Noodweer in Duitsland veroorzaakt overstromingen

Wie op vakantie gaat naar Duitsland moet de weer- en nieuwsberichten goed in de gaten houden. Extreem grote regenhoeveelheden veroorzaken overstromingen. De problemen zijn voorlopig nog niet voorbij. Na het weekend wordt het in het oosten en zuiden bijzonder heet en daarbij neemt de kans op noodweer opnieuw toe. Ook in de Alpen is het broeierig heet en kunnen zware buien ontstaan. Langs de Middellandse Zee is het zonnig en heet en heerst juist droogte. In Zuid-Frankrijk komen bosbranden voor.

Wisselvallig in West- en Centraal Europa

Dankzij een lagedrukgebied boven Duitsland is het al dagen wisselvalling in grote delen van West- en Centraal-Europa. Het laag lag afgelopen twee dagen precies boven Duitsland en veroorzaakte bakken met regen. De Benelux kwam er nog redelijk vanaf met een paar stevige plensbuien. Maandag viel zeer lokaal 40-80 mm. Dit is echter niks vergeleken met Duitsland. Daar heeft het bijna twee dagen non-stop geregend en viel op grote schaal 100-150 mm!

Duitsland is dit keer niet getroffen door hevige buien, maar door een groot neerslaggebied dat wel twee dagen bleef rondtollen boven het land. Vooral Centraal-Duitsland heeft het zwaar te verduren gekregen. In een strook breder dan Nederland viel vanaf de omgeving van Hamburg tot aan de regio Stuttgart een halve tot een hele maandsom regen. Dit was 40 tot 80 mm op heel grote schaal. Dit was ook het geval in de omgeving van Berlijn (waar het al eerder tot noodweer is gekomen) en in de Duitse Alpen.

 

 

Het zuiden van Nedersaksen en de Harz zijn het zwaarst getroffen. Daar is 100 tot 150 mm gevallen en zeer lokaal op het hoogste punt van de Harz nog veel meer. Het weerstation op de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland, mat over 48 uur maar liefst 238 mm! Dat zijn 24 emmers water per vierkante meter. Er kwam ook koude lucht met het lagedrukgebied mee. Boven 2000 meter viel in de Alpen zelfs een dik pak sneeuw.

Vakantiegangers moeten oppassen voor wateroverlast

Vakantiegangers moeten in die omgeving dus rekening houden met ernstige wateroverlast door overstromingen. Hele dorpen staan onder water en sommige woonwijken moeten zelfs worden geëvacueerd! Het water staat op sommige plaatsen meer dan een meter hoog in de straten en kleine beekjes zijn veranderd in woeste en kolkende rivieren.

 

 

De wateroverlast veroorzakende buien trekken vandaag naar het oosten weg. Het blijft komende tijd onverminderd wisselvallig in Duitsland, maar er zit meer stroming in de atmosfeer. Hierdoor trekken de buien sneller en is het vaker droog met zonnige perioden. Tijdens zonnige momenten kan de temperatuur oplopen naar 22 graden.

Na overvloedige regen volgt hitte

In het weekend probeert warme lucht Duitsland te veroveren, dat gaat gepaard met enkele stevige regen en onweersbuien. In het zuiden en oosten stijgt de temperatuur naar 25 tot 29 graden. In het westen en noorden blijft het koel.

Maandag en dinsdag weet bijzonder hete lucht het zuiden en oosten van Duitsland te bereiken. Op circa vijf kilometer hoogte stijgt de temperatuur dan naar circa 20 graden in Berlijn en 24 in München. Bij flinke instraling van de zon en weinig wind kan de temperatuur in deze tijd van het jaar op ons leefniveau 15 graden hoger uitkomen. Dat betekent dat volgens de huidige verwachting de temperatuur kan oplopen naar 35 tot 39 graden! Daarbij moet wel worden gezegd dat er veel regen is gevallen en deze neerslag zal verdampen. Verdamping kost energie en daardoor kan deze energie niet gestoken worden in het opwarmen van de atmosfeer. Als de droogte van afgelopen voorjaar had aangehouden zou wellicht de 40 graden kunnen worden bereikt. Dit kan wel verder naar het oosten op delen van de Balkan.

Hitte alweer gepaard met noodweer

Op de grens tussen de koele lucht boven onze omgeving, en hete lucht boven het oosten en zuiden van Duitsland, ontstaan maandag en dinsdag lokaal heftige buien. Dit gebeurt waarschijnlijk alweer in het centrale deel van Duitsland en later ook in de gebieden waar de heetste lucht zich bevindt. De onweersbuien kunnen explosief groeien en gepaard gaan met zeer zware windstoten en grote hagelstenen.

Vakantiegangers in Centraal-Europa moeten de (lokale) weerberichten dus goed in de gaten houden! Dit geldt ook voor de Alpenlanden, ook daar wordt het tropisch warm met een toenemende kans op heftige onweersbuien. Noord-Italië en de Adriatische kust hadden afgelopen week ook al te maken met heftige onweersbuien (overigens wel kenmerkend voor deze streken). Plaatselijk werd het wit door enorm grote hagelstenen! En dat terwijl Rome extreme droogte heeft.

Waar is het dan wel rustig zomerweer?

In de landen aan de Middellandse Zee is het stabiel zomerweer met veel zon. De temperatuur ligt aan zee tussen 29 en 34 graden. Landinwaarts wordt het al snel heter met 35-40 graden. In Turkije is het bloedheet met ook langs de Turkse Rivièra 40 graden. De kans op een onweersbui is daarbij klein, maar als er toch een bui ontstaat kan dit direct een hele zware zijn. Afgelopen week ontstond zo’n heftige bui met hagelstenen van ruim 5 cm ten noorden van het Spaanse Valencia. Wijnboeren zagen hun oogst in korte tijd naar de knoppen gaan.

Terwijl Noord-Frankrijk te maken heeft met wisselvallig en koel zomerweer, is het in Zuid-Frankrijk zonnig en kurkdroog bij maxima van 29-33 graden. De schaduwzijde is dat het aan de Côte d’ Azur stevig waait, wat het blussen van de heersende natuurbranden lastig maakt. In het weekend verdwijnt de mistral, maar dan waait het vrij stevig uit het zuiden. Ook op Corsica blijft het zonnig en heet bij een stevige zuidwestenwind. De bosbranden kunnen daardoor gemakkelijk weer oplaaien.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.