Albanië, Bosnië-Herzegovina en Slowakije dit jaar nieuw op Vakantiebeurs

De namen kent iedereen uit het voormalige Oostblok, maar meer dan 25 jaar na de val van de muur, gooien de Oost-Europese landen Albanië, Bosnië-Herzegovina en Slowakije de schroom definitief van zich af en storten zich vol overgave op het toerisme. Te beginnen in Utrecht, op de Vakantiebeurs die volgende week begint, waar de drie landen zichzelf voor het eerst zelfstandig presenteren.

Albanië

Neem Albanië. Voorheen zo’n beetje het laatste communistische buitenbeentje van Europa, nu een land met letterlijk een zonnige toekomst. Albanië hoeft eigenlijk alleen de deur maar open te zetten en de toeristen zullen komen. Dat blijkt ook uit cijfers; de laatste twee jaar kwamen er steeds 500.000 extra vakantiegangers naar Albanië dat nu jaarlijks bijna 4 miljoen buitenlandse toeristen ontvangt. Die groei is logisch, want het land kan qua zonuren en kustlijn wedijveren met grote vakantielanden als Italië, Griekenland en Turkije. Een ideale bestemming dus voor zonaanbidders, een plek bovendien die ’s zomers nog niet vol zit en mede daardoor betaalbaar is. Het is dan ook niet vreemd dat enkele Nederlandse reisorganisaties zich al gemeld hebben aan de Adriatische kust om dit ‘vergeten’ stuk Europa te claimen voor hun gasten.

Zicht op Krujë. Lees het artikel van Royan van Velse

Zicht op Krujë. Lees het artikel van Royan van Velse

Maar er is meer, veel meer, met name op het gebied van natuur en cultuur. Natuurlijk is Albanië ook een beetje een tijdmachine, waar je op bepaalde plaatsen nog tientallen jaren terug in de tijd kan. Wie dat wil ervaren moet wel snel gaan, want dat zal snel veranderen, mede dankzij de toename van het toerisme, niet alleen aan de kust maar zeker ook in het prachtige binnenland op de Balkan. In hoofdstad Tirana en prachtige steden als Gjirokaster en Korca is de tijd al ingehaald. Maar bijvoorbeeld in de Albanese Alpen krijg je nog een kijkje in het verleden terwijl je er wel gewoon modern kunt skiën, mountainbiken en wandelen tijdens een actieve vakantie. Albanië op het kruispunt van oost en west heeft het kortom allemaal: zon en sneeuw, cultuur en natuur en het is bovendien niet duur.

 

 

Bosnië-Herzegovina

Bosnië Herzegovina gaat er prat op een land met een hart te zijn. Het land dat niet veel groter is dan Nederland is letterlijk hartvormig en ligt in het hart van zuidoost Europa. De belangrijkste troefkaart volgens het verkeersbureau zijn echter de bewoners, mensen met een groot hart die open staan voor bezoekers en andere culturen. Dat is logisch, gezien de geschiedenis van Bosnië-Herzegovina dat als een figuurlijke brug op de handelsroutes tussen oost en west lag. Die historische kruisbestuiving is hier voelbaar en zichtbaar in hoofdstad Sarajevo en zeker in het Middeleeuwse Banja Luca, de 2e stad van het land met een ongekend rijke religieuze en culturele diversiteit. Daarnaast heeft Bosnië ook zeer gevarieerde natuur.

 

 

De nationale parken vol bossen en bergen aan deze zuidrand van de Alpen bieden alle mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken en skiën in de winter. Prachtig mooi natuurlijk, maar de lokale favoriet hier is raften op een van de drie echte wildwater rivieren van het land: de Una in het noordwesten, de Neretva in Herzegovina en de meest populaire Tara Rivier in de diepste rivier canyon van Europa bij Nationaal Park Sutjeska!

En dat heeft Herzegovina, ook nog eens het enige strand van het land in huis waar bezoekers een groot gedeelte van het jaar van zon en zee kunnen genieten. Hoewel het oneerlijk verdeeld is in de wereld – buurland Kroatië beschikt over duizenden kilometers kust – heeft Bosnië-Herzegovina toch nog zo’n 22 kilometer kustlijn aan een kraakheldere Adriatische Zee rond de stad Neum, ten noorden van het Kroatische Dubrovnik. Een heerlijke zonbestemming, waar alles bovendien net even wat goedkoper is dan in het ook al voordelige Kroatië. Terwijl Neum wel over volwaardige toeristische faciliteiten beschikt: er zijn ruim voldoende hotels en je kunt hier niet alleen op het strand liggen, maar ook terecht voor watersporten zoals duiken, zeilen en jetskiën. En daarbij doet Neum dan ook nog eens niets onder voor Dubrovnik; de stad is ook al 1500 jaar oud en heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad! Bosnië-Herzegovina biedt ese vakantiegangers kortom een uniek alternatief voor zowel zon als sneeuw.

Slowakije

Een jonge staat, maar een oude natie, zo is Slowakije wellicht het beste te omschrijven. In de communistische tijd was het onderdeel van Tsjechoslowakije, maar het staat inmiddels al decennia op eigen benen. De Tsjechen hebben Praag, de Slowaken hebben Bratislava dat op bijna letterlijk een steenworp afstand ligt van Wenen waar het via de majestueuze Donau mee verbonden is. En laat Bratislava voor mensen die iets meer rust zoeken nu net een prachtig cultureel alternatief zijn voor het populaire Wenen en Praag waar je over de toeristische hoofden kunt lopen. Bratislava heeft net als die andere steden een rijk verleden en staat zelfs te boek als kroningsstad van Hongaarse koningen die hier aan het eind van de middeleeuwen naar moesten uitwijken toen Hongarije zelf bezet werd door de Ottomanen. Die historie ligt bijna letterlijk voor het oprapen in het centrum van Bratislava waar de grote fontein nog altijd de stille getuige is van de Hongaarse dank.

Slowakije mag dan niet beschikken over een kustlijn voor strandvakanties, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door imposante bergen die gemaakt lijken voor wintersport en zomerse actie. Niet alleen kun je in de Karpaten skiën en mountainbiken, maar je kunt er als nergens anders in Europa bijvoorbeeld ook wild spotten zoals wolven beren en lynxen. Overal liggen prachtige wandelpaden met goede bewegwijzering naar de mooiste plekjes zoals grottencomplexen, gletsjermeren en historische kloosters. Slowakije is kortom een heerlijke land om tijdens een vakantie te verdwalen, terwijl je toch altijd de weg terug kunt vinden.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.