Succesvolle Vakantiebeurs 2016

“De start van de Vakantiebeurs betekent voor mij de start van de zomer. Ontzettend trots ben ik op het feit dat de hele wereld voor even verenigd is op de Vakantiebeurs in onze mooie stad Utrecht.” Met deze woorden opende Jan van Zanen, Burgemeester van Utrecht, de Vakantiebeurs 2016. Het event vond plaats van dinsdag 12 (vakdag) tot en met zondag 17 januari.

Inspiratievolle lezingen tijdens de Vakantiebeurs

Inspiratievolle lezingen tijdens de Vakantiebeurs

Stijging in bezoekers

121.593 bezoekers hebben de Vakantiebeurs 2016 bezocht. Gastland dit jaar was Noord-Engeland met de prachtige natuur en hippe steden als Manchester en Liverpool. Bezoekers waren met name geïnteresseerd in informatie over Europa (68%), Nederland (24%) en een bestemming buiten Europa (61%). De top-5 populairste bestemmingen binnen Europa zijn Spanje (36%), Italië (35%), Frankrijk (30%), Duitsland en Portugal (25%) en Oostenrijk en Zwitserland (21%).

 

ZIE OOK: Grootste bloggersevent ooit tijdens Vakantiebeurs 2016

 

Als het gaat om de meest populaire werelddelen buiten Europa dan kiest men voor Azië (39%), Noord-Amerika (28%), Midden- en Zuid-Amerika (26%) en Australië en Nieuw Zeeland (24%). Gemiddeld verwacht de bezoeker van de Vakantiebeurs in 2016, 3.376 euro per persoon per jaar uit te geven aan de vakanties.

24/7 contactcenter van Buitenlandse Zaken

Voor alle reizigers die zich afvragen of een bepaald land of een bepaald gebied veilig is of niet, heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de Vakantiebeurs een app en telefoonnummer gelanceerd. Het nummer +31 247 247 247 is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar. Meer informatie.

 

 

Bucket list

Noorwegen en IJsland staan met stip bovenaan op de bucket list als het gaat om Europese landen die men ooit nog heel graag wil bezoeken. Deze landen worden gevolgd door Italië, Kroatië, Oostenrijk en Portugal/Griekenland. Buiten Europa staan de Verenigde Staten op nummer 1 van de bucket list. Achtereenvolgens noemt men Nieuw Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Peru.

Gebruik van internet en wifi

Uit onderzoek onder de bezoekers van de Vakantiebeurs blijkt dat vakantiegangers bijna niet meer met het thuisfront bellen om te laten weten dat ze veilig zijn aangekomen. Appen staat op nummer 1 met 55%. 1 op de 5 vakantiegangers skyped of facetimed regelmatig met het thuisfront. Bijna de helft (48%) van de vakantiegangers moest betalen voor wifi op de bestemming. 63% van de ondervraagden deelt foto’s met vrienden om te laten zien hoe mooi of indrukwekkend de bestemming is.

Alleen op vakantie

Op het Vakantiebeurs Goes solo paviljoen konden reismaatjes elkaar alvast ontmoeten en samen een culinaire wandeling ondernemen. Dat de groep alleenreizenden groter wordt blijkt ook uit onderzoek onder de bezoekers. Meer dan de helft is minimaal 1 keer alleen op reis geweest. 41% hiervan had destijds een partner en koos er bewust voor om alleen op reis te gaan. De top 3 redenen om alleen op reis te gaan zijn de vrijheid, nieuwe ervaringen opdoen en het makkelijker nieuwe vrienden maken. 1 op de 5 denkt dat ze meer tot rust komen als ze alleen op vakantie gaan dan wanneer ze met hun partner gaan.

 

 

Opvallend is dat een kwart van de vakantiegangers eigenlijk liever alleen op vakantie gaat. Meer dan de helft van die groep zou dan hele andere dingen ondernemen op vakantie. Ze zouden zelfs kiezen voor een ander type vakantie.

Vakantiebeurs Awards

De zes winnaars van de Vakantiebeurs Awards 2016 zijn: Matoke Tours met de virtuele gorilla; de Barrio life en de nomadenreis door de Sahara; de fotoreis naar het Noorderlicht van Norge Reiser; een luxe fietsreis met Bike Tours; kennismaken met het kloosterleven in Parque dos Monges en de sfeervolle waterlodges in Brabant van Recreatiepark TerSpegelt. De Nederlandse consument kon online stemmen op hun favoriete nominatie. De winnaars zijn op dinsdag bekend gemaakt.

Vakantiebeurs 2017

De volgende editie van de Vakantiebeurs vindt plaats van dinsdag 10 tot en met zondag 15 januari 2017.

Onder het motto ‘Je zou zweren dat je er al was’ kon iedere bezoeker zich dit jaar onderdompelen in de sfeer van een favoriete vakantiebestemming. ‘Gastland’ was Noord-Engeland dat vakantiegangers verrast met de gevarieerde natuur en trendy steden. In iedere hal waren verschillende gerechten te proeven. Via de Culinaire Route maakte de bezoeker een culinaire wereldreis en kreeg smakelijke, versbereide traditionele hapjes en drankjes bij meerdere bestemmingen. Andere ingrediënten waren de Vakantiebeurs Awards, Trein & Vakantiepaviljoen, Vakantiebeurs goes solo en een Afrikaanse beleveniswereld Zinderend Afrika!

Een volle Progress zaal

Een volle Progress zaal met reisbloggers


Wegens succes waren de speciale pleinen met de bundeling van de zes meest geliefde vakantietypen van Nederlanders terug. De pleinen ONTDEK (verre bestemmingen), ACTIEF (outdoor & sport), ZIEN (steden & cultuur), SAMEN (familie & kinderen), VAAR (cruises & zeilen), BUITEN (kampeer & camping). Locals, reisleiders en ervaren medereizigers geven op de Vakantiebeurs reisadvies en reistips uit eerste hand. Er was een ‘vier seizoenen camping’, onderdeel van het vakantietype ‘BUITEN’, waar de liefhebbers producten zien en ideeën op konden doen om in ieder seizoen te kamperen. Uitgebreide informatie is te vinden via www.vakantiebeurs.nl. Tweet mee via #vakantiebeurs.

Comments are closed.