Ontdek de beste visstekken in het zuiden van Zweden

Steeds meer mensen vinden hun weg naar Zweden als het gaat om vissen. Met zoveel water is dat natuurlijk niet zo vreemd. Het land telt zo’n 100.000 meren en tal van rivieren.

De kans om de vis van je dromen te vangen, is dus nooit ver weg. Met een beetje geluk zie je zelfs nog een bever of eland aan de waterkant. Hieronder vind je meer informatie over de beste visstekken in het zuiden van Zweden.

 

 

Het Immelnmeer

Immeln is het derde grootste meer in de regio Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden. De prachtige natuur, het heldere water en de vele eilandjes en rotsen vormen de basis voor een onvergetelijke visvakantie. En… waar je ook vist, ook beginners slaan altijd wat aan de haak. Tevens komen liefhebbers van spinvissen (ook wel kunstaas vissen genoemd), hier volop aan hun trekken. Zowel vanaf de kant als vanuit de boot vang je hier met succes de grootse snoeken en baarzen. Boten, kano’s en kajaks zijn te huur bij het Immeln Canoe Centre. Hier kun je ook terecht voor plattegronden en je visvergunning. Een aantal eilanden mag je overigens niet betreden omdat het vogelreservaten zijn. Neem dus zeker een verrekijker mee zodat je de mooiste vogels kunt spotten. In de buurt zijn er voldoende accommodaties, van campings tot hotels en natuurlijk die prachtige typisch Zweedse vakantiehuisjes!

Het Vätternmeer

Ben je een echte visfanaat, wil je met je vrienden op visvakantie of wil je met de kinderen een visje aan de haak slaan? In de provincie Småland bij het Vätternmeer, dat bijna net zo groot is als de provincie Zuid-Limburg, kan het allemaal. Aan ruimte geen gebrek dus! Ongetwijfeld komen de meeste zoetwatervissers voor de roofvissen. Vooral snoek, baars en snoekbaars zijn populair. Al deze soorten bereiken hier trouwens afmetingen die in Nederland maar zelden worden gezien. Maar ook zalm en forel kun je hier prima vangen.

 

 

Dus… sla je slag! Want, wat geeft het een kick als je zo’n vis aan de lijn hebt. Ben je even niet aan het vissen? Bezoek Jönköping dan eens. Deze groene stad aan de zuidkant van het meer heeft een ruime keuze aan gezellige winkels, cafés én restaurants, waar de vis uit het Vätternmeer de lokale specialiteit is! Het Vätternmeer staat overigens ook bekend om z’n rivierkreeft. En deze kun je zelf vangen! Vanuit Jönköping worden er georganiseerde rivierkreeft safari’s aangeboden, waarbij je per boot het meer op gaat om rivierkreeften te vangen.

Het Åsnenmeer

Het Åsnenmeer, in het hart van Småland, is ook al zo’n groot meer. En… het gebied is uniek, want hier vind je een fantastische verzameling eilanden en baaien die gezamenlijk zo’n 700 km kustlijn herbergen. Het ultieme zomergevoel? Spring in een kano, peddel een eindje en leg aan bij een onbewoond eiland. Pak je visspullen erbij en sleep ontspannen de mooiste vissen binnen. Tip: neem een kleine barbecue (draagbaar of wegwerp) mee, dan eet je diezelfde avond nog je eigenhandig gevangen en gegrilde vis. Dat maak je niet elke dag mee, toch? Er wordt overigens gezegd dat het Åsnenmeer, vooral bekend om z’n zalm, één van de beste vismeren van Zweden is. Voor zowel hobbyvissers als sportvissers op hoog niveau zijn er heel veel mogelijkheden. Onder het wateroppervlak zwemt de 1 meter lange snoek en de felbegeerde snoekbaars. Je kunt natuurlijk zelf eropuit gaan, maar een ervaren gids neemt je ook graag mee en laat je de mooiste plekjes zien. Laat je ter plaatse even informeren.

De kust van Småland

Småland is in tegenstelling tot wat de naam (‘klein land’) doet vermoeden, de grootste zuidelijke provincie. In het westen grenst het gebied aan het Vätternmeer. Naar het oosten gaan de heuvels over in de scherenkust, een schitterende archipel van duizenden eilandjes, riffen en kliffen in de Oostzee. De archipel kun je het beste verkennen per kajak of met de rondvaartboot. De bewoonde eilanden hebben stuk voor stuk hun eigen charme. Er zijn visrokerijen, verkoop van verse en gerookte vis op de pier, bakkerijen, hostels, cafés, restaurants en je kunt overal zonnen en zwemmen. En vissen natuurlijk! Snoek, baars en zeeforel, ze zwemmen hier in overvloed. Het is zelfs mogelijk om een flinke zalm aan de haak te slaan! Huur een boot of ga vissen vanaf de kust van een eiland diep in de archipel. Het goede viswater, de duizenden eilanden en baaien en de vakantiehuizen aan zee maken het een ideale combinatie voor een geslaagde visvakantie. Als je gaat vissen, check dan altijd bij het plaatselijke toeristenbureau of je een vergunning nodig hebt. Dat is niet voor alle wateren het geval, maar voor de meeste plekken wel. Een visvergunning in Zweden kost doorgaans erg weinig en is bij het toeristenbureau te koop.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.