Spanje én Turkije populair in de meivakantie

Nederlanders vertrekken de komende meivakantie weer massaal naar de zon. Spanje is veruit favoriet; maar liefst 40% van alle vertrekken in de meivakantie staan op het conto van deze van oudsher populaire bestemming. Turkije is goed voor een tweede plaats; vakanties aan de enorme kustlijn van dit vakantieland bieden reizigers een heel scherpe prijs-kwaliteitverhouding.

Wandelen in Turkije. Foto: Turks Verkeersbureau

Wandelen in Turkije. Foto: Turks Verkeersbureau

De tweeweekse meivakantie nodigt ook uit voor verre vakanties met Curaçao als belangrijkste bestemming. Daarnaast zijn stedenreizen populair met als absolute nummer 1 New York. Dit blijkt uit analyses van de boekingscijfers van TUI Nederland, marktleider in de Nederlandse reisbranche.

 

ZIE OOK: Turkije lanceert wereldwijde social media campagne

 

Een zonvakantie in het voorjaar wordt steeds populairder bij vakantiegangers, vooral wanneer er een tweeweekse meivakantie is. Die twee weken hebben grote voordelen voor de consument: er is meer keuze in reisduren en vertrekdata, aangezien die niet persé in het weekend hoeven te vallen. Ook verre bestemmingen zijn hierdoor een aantrekkelijke mogelijkheid, omdat een 9-daags verblijf op een wat meer exotische bestemming zo binnen de mogelijkheden valt.

 

 

Top 5 vakantielanden en –regio’s

De cijfers van TUI laten zien dat van alle vakantiegangers in de meivakantie 73% met een vliegtuig naar de zon vertrekt (waarvan 51% binnen Europa blijft), 15% ervoor kiest om met de auto erop uit te gaan en 12% deze vakantie benut om een stedentrip te maken.

Top 5 vakantielanden

  1. Spanje (in 2015: 1)
  2. Turkije (2)
  3. Griekenland (3)
  4. Portugal (4)
  5. Verenigde Staten (6)

Top 5 vakantieregio’s

  1. Turkse Riviera – Antalya ( in 2015: 1)
  2. Gran Canaria (2)
  3. Tenerife (4)
  4. Mallorca (8)
  5. Curaçao (3)

Ondanks dat het totale aantal reizigers in de meivakantie naar Turkije bijna is gehalveerd, blijft de Turkse Riviera rondom Antalya nog altijd de meest populaire vakantieregio, net voor het Spaanse eiland Gran Canaria. Binnen de top 10 van bestemmingen is New York terug te vinden als enige stad. Egypte valt helemaal uit de top 10.

 

 

Trends meivakantie

Van de vakantiegangers kiest in de meivakantie 81% voor een verblijf tussen de 0 en 10 dagen en gaat 10% van 11 tot 15 dagen op reis. De gemiddelde reissom per persoon is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar, Een opvallende trend is dat waar vorig jaar het aandeel families en koppels nog gelijk was, dit jaar meer dan de helft van de reizigers in de meivakantie uit koppels bestaat en families goed zijn voor 36%.

Comments are closed.