Skanderbeg, held van Albanië

Skanderbeg verwierf zijn heldenroem in de 15e eeuw. Nog steeds prijkt zijn familiewapen trots op de rode Albanese vlag: de zwarte tweekoppige adelaar.

De held Skanderbeg

De held Skanderbeg

Gjergj Kastrioti was van adellijke en Albanese afkomst maar werd in zijn jeugd gevangen genomen door de Ottomanen en gedwongen om te vechten in hun leger, waar hij de hoogste rangen bereikte. Hij kreeg er zijn nieuwe naam Skanderbeg: Skander naar Alexander de Grote en beg naar ‘prins’. Uiteindelijk keerde hij zich tegen de Ottomanen en vocht hij voor de vrijheid van zijn geboorteland Albanië. Hij deed dit vanuit het kasteel Krujë, waar hij naar verluidt ook werd geboren rond 1405. Maar liefst 35 jaar lang wist hij de vijand uit het oosten tegen te houden. Pas na zijn dood viel Albanië.

Zicht op Krujë

Zicht op Krujë

Krujë

Het stadje Krujë ligt 20 kilometer boven de hoofdstad Tirana en huisvest het Skanderbegmuseum, dat in 1982 werd opgericht. Zeker in die jaren stonden de pracht en de luxe van dit museum in schril contrast tot de straatarme omgeving. In het onderdrukte land was maar weinig voorhanden maar een eerbetoon aan deze strijder leek het regime op zijn plaats. De witte constructie die aan een fort doet denken werd gebouwd naast de ruïnes van het oude kasteel en herbergt collecties die herinneren aan de glorieuze strijd die de volksheld voerde in de 15e eeuw.

Het Skanderbegmuseum in Krujë

Het Skanderbegmuseum in Krujë

Krujë is niet echt een plek met veel overnachtingsmogelijkheden maar herbergt wel een bazaar met het grootste aanbod aan souvenirs van het hele land. Bordjes van rood koper, relikwieën van Skanderbeg, ouderwetse koffiemolens en beeldjes van alabaster worden je hier overal aangeboden. De woorden ‘shumë shtrentjë’ (te duur) moet je dan maar snel aanleren om de onderhandeling te starten over hoeveel lek iets mag kosten.

Tirana

Het hele land eert de volksheld nog steeds. Skanderbeg is dan ook het boegbeeld van de meest triomfantelijke tijd die Albanië ooit heeft gekend. Het grote plein in Tirana draagt zijn naam en wordt gedomineerd door het standbeeld van de held te paard, met naast hem de rode vlag. Hij kijkt uit naar het Nationaal Historisch Museum, het grootste museum van het land, dat bijzonder opvallend is dankzij de levensgrote communistisch geïnspireerde mozaïek op de voorgevel. In het museum wordt de geschiedenis van het land weergegeven, van de oudheid tot de middeleeuwen, en later van de strijd tegen het fascisme tot aan de dictatuur van Enver Hoxha en zijn opvolger die eindigde in 1991.

Het Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum

De Et'Hem Bey moskee

De Et’Hem Bey moskee

Bij Skanderbeg in de buurt bevindt zich ook de Et’Hem Bey moskee, waarvan de bouw begon aan het eind van de 18e eeuw. Daarnaast staat de vierkante klokkentoren, 35 meter hoog, ook een getuige van de Ottomaanse bouwstijl. In de jaren dat de atheïstische dictatuur heerste was godsdienst verboden, maar vanaf 1991 en 1992 vonden er voorzichtig aan weer steeds drukker bezochte religieuze diensten plaats, in zowel de moskee als de heropenende kerken.

Ook langs hetzelfde plein bevindt zich het Cultuurpaleis, waar onder meer de nationale bibliotheek, de opera en het ballet in ondergebracht zijn.

Het Cultuurpaleis

Het Cultuurpaleis

Tot aan de val van het communisme stond er ook een beeld van Enver Hoxha in dit imposante centrum van Tirana. Sinds 1991 echter heerst Skenderbeg in zijn eentje over het middelpunt van de hoofdstad, als bewaker van het land en van de monumenten in de directe omgeving. Het Balkanland heeft weliswaar veel en veel meer te bieden dan deze indrukwekkende en historische gebouwen, maar het is een mooie start voor een rondreis langs de rijke geschiedenis van dit toch nog onbekende deeltje van Europa.

Skanderbeg op zijn plein

Skanderbeg op zijn plein

De botten van Skanderbeg zijn tien jaar na zijn dood in Lezha opgegraven door de Ottomanen om als talismans te dienen. Zijn symbolische graf is in deze stad te bezoeken.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.