Reisorganisatie licht vakantieganger onvoldoende in over reisziektes

Een ruime meerderheid van de vakantiegangers die ongevaccineerd naar landen met een risico op hepatitis reist, blijkt vooraf niet geïnformeerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondopreis.nl, uitgevoerd door TNS Nipo in november 2015.
screen-mytravelplanner

Geen informatie

Maar liefst 78 procent van deze ongevaccineerde reizigers zegt voorafgaand aan de vakantie geen informatie te hebben gekregen. 40 procent van de reizigers naar hepatitis-risicobestemmingen vindt dat hun reisorganisatie de meest voor de hand liggende instantie is voor een dergelijke gezondheidsinformatie, blijkt uit de cijfers.

 

ZIE OOK: Medische hulp op vakantie

 

Volgens aanvullend onderzoek van MyTravelPlanner stellen veel online reisbureau’s hier echter nog geen prioriteit aan, ondanks dat ze hier wel wettelijk toe verplicht zijn. “De informatie is vaak wel ergens online aanwezig, maar niet altijd even goed te vinden”, aldus Danny van der Harst van MyTravelPlanner. Dit is volgens Van der Harst met name een probleem voor de onbewuste, ongevaccineerde reizigers. “Als je niet weet wat je mist, ga je er ook niet naar op zoek.”

 

 

Uit het onderzoek van Gezondopreis blijkt dat vooral vakantiegangers die dichtbij huis blijven, zich niet bewust zijn van besmettelijke ziektes. In tegenstelling tot reizigers naar verre landen denken vakantiegangers binnen of net buiten Europa zulke voorzorgsmaatregelen niet nodig te hebben.

Het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) beveelt echter ook reisvaccinatie aan voor vakantielanden zoals Turkije, Egypte, Kroatië en Bulgarije. 37 procent van de reizigers die naar deze landen op vakantie gaat, heeft zich echter niet laten vaccineren.

Hepatitis A, ook wel geelzucht genoemd, is zeer besmettelijk en kan je bijvoorbeeld oplopen via besmet voedsel of water: zelfs in een 5-sterren resort. De verschijnselen, zoals misselijkheid en koorts, zijn bijzonder onprettig en in sommige gevallen kan de herstelperiode maanden duren.

Volgens MyTravelPlanner kunnen reisbureau’s meer doen om hun klanten een zorgeloze vakantie te bezorgen. Op MyTravelPlanner.nl kan de reiziger door het beantwoorden van 5 vragen alle relevante informatie krijgen voor een goede vakantie.

 

 

MyTravelPlanner beschikt over de meest betrouwbare reisinformatie voor 248 landen, met in totaal meer dan 12 duizend mogelijke adviezen. MTP werkt samen met Ministerie van Buitenlandse Zaken, Douane, Europeesche Verzekeringen, CIBT Visas, GWK Travelex, Parcompare en Gezondopreis.

Comments are closed.