Ontdek de geschiedenis van Flevoland tijdens de Open Monumentendag

Op 10 en 11 september vindt de Open Monumentendag plaats. Door heel Nederland en ook in Flevoland worden unieke gebouwen opengesteld die normaal gesproken voor het grote publiek gesloten blijven. Op verschillende locaties in Flevoland zullen rondleiding en lezingen gehouden worden. Kortom, voor iedereen valt er wel iets te ontdekken.

waterloopbos-golfmachine-foto-geeke-remmelts

Heropening oude haven van Kuinre

Veel van de Flevolandse monumenten herinneren aan de tijd dat Flevoland nog zee was. De Haven van Kuinre bijvoorbeeld was vroeger een belangrijke handelshaven aan de oostkant van de Zuiderzee. Na de drooglegging lag de haven ineens in Noordoostpolder en verloor het de uitstraling van haven. Inmiddels is de haven weer helemaal gerestaureerd en vindt de officiële heropening plaats tijdens de Open Monumentendag.

 

 

Een ander monument dat grote invloed heeft gehad op het ontstaan van Flevoland is Gemaal Wortman. Dit gemaal zorgde voor de drooglegging van Oostelijk Flevoland en zorgt tot op de dag van vandaag ervoor dat we droge voeten houden. Het gemaal pompt maar liefst 2000 m3 water per minuut 6 meter omhoog om de waterniveaus in stand te houden. Leuk om een keer van dichtbij te bekijken.

 

 

tver
flevoland-gemeenten-lelystad-mediatoren

Monumenten verborgen tussen het groen

Meerdere monumenten bij elkaar zijn te bezichtigen in het Waterloopbos bij Kraggenburg. Daar liggen verscholen tussen het groen de restanten van schaalmodellen van beroemde waterwerken zoals die van IJmuiden, Lagos of Nigeria. Speciaal voor de Open Monumentendag is de Deltahal op 11 september éénmalig opengesteld voor het publiek. Later dit jaar maakt de hal namelijk plaats voor een monument. Zeker het bekijken waard.

Uitzicht over Flevoland

Voor velen al decennia lang ‘het’ herkenningspunt van Lelystad: de mediatoren (voormalige PTT toren) aan het begin van de dijk naar Enkhuizen. Tijdens de Open Monumentendag is het mogelijk om helemaal naar boven te gaan. Op een hoogte van 161m heb je een prachtig uitzicht over de stad, het IJsselmeer en het Markermeer waar de eerste contouren van de nieuwe Markerwadden al een beetje zichtbaar worden. Ook Noordoostpolder kun je vanaf grote hoogte bekijken vanaf de markante Poldertoren in Emmeloord.

De Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement in het tweede weekend van september. Voor Toerisme Flevoland biedt de Open Monumentendag een mooie gelegenheid om de unieke geschiedenis van Flevoland onder de aandacht te brengen

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.