan één van de honderd archeologische schatten van het gebied, zoals oude kopermijnen, Byzantijnse kerken en een Romeins aquaduct. Neem deel aan een kookcursus of leer hoe je kohl (Bedouin eyeliner) maakt. Sluit de dag af met een verrukkelijk vegetarisch driegangen diner onder de sterrenhemel.

Petra

De King’s Highway brengt ons naar de moderne stad Wadi Musa, vanaf waar je wereldwonder Petra kunt bezoeken. De nationale schat van Jordanië is een erfenis van de Nabateeërs, een ijverig Arabisch volk dat 2.000 jaar geleden in het zuiden van Jordanië leefde. Een bezoek aan Petra begint met een wandeling van 1.2 kilometer door de Siq, een prachtige rozerode kloof met rotsen van wel 100 meter hoog. De muren zijn versierd met muurreliëfs, godenbeelden, altaren en nissen. Deze Siq leidt je uiteindelijk naar de Treasury (Schatkamer), het bekendste monument van de oude Jordaanse stad. Maar Petra is veel meer dan de Treasury! Trek gerust een paar dagen uit om al het moois in je op te nemen. Waag de klim naar het Klooster (the Monastery) en bezoek ook zeker Petry by Night!

petra-jordanie

Foto © R. Gerdes & W. Kok – Sawadee Reizen

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.